Desertai/ Gėrimai/ Karšti gėrimai/ Pyragai

Pirmi kartai, rausvas obuolių crumble ir brokuota kava.

Vakar užsisakiau pirmą agentūrinę kelionę užsienin. Ir pirmąkart gėriau vyną iš vienkartinės stiklinės.  Rytoj atliksiu pirmą savanorystės praktiką. Puiki proga pirmajam įrašui.

– Kodėl? – klausiu aš pati savęs.
– Kas kodėl? Kodėl rašyti ar kodėl maistas? – įsipainioju į dialogą.
– Abu.
– Rašyti, nes esu grafomanė. Maistas, nes myliu procesus. Ir nebūtinai kafkiškus. Pakanka kiaušinių išsukimo su cukrumi ir vienos kitos cigaretės. Kai lieki su savimi.
– Kodėl viešai? – nesiliauja tardymas.

– Tai tik dar viena kvėpavimo forma. Kvėpavimo žmonėmis.

Nežinau, ar pakankamai tam subrendau. Spintelėje vis dar neturiu klevų sirupo ir ryžinių makaronų. Kartais nesugebu teisingai parinkti prieskonių. O barake nė orkaitės neturiu. Ką jau kalbėti apie maisto fotografiją. Be to, nemoku kepti tortų. Aj, nors. Gal ir moku, tik niekada nebandžiau.

Gerai, gana. Maistas. Raudonųjų serbentų ir obuolių crumble/traškėsis ir pasityčiojimas iš kavos.


Aš neturiu tinkamų porcijinių formelių, kuriose galėčiau gaminti crumble. Tačiau sode jau yra pirmųjų obuolių, kurie dar nelabai skaniai valgosi, tačiau puikiai tinka pyragams. Ir raudonųjų serbentų, kurie niekada skaniai šituose namuose nesivalgo, bet irgi tinka pyragams. Truputėlis fantazijos ir yra pakeičiam į buvo.

Rausvas obuolių crumble

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos Gaminimo laikas: 1 valanda

Ingredientai

  • 600 g obuolių
  • 150 g raudonųjų serbentų
  • 100 g cukraus
  • šlakelis citrinos sulčių
  • 5-6 šaukštai vandens
  • 90 g sviesto
  • 125 g miltų
  • 50 g avižinių arba keturių grūdų dribsnių
  • 60 g rudo cukraus
  • cinamono

GAMINAM

1

Obuolius išskrodžiam ir nulupam (jei netingim, aš tingėjau). Supjaustom plonomis riekelėmis. Serbentus nuplaunam. Ir visus kirminus nurenkam, ir šiaip vabaliukus, jei ką tik iš sodo. Superšam su obuoliais, jų vedybas apvainikuodami cukrumi, citrinos sultimis ir vandeniu. Sumaišom ir dedam į kepimo indą. Arba indelius. Arba obuolius pjaustom tiesiai į keramikinį (?) kepimo indą su antytėmis, kuriame niekas iš tikrųjų crumble nekepa, ir viską maišome jame, kaip kad dariau aš. Įjungiam orkaitę. 180 laipsnių.

2

Išsiimam iš šaldytuvo sviestą ir supjaustom mažais gabalėliais. Dedam miltus ir dirbam pirštukais greitai, maigom visaip, trinam, kad trupiniai susidarytų, bet sviestas nuo rankų šilumos neištižtų, nes košės mums visai nereikia. Kai jau turim trupinius, dedam dribsnius, cinamoną ir cukrų. Vėl trumpai pasidarbuojam pirštukais, bet ne per daug, tik tiek, kad susimaišytų viskas.

3

Uždengiam visuo šituo gėriu obuolius daugmaž tolygiai. Orkaitė jau turėtų būti įkaitusi. Jei ne, palaukiam, o tada dedam pasikaitinti kokioms 45 minutėms. Baigiant kepti trupiniai turėtų įgauti daliai auksinę spalvą, o pats crumble - burbuliuoti (šeimyniniai obuolių ir serbentų barniai). Kai jau taip nutinka, tai labai gumos netempiam, išimam.

