Apkepai/ Pusryčiai

Adieu ir varškės apkepo gamybos instruktažas ponaičiui J.

varskes-apkepas-ii

Mano čerpės grėsmingai silpnai laikosi. Išvažiuoju remontuoti. Tik sutvarkau vieną dalyką.


Buvau pažadėjusi, o ir varškės kaip tyčia gavau. Pamokėlė ponaičiui J., kaip iškepti varškės apkepą, kurį valgant atrodo, jog valgai debesis.

Debesų skonio varškės apkepas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos Gaminimo laikas: 1 valanda 15 minučių

Ingredientai

  • 800 g varškės
  • 100 g manų kruopų
  • 300 g (arba nemažas puodelis) kefyro
  • 3 kiaušiniai
  • 130 g cukraus
  • žiupsnelis vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • mėgstami priedai (kvapai, razinos, džiovinti vaisiai, aguonos)

GAMINAM

1

Pirmiausiai priverčiam susidraugauti manus ir kefyrą (tinka ir jogurtas mėgstamo skonio, tik tuomet mažinam cukraus kiekį, jei mėgstat ne natūralų). Užpilam ir paliekam bent pusvalandžiui. Jei naudosim razinas ar kitus džiovintus vaisius, juos irgi reikėtų pamerkti (verdančiam vandeny, rome, sultyse - pagal pageidavimus).

2

Į pagalbą pasitelkę sietelį, blenderį, kombainą, mėsmalę ar kokias neaiškias dievybes, pertrinam varškę, kad būtų vientisa ir kone kreminė. Varškę naudoti pusriebę arba riebią, dėl sėkmės liesos atveju - negarantuoju.

3

Orkaitė: on - 170. Atskiriam trynius nuo baltymų ir išsukam juos su cukrum iki baltumo (čia tik pasakymas toks, nieko ten balto nebūna - tiesiog masė padvigubėja ar patrigubėja ir būna ne taip ryškiai geltona, išblykšta, žodžiu, bet baltumu vis tiek nepavadinčiau).

4

Suverčiam varškę ir vanilinį cukrų (šito galit ir nepagailėt, jei daugiau jokių kvapų ar pretenzingų priedų nededam). Nuoširdžiai pasidarbuojam mikseriu. Negailint jėgų ar elektros, įmaišom manų-kefyro/jogurtą masę ir pageidaujamus priedus.

5

Nuplaunam šluoteles ir išplakam baltymus, prieš tai įsiūlę jiems į draugystę žiupsnelį druskos. Išplakam iki tokio lygio, kad apvertus dubenį, kuriame vyko procesas, toji balta blizganti masė nepabėgtų. O dabar esminė dalis - atsargiai įlankstom baltymus į varškės masę. (Plačiau apie įlanktymą yra šitam procese). Nuo to, kaip atsidavę tai darysim, ir priklauso apkepo debesuotumas.

6

Supilam į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir šaunam į jau įkaitusią orkaitę gerai valandai arba kol lengvai pagelsta (siūlau vadovautis pastaruoju kriterijumi, bo mano orkaitėje viskas visada kepa kur kas ilgiau nei reikalauja receptai, o bjauriausia, kad nė senumu ir nusidėvėjimu jos kaltinti negaliu). Įspėju, jei pjaustote karštą (o kaipgi kitaip), jis yra linkęs truputėlį irti. Vis per tą purumą. Valgyti su grietine, jogurtu, kondensuotu pienu (mano brolio išmislas), nors man geriausiai suėjo su saldžiarūgščio agrastų džemo šaukšteliu.

Verdiktas: Jis labai lengvas, purus ir tiesiog tirpstantis burnoj. Toks, koks ir turi būti varškės apkepas.

O dabar jau ir sąžinė rami. Adieu, mes amis!

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Justas
    2010.08.16 21:38

    Ponaitis J. nuoširdžiai dėkoja už puikų receptą-pamoką. 🙂 Jis neliks neišbandytas greitu metu!

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2010.08.18 07:53

    O ponaitis A. apsiseilėjo ir išėjo ieškoti riebios varškės.

  • Komentuoti
    Asta
    2010.08.20 18:49

    Va, kiek čia ponaičių 😀
    Tokio apkepo varškės (su kefyru) nemėginau, o apkepus tikrai mėgstu, todėl tikrai išbandysiu. Smalsu gi labai, kokio skonio tie debesys yra 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.25 21:02

    Taip, ponaičiai irgi moka gaminti kai kurie, pasirodo. 🙂

    Skanių bandymų.

  • Komentuoti
    nutty
    2010.09.09 19:35

    mhm! tobulai tobulas varškėsc apkepas. skaniausias kokį kada yra tekę valgyt..
    skanavau vakarienei, bet dabar vėl nubėgau su šakute kąsnelio kito, ir gavosi kad neblogą gabalą nugnaibiau ;D
    ech…
    mezgu mintį, šį varškės apkepą įtupdyti į kokią trapią tešlą ir paversti jį tortu!
    ar ne per daug keistai skamba? 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.09.10 18:28

    Labai smagu, kad šitaip. Ačiū. 🙂

    O dėl tupdymo ant trapios tešlos… Nežinau, nežinau. Bijau, kad nuo apkepo drėgmės kepant pagrindą ir varškės masę kartu, tešla gali neiškepti padoriai. O jei pagrindą kiek pakepsim, kad paskui neišskystėtų varškės gavęs, gali ir sudegti/perkepti nesmagiai, kol apkepo masė padoriai iškeps. Nors čia nuo tešlos viskas priklauso. Eksperimentuoti siūlyčiau. Arba naudoti sausainių trupinius, smulkintus riešutus ir sviestą pagrindo gamybai. Šitie šunybių nekrečia. 🙂

  • Parašyk komentarą