Desertai/ Pyragai

Klausimas ir kalėdinių kepinių sezono atidarymas.

dsc_0438

Kaip žmonės tai ištveria? Na, buvimą žmogumi. Tiesiog buvimą.

nes nuo savęs pas draugus neišeisi


Yra toks vokiškas tradicinis kalėdinis pyragas, Stollen vadinamas. Esmė jo – daug džiovintų vaisių bei riešutų ir ilgas brandinimas, idant (oj, kokia nevartotina konstrukcija) tie vaisiai paskutinę drėgmę pyragui atiduotų. O jei dar brendžio šlakelio nepagailim kepiniui paauglystę išgyvenant (pasirodo, ne tik žmonės alko-etapą pereit turi), sėkmė garantuota. Kepamas šitas gėris pora mėnesių prieš Kalėdas. Vėliausiai – gruodžio pradžioje. Idėją pernai pasigavau supermamose, kiek paimprovizavau ir pyragas buvo pripažintas nugalėtoju kategorijoje „ Kalėdos 2009: geriausias kepinys“.

dsc_0488

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: labai didelis pyragas Gaminimo laikas: 3-4 valandos

Ingredientai

  • 300 g tamsių razinų
  • 200 g šviesių razinų
  • 200 g džiovintų papajų
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 250 g džiovintų ananasų
  • 250 g džiovintų melionų
  • 100 g migdolų
  • 150 g lazdyno riešutų
  • 225 g sviesto
  • 200 g rudojo cukraus
  • 5 kiaušiniai
  • 1/2 citrinos sultys
  • keliolika lašų apelsinų esencijos
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • 350 g miltų

GAMINAM

1

Džiovintus vaisius susmulkinam. Įspėju, procesas užtrunka. Todėl visai neblogai dar ką nors įdarbint ar bent jau muzikos geresnės paieškot. Vaisiai ir riešutai gali būti bet kokie, svarbu, kad bendras kiekis būtų apie 1,5 kg ir riešutų nepadauginti, kad būtų kam sultis išleist. Migdolus ir lazdyno riešutus dalinam į dvi-tris dalis, kitus vaisius - kubeliais panašaus dydžio, razinų ir spanguolių smulkint nereikia. Jau? Šaunuoliai. Čia ir buvo sunkiausia dalis.

2

Orkaitė on - 140. Labai dideliam dubeny kambario temperatūros sviestą išsukam su cukrum. Čia jo spalva svarbi, todėl be tikrai svarios priežasties keisti baltu nederėtų. Iki purumo. Paskui po vieną mušam kiaušinius ir plakam bent minutę po kiekvieno. Tuomet pilam citrinos sultis ir apelsinų esenciją. Čia pagal atsargas. Galima vien citrusų sultis naudot, galima vien esencijas. Geriau, žinoma, pirmas variantas. Dargi galima visokių prieskonių, į meduolius dedamų, pridėt. Bet aš tyčia nededu. Pyragas ir taip ryškus, nereikia persistengt. Be to, meduoliais turi kvepėt meduoliai. Tuomet kepimo milteliai ir miltai. Išsukam gerai.

3

Suberiam vaisius ir riešutus. Pasidžiaugiam, kad dubuo didelis. Išmaišom. Neišsigąstam. Taip, čia ir turi būt ne tešla su džiovintais vaisiais ir riešutais, o džiovinti vaisiai ir riešutai, apsivėlę tešla. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi. Bent trimis sluoksniais. Pyragas keps pusantros valandos mažiausiai, mes juk nenorim perkepusių kraštų.

4

Pilam tai, ką turim dideliam dubenį, išlyginam paviršių kiek įmanom ir šaunam kepti. Ilgai, ilgai. Maniškis kepė 2,5 h. Bet mano orkaitė flegmatikė, jei jūsiškės cholerikės - bus greičiau. Žodžiu, procesą reikia stebėt. Jei viršus ims degti, o vidus dar nebus iškepęs (o medini pagaliuk), uždengti folija.

5

Laikymas: Leidžiam pyragui gerai gerai atšalti. Tada suvyniojam į kepimo popierių ir padedam į saugią vietą. T.y., tokią, kurioje sausa, nėra kvapų, kurių pyragas galėtų prisigerti, nesilanko pelės ar kiti kenkėjai, broliai, pavyzdžiui. Po trijų dienų išpakuojam ir 50 gramų kokio nors tauriojo gėrimo pyragui pasiūlom. Na, apšlakstom. Brendžiu ar konjaku - idealu. Ir vėl suvyniojam. Po dviejų savaičių procedūrą kartojam. Vėl ir vėl. Paskutinis laistymas - ne vėliau kaip savaitė iki Kalėdų. Ir šiaip, kepsiantiems - kantrybės ir stiprybės. Nes jis tikrai labai labai kvepia ir prašosi paragaujamas.

