Desertai/ Pyragai

Prabangus gyvenimas ir kartotinas varškės pyragas.

Neslėpsiu, gyvenu prabangiai.
Vasaromis galiu sau leisti važiuoti pasimurkdyti ežere kone vidurnaktį. Kai vienintelį girdimą garsą sukelia ranka skrodžianti vandenį. Vos tik sugalvoju, jog noriu. Trys minutės automobiliu. Viena nuokalnė. Septyni žingsniai liepteliu. Pliumpt.
Spalį begėdiškai mėgaujuosi lapų lavonais. Geltonais, su raudonom lavondėmėm. Taip, tai aukščiausias nepagarbos mirusiems laipsnis, bet, prisipažinsiu, mėgstu po juos braidyti, spardyti visaip ir kitaip niekšiškai elgtis. Niekieno nematoma ir niekam neįdomi. O lapai būna iš tų, kurių laidotuvėse nedalyvauja grėbliai. Bet šitaip tik kas antrą savaitgalį.
O kartais matau, kaip sueižėja ledas ankstyvą pavasarį. Ne, ne tas, kuris aptraukia balas ant asfalto. Man nepatinka tarptautiniai žodžiai, kuriems reikalingas pseudo.
Bet šiąnakt pasiekiau viršūnę. Kai grįždama namo vos užkilusi ant kalno sustojau ir stebėjau, kaip žaibas savo rimbais plaka trečią pagal dydį stovinčio vandens telkinį šitam runkelių krašte. Fone tuo metu šnabždėjo Razauskas. kaip žmogų ant greitkelio nuostabiai partrenkia rytas. Griaustinis. bet iššoki pro langą ir neveikia. error. nulaužta. Vėl. sudainuos be manęs, aš truputį sergu, tarkim, miręs. kaip kulka surūkai paskutinę. Prisidegiau cigaretę ir supratau: jokie teleloto milijonai manęs turtingesne jau nebepadarys. Skapo gatvė ir takas į tylą.

dsc_0803
Mano mama labai mėgsta varškės pyragus. Pabrėžiu – varškės pyragus, o ne pyragus su varške. T.y., jokių ten įmantrių trapios tešlos pagrindų ir trupiniuotų paviršių. Jei jau atvirai, pastaruoju metu juos kepu nepakartojamus. Tiesiogine to žodžio prasme. Niekaip nesuradusi pačio pačiausio recepto, kaskart improvizuoju pagal šaldytuvo ir spintelių turinį. Ir sezoną. Kai ateina laikas pyragą ragauti, aš jau net nebesugebu atgaminti visų jo sudedamųjų dalių. Keisčiausia, jog dar nė vienas nebuvo įvertintas neigiamai. Bet vakar buvo kitaip: svėriau ir užsirašinėjau. O paskui nustebau pati.

Varškės pyragas, kurį galima ir reikia pakartoti

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 26 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: 1 valanda 30 minučių

Ingredientai

  • 180 g sviestinių sausainių
  • 70 g sviesto
  • 100 g agrastų džemo
  • 600 g kaimiškos (t.y., sausos, bet neliesos) varškės
  • 4 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 40 g kokoso drožlių
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 70 g krakmolo
  • 200 g grietinėlės
  • cukraus pudra

GAMINAM

1

Sviestą dedam į dubenėlį ir kišam į mikrobangę, nes tai vienintelis jos pritaikymo būdas. Žinoma, galima tirpdyti ir kaip nors kitaip, bet taip patogiausia. Ir trumpam pamirštam, tegul pravėsta.

2

Spintelėje susirandam seną tarybinę mėsmalę ir sumalam sausainius. Sumaišom juos su sviestu. Gaunam nei šiokius, nei tokius trupinius, jokiu būdu ne košę. Ištepam sviestu kepimo formą nuimamu šonu, a la tortinę. Beriam tuos trupinius ir delnu suspaudžiam, išlyginam gražiai, ypač atidžiai pasidarbuojam kraštuose ir kišam į šaldytuvą - lai stingsta.

3

Tuo tarpu per tą pačią mėsmalę permalam varškę. (Kokio velnio? Nes kaimiška varškė labai grūdėta.). Žinoma, jeigu mėsmalės nėra, sausainius paversti trupiniais, o varškę - daugmaž vienalyte galima ir kitais būdais - blenderiu, kombainu, kavamale, trinant per sietelį, pagal turimus įnagius, žodžiu.

