Garnyrai, pagardai, padažai/ Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas

Pietūs mėsėdžiams, aka šeimai.

dsc_0420

Kartais man atrodo, jog mano gyvenimas nykus, nors nusišauk. Tada pradedu naršyti po aplankus su nuotraukomis. Beveik devyni tūkstančiai nefiltruoto gyvenimo kadrų (nuo šiandien pradedu juos tvarkyti, tikrai tikrai). Įkvepiu jų ir einu toliau.

Pasiilgau rudens, Vilniaus, labai sušalti, ilgaaulių batų ir pokalbių pašnibždomis. Ir dar man labai patinka pirkti sąsiuvinius.


Aš nelabai mėgstu mėsą. Mėsos ir bulvių derinys simpatijų man kelia dar mažiau. Priešingai negu mano šeimai. Kadangi ji man tokia visai nieko, tai esu suinteresuota, kad jų organizmai gautų pakankamai vitaminų ir panašiai. Žemiau aprašytas būdas jau kuris laikas naudojamas anksčiau minėtam duetui pagerinti. Ir utilizuoti daržovių likučius.

Triušienos kukuliai daržovių pataluose

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos Gaminimo laikas: 1 valanda 30 minučių

Kukuliams

  • 500 g triušienos
  • svogūnas
  • pora skiltelių česnako
  • kiaušinis
  • druska, pipirai, aitriosios paprikos milteliai

daržovėms

  • 300 g baltagūžio kopūsto
  • 3 morkos
  • svogūnas
  • pusė cukinijos
  • 4 dideli pomidorai, iš kurių pora - raudoni, nors sprok
  • 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • šaukštelis rudojo cukraus
  • druska
  • švieži bazilikai ir krapai
  • pora šaukštų aliejaus
  • daržovių sultinio arba vandens nesultingų pomidorų atveju
  • šaukštelis miltų, jei skysčio padauginom

Gaminimo eiga

1

Įspėju iškart, truputį užtruksim. Pirmiausiai paruošiam kukulius. Juos galim ir labai iš anksto išsikept, jei norim. Orkaitė - 200. Taigi, nulupam svogūną ir baisiai smulkiai supjaustom. O dar geriau - sumalam. Česnaką irgi susmulkinam nuoširdžiai. Iš visų kukuliams skirtų produktų suminkom neva kotletinę masę. Idealu, jei bent penkiolika minučių palaikom kambario temperatūroj, bet jei ne - tai nieko tokio. Nors čia galit daryti pagal pomėgius - sueis ir tradicinis kiaulienos faršo ruošinys maltinukams, priklausomai nuo šaldytuvo turinio ir asmeninių interesų.

2

Formuojam kiek didesnius nei graikinis riešutas kukulaičius ir guldom į aliejumi pateptą skardą. Kepam kokias keturiasdešimt tris minutes arba kol iškepa, bet baisiai neapskrunda. Nukrapštom nuo skardos (atvėsę labai prilimpa).

3

Kai jau sugalvojam, kad po kokios plius minus valandos (priklausomai nuo pjaustymo įgūdžių) norėsim valgyt, einam ruošti daržovių. Pjaustom jas visas mėgstamo dydžio gabalėliais, juostelėm, kubeliais, žiedeliais, gėlytėm, žvaigždutėm. Bet ne per stambiai, antraip troškinsis ilgai.

4

Gilioj keptuvėj įkaitinam aliejų ir auksiniais jame paverčiam svogūnus. Paskui dedam pomidorus. Pora, dar neįgavusi kraujo raudonumo, duos malonią rūgštelę, todėl nepamirštam ir tokių šiltnamy/turguj/maximoj paieškoti. Pora minučių ir ten pat suverčiam kopūstus, morkas ir cukinijas. Cukrų ir druską pagal pageidavimus įsiūlom į kompaniją. Pažiūrim, kaip reikalai su skysčiu. Jei pomidorai pasitaikė miltingesni, įpilam sultinio/vandens truputį. Uždengiam, sumažinam kaitrą ir tegul minkštėja. Karts nuo karto patikrinam, kaip jiems sekasi, pamaišom.

5

Kai jau kopūstai beveik suminkštėję, t.y., po kokių 15-20 minučių, sudedam mėsos kukulius ir žirnelius. Permaišom, uždengiam ir duodam jiems kokias dešimt minučių susidraugaut. Nepamirštam pažiūrėti, kaip reikalai su skysčiu, visai mums nereikia, kad netyčia jis visas išgaruotų ir svilti pradėtų. Jei skysčio stipriai per daug (na, būna, nepaskaičiuoji), poroje šaukštų vandens išmakaluojam šaukštelį miltų, kad paskui gabaliukų gaudyt nereikėtų, ir pilam keptuvę. Truputį pakaitinus, skystis įgaus padažo vaizdą. Galų gale, kai jau visos daržovės mums patinkančios būklės, paskaninam baziliku ir krapais. Išjungiam ir leidžiam viskam pailsėti kokias penkias minutes.

dsc_0345

Truputį prancūziškos bulvės

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos Gaminimo laikas: 30 minučių

Ingredientai

  • 800 g virtų bulvių
  • šaukštelį provanso žolelių
  • po pusę šaukštelio kalendros ir aitriosios paprikos miltelių
  • truputėlį druskos
  • poros-trejeto šaukštų aliejaus

GAMINAM

1

Idealus būdas prikelti naujam gyvenimui vakarykštes bulves. Orkaitė - 220. Bulves supjaustom norimo dydžio skiltelėm.

2

Sumaišom prieskonius ir aliejų. Pilam tą gėrį ant bulvių ir surandam būdą, kaip jį tolygiai paskirstyti. Asmeniškai aš tam naudoju rankas. Kai jau visos bulvės aliejuotos ir prieskoniuotos, dedam į skardą ir į orkaitę.

3

Laikas nuo laiko pažiūrim, kaip joms sekasi, ištraukiam, krestelim, kad apsiverstų. Skrudinam iki patinkančio laipsnio. Aliejaus labai negailim, antraip bulvės džius, o ne skrus.



Verdiktas: Įvertino labai teigiamai. Ypač Do, ypač bulves. Daržovės iš keptuvės man irgi patiko. Neskaitant to, kad kvepėjo mėsa. O pastarosios ekspertai irgi nesiskundė.
Šaltinis: fantazija.

Susiję įrašai

4 Komentarai

  • Komentuoti
    S
    2010.08.13 12:09

    O kur perkat triušieną, jei ne paslaptis? 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.13 15:30

    Neperku. Aprūpina vietinis mini-ūkelis, pavadinimu „ir kokio velnio mamai to reikia?“. 🙂
    Ir nelabai įsivaizduoju, kur pirkčiau, jei prireiktų, bo tie visokie maximiniai triušiai nykiai atrodo, mėsinėse ar turguose – nesilankau. Bandyčiau ieškot per giminaičius kaimuose turbūt. Žodžiu, čia susiraukiu, kad padėti negaliu, ir paslapčia padžiūgauju, kad tas be penkių minučių vegetarizmas kol kas atima iš manęs dalį galvos skausmo, pavadinimu „kur gauti padorios lavonienos“. 🙂

  • Komentuoti
    S
    2010.08.17 13:27

    Nu aš kadangi neskiriu laiko ypatingoms maisto paieškoms, tai ir triušienos neieškojau, suėjo kaiulienos-jautienos mišinys. Bet vis tiek labai gardžiai gavosi! 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.25 21:00

    Toks feedback'as ir yra tai, dėl ko verta blog'inti. Džiaugiuos.

  • Parašyk komentarą