Rimtas maistas/ Ryžių ir kruopų patiekalai/ Vegetariški

Gerumas ir pietūs sušalusiems.

Nugara ir kojos vėl veikia. Naujoms keturioms valandoms kartojant stebuklingą: labas vakaras, prašom prisidėti prie paramos akcijos…

Yra trys žmonių tipai.
Pirmieji nusišypso, sustoja ir paklausia, ko labiausiai trūksta. Paskui sugrįžta nešini sauja trintukų ir skaičiavimo mašinėle. Ir labai savimi patenkintais veidais. Tebūnie tai tuštybė, bet velniškai graži. Šitie man patinka labiausiai.
Antrieji tave išklauso ir pasako, kad atėjo pirkti tik duonos. Arba kad neturi pinigų. Arba kad jiems neįdomu. Tokie nebijo pro tave praeiti grįždami. Ne mano reikalas, žinoma.
Bet šlykščiausia yra trečioji rūšis. Tie, viskam abejingi. Jie praeina pro tave kaip pro sieną. Nė neatsisukdami. Tu sustoji vidury sakinio ir bėgi pažiūrėti į veidrodį – vis dar matoma? Net tie, ant trijų raidžių pasiunčiantys, yra mielesni. Nes tai požiūris. Koks – kitas klausimas, tačiau bet kas yra geriau nei abejingumas. Ir šitie nepakelia galvos, kai jiems vėl tenka pro tave praeiti. Padaro didelį lanką, cha, pastebėjot, visgi. Kartais smagu būti sąžinės priekaištu.

O Prismos berniukams tereikia akimis pamirksėt. Ir surinkinėja skrajutes po vieną vežimėlį atrakindami, net žiūrėt gaila pasidaro.


moliugu-plovas-i

Pasitaiko – suledėji ir visą dieną atšilti negali. Taip jau nutinka po karštos vasaros, kuri termostatus išreguliuoja. Tuomet pietums nepagaili prieskonių.

Aštrus moliūgų plovas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 1-2 porcijos Gaminimo laikas: 45 minutės

Ingredientai

  • pusė nedidelio moliūgo
  • nedidelis svogūnas
  • vidutinio dydžio morka
  • 100 g ryžių
  • šlakelis aliejaus
  • dvi skiltelės česnako
  • šaukštelis ciberžolės
  • 1/2 šaukštelio maltos kalendros
  • 1/2 šaukštelio čili pipirų
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • druska

GAMINAM

1

Pasiruošiam daržoves: sukapojam svogūną, mažais gabalėliais supjaustom morkas (galima ir tarkuoti, bet man labai nepatinka plauti tarką), moliūgą nulupam ir priklausomai nuo amžiaus (ne jūsų, moliūgo) - išsėklinam arba ne. Maniškis pasitaikė dar visai jaunutis, tai liko su visais viduriais. Supjaustom kubeliais. Kraštinė koks centimetras, kad dėl dydžio aišku būtų. Sukapojam česnaką.

2

Gilioje keptuvėje įkaitinam šaukštą ar du aliejaus ir leidžiam kiek parusti svogūnams. Tuomet suberiam kapotą česnaką ir visus prieskonius. Trumpai pakaitinam. Vos pasklidus česnako aromatui, suberiam moliūgą ir morkas. Uždengiam ir karts nuo karto pamaišydami troškinam 10-15 minučių.

3

Kol moliūgas išleidžia sultis ir suminkštėja. Arba išsišneki su visą vasarą nematyta gretimo bloko kaimyne.

4

Pilam ryžius, pakepam minutę kitą. Užpilam vandeniu. Maždaug stiklinė. Nors geriau pilti mažiau, bėdos atveju - šliūkštelsim dar. Pasūdom, uždengiam ir kaitinam karts nuo karto akį užmesdami, kol ryžiai išverda ir skysčio nebelieka. 20-25 minutės, nuo ryžių rūšies, kaitros ir virtuvės auros tat priklauso. Leidžiam pastovėti ramiai kelias minutes, kol agurką susipjaustysim. Tinka ir su mėsa. Nuo iškrypimo laipsnio priklausomai, žodžiu. Skanaus.

Šaltinis: idėja – čia, improvizacijos – mano.

Verdiktas: Aštru. Tikrai. Nemėgstantiems aštraus maisto ar turintiems skrandžio problemų – pipirų kiekį mažinti bent jau perpus. Sušalusiems – pats tas. Prieskoniai kaitina, moliūgas gaivina, ryžiai pasotina. Užskaitau. Tik kitąsyk dar ir cinamono dėsiu.

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Jurgita
    2010.08.30 18:16

    Man patinka, kaip valdai plunksną 🙂 Patinka, kad sukūrei savo blogą, tikrai. Vieną tokių, žinai, kuriuos norisi skaityt ir šypsotis. Va 🙂

    O plovas irgi patinka. Ir gaila, kad šiemet moliūgai kažkodėl neužaugo (gal todėl, kad jų nieks nepasėjo? 🙂 Užtat pirktinio kilogramo užteko duonelei ir salotoms, dar galėjo gabalėlis užsilikti sriubai ir plovui, et.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.09.01 20:43

    Ačiū. Matematikei sulaukti tokių pagyrų – ne tik malonu, bet ir labai netikėta. :]

    Mano šaldytuve vis dar liūdi likusi pusė, nėra laiko utilizuoti. O idėjų gundančių – nors vežimu vežk.

  • Komentuoti
    Sima
    2010.09.02 08:20

    Niekada nebučiau pasakiusi, kad Tu matematikė 😀 greičiau linksma romantiška literatė…

  • Komentuoti
    Dalia
    2010.09.03 00:21

    kažin jeigu pusę moliūgo supjaustyčiau iš savo daržo :)))) Būt plovo kokiem 70 žmonių gal.
    prisidedu prie komplimentų – smagiai rašai

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.09.03 18:52

    Sima, gyvenimas kartais būna baisiai ironiškas, ania? :]

    Yra ir pas mus tokių gigantų, bet būna ir vienas kitas kompaktiškas, kelioninis toks, kuris daug vietos dėžėje su daržovėmis neužima paskui. Kita vertus, gero per daug nebūna.

    Ačiū. :]

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2012.12.05 09:29

    Ι reaԁ this poѕt fully сonсerning thе
    геsemblanсe оf latest аnd eаrlier technologies, it's awesome article.
    My webpage girl gets ring

  • Parašyk komentarą