4

Įjungiam orkaitę, 160 pagal Celsijų. Kiaušinių trynius trumpam atskiriam nuo baltymų ir sudedam į varškę. Ten pat keliauja cukrus, vanilinis cukrus, kokoso drožlės, krakmolas. Gražiai prisiprašę į pagalbą mikserį (kaip lietuviškai?), bandom visa tai sujungti į vieną masę. Iš pradžių truputėlį nesiseks, o ir galutinis rezultatas - saldi, sunkiai maišoma košė. Nieko tokio, tuoj viską pataisysim.

5

Nuplaunam šluoteles, į baltymus įdedam žiupsnelį druskos ir plakam. Plakam, plakam, plakam, dar paplakam, netingim. Kai jau baltymai atitinka savo pavadinimą, t.y., pasidaro balti it putplastis ir apvertus dubenį niekur neketina pabėgti, padedam juos į šoną.

6

Vėl nuplaunam šluoteles. Išplakam grietinėlę. Iki standžių putų, tik nepersistengiam, visas reikalingas sviestas jau panaudotas.

7

Dabar abi tas dailiai baltas mases per kelis kartus įlankstom į varškę (Įlankstom? Tai toks atsargus maišymo būdas, saugant putose įsiplakusį orą, kai sunkesnioji masės dalis (supraskit, varškė) iš kraštų po truputį dedama centro link, kol atskirų baltymų ir grietinėlės debesėlių nematyti, įspėju, kantrybės truputį prireiks). Ištraukiam iš šaldytuvo jau sustingusį pagrindą, padengiam jį plonu džemo sluoksniu (nebūtinai agrastų, bet pageidautina - kokiu nors iš rūgštesniųjų), sukraunam varškę, aplyginam paviršių ir šaunam į orkaitę.

8

O dabar einam plauti tos krūvos dubenėlių ir šaukštų, tokia tat šito varškės džiaugsmo kaina. Kepam valandą ir penkiolika minučių. Arba kol iškepa. Varškės masė sustandėja, paviršius pagelsta. Orkaitę išjungiam, pyragą paliekam dar kokioms dešimčiai minučių, kad labai nesukristų dėl didelės temperatūrų amplitudės (nors šito bet kokiu atveju neišvengsim, bet taip ramiau). Traukiam laukan, vėsinam, kišam į šaldytuvą kelioms valandoms, o dar geriau - pernakt. Lai bręsta. O čia, kaip žinia, nėra toks jau greitas procesas. Aš, pavyzdžiui, ir per dvidešimt metų nesugebėjau. Kai jau labai nebegalim į jį žiūrėti ten šaldytuve besikankinantį brendimo kančiose, išimam, paskandinam cukraus pudros debesyje, papuošiam pagal norus (arba pagal norus nepuošiam), kviečiam mamą ir laukiam įvertinimo.

Verdiktas: Taip, iš kuklumo nemirsiu – jis buvo tobulas. Burnoje tirpstanti varškė, agrastų rūgštelė ir neįkyrus po fotosesijos saulėje ištirpusios cukraus pudros saldumas. Nors ką aš čia. Tiesiog žinau, kad kartosiu. Gramas į gramą.

Šaltinis: fantazija.

O kokie jūsų santykiai su varškės pyragais? Nevenkite patuščiažodžiauti.

Susiję įrašai

4 Komentarai

  • Komentuoti
    Juliana
    2010.08.08 14:15

    Ka jau ten slept – skamba tikrai nuostabiai!
    Eh eh, gresmingai augantis receptu "butina isbandyti" sarasas papildomas dar vienu ;]

  • Komentuoti
    Justas
    2010.08.08 20:08

    Santykiai ne kokie, jei nuoširdžiai.. Pasipykdavom retkarčiais ir dažniausiai man nenusileisdavo. 🙁
    Bet, manau, kai šį receptą išbandysiu, mes vėl draugausim!

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.08.10 14:52

    Juliana, džiugu, kad užkabino. Lauksiu įspūdžių. 🙂

    Justai, šitas visiems draugiškas. Negali nepavykti, ypač tau. Nepamiršk papasakot.

  • Komentuoti
    Asta
    2010.08.12 21:42

    Insolete, patuščiažodžiausiu :)) Ne, jei rimtai, tai myliu varškės pyragus, pyragus su varške, pyragus su xxx ir varške ir visus pyragus, kur galima rasti varškės 🙂 Jie patys skaniausi, na, nebent nukryptume į lankas ir pradėtume kalbėti apie mascarponės cake'us, kurie laimėtų šią kovą, manau :))

    O taviškis pyragas atrodo tikrai toobulai 🙂 Išsisaugau 🙂

  • Parašyk komentarą