Verdiktas: Mama sakė, šiemet pernykštės klaidos nekartos ir su niekuo juo nesidalins. Tiek tat apie skonį.

Susiję įrašai

32 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2010.11.03 16:18

    Kepiau tik nelaisčiau 🙂 skanus ir šviežias – primena mokykloj kur būdavo pyrnutės su razinom 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.03 16:26

    Būtent laistymas ir laikymas jį gi ir padaro stebuklingu. O šviežias… Keksų su džiovintais vaisiais tikrai skanesnių rasti galima. Kai kuriuos dalykus tiesiog reikia daryti taip, kaip reikia. 🙂

  • Komentuoti
    Ineta
    2010.11.03 16:35

    Kepsiu kepsiu aš greitu metu jį:) Girdysiu ir saugosiu jį nuo visų:D
    O dėl buvimo žmogumi, tai man atrodo užtenka tiesiog juo būti, taip daug papraščiau:)

  • Komentuoti
    Indrė
    2010.11.03 16:42

    Bet tavasis be mielių 🙂 aš kepiau pagal receptą, kurį atsiuntė vienas vokietis savo mamos ir garantavo, kad be mielių nieko nebus 😀 na matyt kiek regionų tiek ir receptų, kaip visad 🙂

  • Komentuoti
    Egle
    2010.11.03 17:04

    Tradiciškai (mano žiniomis) vokiškasis Stollen NĖRA laistomas romu/ brendžiu ar konjaku. Tik vaisiai prieš kepant išmirkomi alkoholyje. Laistomi amerikietiški fruitcake'ai, škotiškasis Dundee cake ir pan. O Stollenas yra ištepamas sviestu (galima pabarstyti imbieriniu cukrumi) atvėsinamas iki kambario temperatūros ir kitą dieną gausiai gausiai pabarstomas cukraus pudra, įvyniojamas ir dar keletą dienų palaikomas.

    Tad pas tave – džiovintų vaisių pyragas, tikiu, kad skanus, bet ne Stollenas ':)

  • Komentuoti
    Indrė
    2010.11.03 17:23

    Heh pas mane taip ir buvo daroma kaip Eglė aprašė 🙂

  • Komentuoti
    Albertas
    2010.11.03 18:16

    Mano brangiausioji pernai kepe – mamoms veze. Tik be laistymo, nes jos nevartoja 🙂
    Visiems labai patiko.

  • Komentuoti
    Jurgita
    2010.11.03 18:42

    Na, jei jau lietuviška maniera kabinėtumėmės, kaip, akivaizdu, mėgstama bloguose sykiais, Stollen gaminamas su mielėm ir smarkiai aptepamas cukriniu glajumi 🙂 O laistymas nelaistymas… Vokiečiu nebūdamas iš kur gali žinot, kaip kokiam regione gamina.
    Atrodo skaniai, Stollen'as tai būtų ar ne 🙂

  • Komentuoti
    Asta
    2010.11.03 19:09

    Man irgi skaniai atrodo 🙂 Nors ne, meluoju. Skaniai man neatrodo, nes džiovintų vaisių tiesiog nepakenčiu, bet man laaabai patinka pati šito pyrago idėja – tas kepimas prieš kažin kiek laiko, o paskui brandinimas, laukimas, dienų skaičiavimas iki ragavimo. Labai… namiška, jauku, šilta 🙂

    Atsakymas į klausimą – tiesiog ištveria. Kaip ir daugelį kitų dalykų – iš proto varančias paskaitas, draugiją nemalonių žmonių, nemėgstamą namų ruošą ir dar daugelį dalykų. Norisi daužyti galvą į sieną, bet susikaupi, kažką (ne)kaltą apibumbi, paverkšleni vonioj užsidaręs ir… ateina rytojus. Šviesesnis, dažniausiai 🙂

  • Komentuoti
    Viktorija
    2010.11.03 19:39

    Smagu, kad jau prasidėjo Kalėdinių kepinių metas. Aš kol kas žvalgausi ir galvoju, ką kepti. Labai norėčiau sukonstruoti imbierinį namuką. Žiūrėsim, ar gausis 🙂

  • Komentuoti
    Sima
    2010.11.04 07:16

    Pyragas, atrodo, labai skaniai 😉 idomu,ar pavyktu islaikyti iki Kaledu, db issikepus 🙂

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2010.11.04 11:27

    Aš šį pyragą spalio 29 iškepiau. Prieš kepdama pasiskaičiau įvairių nuomonių dėl to laistymo ir pasirinkau tą variantą, kad vaisius mirkyti alkoholyje. Tai vaisiai per naktelę puslitrį brendžio sugėrė… tai dabar laikau suviniojusi ir laistyti nedrįstu, nes bus ne pyragas, o alkoholikų džiaugsmas…

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2010.11.05 07:05

    Labai skanus pyragas, šiemet vėl kepsiu. Pagal receptą panašesnis į anglų kalėdinius pyragus nei į vokiečių Stollen.