4

Dabar einam atsinešti ledų arba plakam grietinėlę. Ir patiekiam su dar karštu ar bent jau šiltu kepiniu. Arba imam šaukštelį ir valgom tiesiai iš to visai netinkamo crumble ruošti indo. Tik nenusideginam liežuvio.

Šaltinis: fantazija

Verdiktas: sakė, skanu. Atrodo, nemelavo.


– Kai žmonės pliko kavą, virtuvė paprastai pakvimpa kava. Kai tu plikai kavą, pusė namų kvepia… obuolių pyragu.

Prieš metus aš kavos nė negėriau. Pirmasis puodelis buvo suvartotas siekiant išsiaiškinti, kodėl jos negeriu. Taip ir nesupratau. Tik, pamenu, labai ant savęs supykau, kad šitą stebuklą nuo savęs slėpiau tiek metų. Dabar rytais pirmiau iš spintelės ištraukiu savo puodelį, apgraibomis surandu kavą ir tik tada atsimerkiu. Ir ne, manęs ji neveikia, išgėrusi dozę gėrio galiu apsisukusi griūti į lovą. Kavą aš geriu iš nepadoriai didelio puodelio. Vidutiniškai stiprią. Dažniausiai – brokuotą. Nes kaip kitaip vadinti kavą, iš kurios taip išsityčiota.

 

Brokuota kava

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 1 porcija Gaminimo laikas: 5 minutės

Ingredientai

  • 2 labai kaupini šaukšteliai kavos
  • 2/3-1 šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 250-300 ml verdančio vandens
  • 100 ml pieno

GAMINAM

1

Aišku, kas čia sudėtingo kavą užsiplikyti, kam čia aprašinėti. Bet aš labai bijau, kad netyčia padarysite ką nors neteisingai ir nesuprasite, koks dievų gėrimas tat yra. Taigi. Kava, cinamonas, vanilinis cukrus ir cukrus (jei propaguojate) keliauja į puodelį. Proporcijas galite ir patys pasirinkti, šitos - idealios man.

2

Griebiam ką tik baigusį kunkuliuoti virdulį ir pilam vandenį. Esminis akcentas - cinamonas privalo būti užplikomas. Kitaip namai nekvepės teisingai.

3

Palaukiam minutę kitą ir pilam pieną. Galim pašildytą, jei mėgstam gerklę deginančius skysčius, galim liesą arba labai riebų, pagal skonį. Paragaujam. Įsimylim gyvenimą penkioms sekundėms mažiausiai.

PASTABOS

Vasaromis vandens į kavą pilam mažiau, vėsinam, nukošiam, sumaišom su patogaus dydžio ledo gabaliukais, kišam šiaudelį ir parodom liežuvį visiems, dvesiantiems iš karščio.

Susiję įrašai

18 Komentarai

  • Komentuoti
    Viktorija
    2010.08.04 06:43

    Sveika įsijungus į foodblogerių gretas 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.04 08:08

    Ačiū. :]

  • Komentuoti
    Jurga
    2010.08.04 08:51

    Kavą reiks išbandyt 🙂 Aš rytais kardamono sėklų įmetu. Priduoda tokį malonų skonį.

  • Komentuoti
    spicecoat
    2010.08.04 11:18

    O aš manau, kad pradžia tiesiog nuostabi.