  • Komentuoti
    Eglė
    2010.11.06 11:39

    mama prisiklausė iš pažįstamų, koks skanus šis pyragas, tai dabar švelniai spaudžia jį gamint.. 🙂 ar jau ne per vėl pradėt?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.07 12:43

    „Jei rožę pavadinsime kitu vardu,
    Ar ji nuo to kvepės mažiau?“ 🙂

    Ok, ok, mea culpa, užtaisau šitą spragą savo žiniose. 🙂

    Dėl mirkymo alkoholyje ir laistymo po to – turėkit omeny, kad alkoholis linkęs irgi garuoja. O pyrago kepimo temperatūra tam tikrai pakankama. 🙂

    Ne, pyragą kepti dar tikrai ne vėlu, Egle.

    Ačiū visiems. Labai. 🙂

  • Komentuoti
    Eglė
    2010.11.07 18:43

    aha, tuomet dar klausimą sugalvojau :))
    o ar tas brendis labai jaučias? nesu didelė jo skonio gerbėja :/

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.07 20:06

    Nesijaučia, jei tik nelaistoma diena prieš pjovimą. O ir laistyti nebūtina brendžiu. Galima, pvz, romu.

  • Komentuoti
    Gintarė
    2010.11.15 12:59

    Šauniai skamba tokio pyrago idėja. Tik va klausimas – kiek žmonių pavaišinti užtenka šitokio pyrago?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.15 15:55

    Sunku pasakyti. Dėl džiovintų vaisių gausos pyrago daug vienu prisėdimu nesuvartosi – sotu baisiai. Bandžiau kaip nors paskaičiuoti, bet priėjau tik vienos išvados – tikrai nemažai. 🙂

  • Komentuoti
    Gintarė
    2010.11.15 17:19

    Nes abejoju, kept visą (ar jis bus sėkmingai sunaikintas), ar kept pusę. Turint galvoje, kad vaišinsis 5 žmonės, tai kilogramas džiovintų vaisių dideliame pyrage gal kiek daugoka..

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.15 21:03

    Na, penkiems gyvenimą paskaninti viso gal kiek ir per daug. Tačiau siūlau atsižvelgti į tai, kad pyragas gali stovėti ilgai, t.y., po savaitės užklupusius svečius juo labai patogu vaišinti ar gabalėlį draugei nunešt. Jo pertekliumi dar niekas nesiskundė, teisybės dėlei.

  • Komentuoti
    Gintarė
    2010.11.16 09:00

    Ačiū už patarimą 🙂

  • Komentuoti
    Eglė
    2010.11.17 20:54

    na, kadangi jau rytoj ketinu jį kepti, paskutinis netikėtai iškilęs klausimas: kokio dydžio formoje kepei? kad po to nebūtų netyčia: turiu daug tešlos, bet nežinau kame ją kept… 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.20 22:40

    Labai atsiprašau už pavėluotą reakciją. Pyragas, ko gero, iškeptas ir, tikiuosi, talpą tešlai supilti rasti pavyko. 🙂
    Ateičiai: kepiau ~30×45 formoje.

  • Komentuoti
    Eglė
    2010.11.21 18:27

    taip, pyragas (tiksliau du pyragai :)) iškeptas ir aplaistytas saugiai guli spintoje :)) ačiū už receptą ir patarimus 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.21 22:43

    Tikiuosi, nenuvils. Labai lauksiu įspūdžių. 🙂

  • Komentuoti
    Eva
    2010.11.26 07:43

    Ojej, kodėl tik šiandieną šis receptas pasimaišė po ranka..? O gal dar ne vėlu dar kepti, kaip galvojat?:)

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.27 05:40

    Dar visai geras metas, manau. Mėnuo – pakankamas laiko tarpas vaisiams savo gėrį pyragui atiduot. 🙂

  • Komentuoti
    Eva
    2010.11.30 10:36

    Pyragą tikrai kepiau, jo kvapas kepant ir iš numirusių prikelti gali… Kalėdų dabar jau laukiu 10 kartų labiau!! Ačiū už ypatingu būdu pasidalintą ypatingą receptą! 🙂

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2010.11.30 13:07

    Jei jį kepčiau rytoj laistyti iki kalėdų išeitų tik 2 sykius. Ar užtektų?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.30 14:37

    Aha, tas pyragas tikrai kvepia, oj, KVEPIA. 🙂 Džiugu, kad pyrago kepimas suteikia tokių emocijų. 🙂

    Pakaktų. Tik pirmam kartui gal kiek gausiau sulaistyti parizikuočiau. 🙂

  • Komentuoti
    azhure
    2011.12.05 02:29

    wow, this is really a delicious desert, just like other girls, i do love to cook too..im gonna try this new recipe i found on blog.com

  • Parašyk komentarą