  • Komentuoti
    S
    2010.08.04 13:12

    Labai miela skaityti, kavą būtinai bandysiu jau rytoj 🙂

  • Komentuoti
    Žiupsnelis Druskos
    2010.08.04 13:41

    Sveika atvykus! 🙂

  • Komentuoti
    duonosirzaidimu
    2010.08.04 13:42

    Sveika prisijungusi prie skonių ir kvapų mylėtojų 🙂
    O kava tavo nuostabi, turiu pridurti aš, praktiškai negerianti kavos 🙂 Man smarkiai per stipri būtų, bet aš tokia lengva cinamono fanė, tai.. :))
    Už pyragą raitau dešimtuką. Nes jis obuolių, nes jis trupiniuotis, nes jis taip gaiviai rausvas 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.04 15:05

    Koks priėmimas! Malonu baisiai, jei jau nuoširdžiai. Dėkinga. 🙂 Skanios kavos bandysiantiems. Bandžiusiems. Bandantiems.

  • Komentuoti
    egidija
    2010.08.04 16:59

    atrodo turėsim dar vieną nenuobodų blog'ą 🙂 įdomi ir intriguojanti pradžia. manau daug kas iš čia rašančių nei tortų mokėjo kepti, nei dar velniaižinoko. aš, asmeniškai, tokius dalykus kartais gaminu dabar, ko anksčiau ir sapne nesapnavau kad mokėsiu ar išeis… geras dalykas tas blog'as kulinariniam tobulėjimui…
    labai velkom, lauksim kitų įrašų 🙂

  • Komentuoti
    sima
    2010.08.04 17:09

    Kava atrodo nuostabiai… vien jau tas skambesys – kvepianti obuolių pyragu… mmm…o dar gabalėlis pyrago su obuoliais…trūksta žodžių 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.04 18:47

    Nesitikėjau tokio teigiamo įvertinimo. Tikrai. Ačiū.

  • Komentuoti
    Dalia
    2010.08.05 16:39

    Kaip smagu rasti internete tokią jaukią vietelę, kur kvepia cinamonu ir pilna geros nuotaikos. Mes.žinok, čia dabar vaikščiosim ir vaikščiosim, grindis pripėduosim, pyragus išragausim, obuolius išuostysim…

    Vieną dalykiuką, Insolente, paprašyčiau, pataisyk nustatymuose, kad galėtume komentuoti ne tik su google vardu.
    (reiktų daryt taip: Kūrimas -Nuostatos -Komentarai… ir ten pasižiūrėti, kuriame burbuliuke nori uždėti tašką prie "Kas gali komentuoti".
    Jei pažymi, kad "bet kas", tada galėčiau pasirašyti savo vardu, o tu paskui ant mano vardo spustelėjus, galėtum ir į mano tinklaraštį šoktelti). Čia toks pasiūlymas, bet jei tu nori kitaip, tai čia yra tavo valdžia, ok?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.05 16:57

    Prašom, prašom. Ir su batais.

    Sutvarkyta. Ir tokios visokios pastabos laukiamos labai, tinklaraštis šviežias, ne viską spėjau sužiūrėt, ir šiaip žiopla kartais moku būti, kol pirštu neparodoma, nematau. Ačiū. Toks nemažas.

  • Komentuoti
    Dalia
    2010.08.06 00:44

    Dabar su savo teisingais batais užėjau pripėduoti – patikrinti ar pavyks.
    Akurat. Pavyko. Puiku!

  • Komentuoti
    rūtuliukas
    2010.08.06 08:25

    super 🙂

    sveika prisijungus.

  • Komentuoti
    Asta
    2010.08.12 21:48

    Apsileidimas didelis sveikinti žmogų su pirmuoju įrašu, kai padaryti jau dar penki, ar ne? Na, vasara. Atostogos. Tinginystė. Būna gi kartais :))
    Todėl tiesiog sveika atvykus! Jaučiu, kad man patiks tavo blog'as. Ne, jau dabar patinka – tikrai :))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.13 15:12

    Aš vis dar esu naiviai įsitikinusi, kad geriau vėliau nei niekada. Be to, labiau nustebina ir baisiai maloniai nuteikia. Ačiū. 🙂

  • Komentuoti
    Indrė
    2010.09.28 21:09

    Ir aš kavą bandysiu. Rytoj, kai vėl turėsiu pieno 🙂

  • Parašyk komentarą