Garnyrai, pagardai, padažai/ Rimtas maistas/ Vegetariški

Ne apie šaltį ir alternatyva bulvių košei.

dsc_0649

Užvakar puspenktos valandos vienam prekybcentrį šypsojausi, kartojau ačiū, skaičiavau makaronų pakelius ir nesustodama maliau liežuviu apie nieką su savo kolega, kurio nė vardo nežinau. Ir eik, o pasauli, po velnių, koks geras jausmas daryti ką nors naudingo. Čia tokia iškreipta forma jaustis reikalinga, ko gero. Die, koks aš primityvus padaras.

Ir atiduokit man motyvaciją. Arba parneškit kilogramą kitą iš parduotuvės, kai eisit pieno. Aha, aha, man mokytis reikia. KKFT ir gyventi teisingai.

O aš tuo tarpu neišnaudotas progas (taigi, pasitaiko, bet nesikartoja) padėsiu į lentyną „Blogos patirties nebūna“.

Ir mintyse kam nors iškepsiu pyragą.


O kartais važiuoji pem trečiu po paskaitų namo, kratai mintyse šaldytuvo/spintelių turinį ir mąstai, kur čia dabar suvartojus tą ar aną, nes, rodos, girdėjai cypiant: ė, nebūsiu šviežias amžinai. Šviesoforai nedraugiški, todėl laiko apmąstymams daugiau nei pakanka, kad iš primityvių produktų sukurtum šį tą… Apie tai vėliau.

Daržovių košė su skrudintomis sezamo sėklomis

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 1-2 porcijos Gaminimo laikas: 30 minučių

daržovių košei

  • nedidelis pastarnokas
  • morka
  • bulvė
  • šaukštas sezamo sėklų
  • druskos
  • 100 ml pieno (nebūtina)
  • gabalėlis sviesto (nebūtina)

varškės pagardui

  • 100 g liesos varškės
  • 50 ml pasukų
  • skiltelė česnako
  • keletas lapelių šviežio baziliko
  • druska, pipirai, kiti mėgstami prieskoniai/žolelės

Gaminimo eiga

1

Užkaičiam gerą puslitrį vandens su dar geresniu žiupsniu druskos. Pastarnoką, morką ir bulvę nulupam ir supjaustom. Nuo gabalėlių dydžio tiesiogiai priklauso virimo laiko, o pastarnokas išverda greičiau nei jo sąjungininkai šitoj košėj, todėl jis pjaustomas gailestingiau. Sudedam į verdantį vandenį ir pamirštam kuriam laikui.

2

Bet kad veiklos netrūktų, tai įkaitinam sausą keptuvę. Kai ji jau visa karšta karšta, dedam ten sezamo sėklas ir niekur nepabėgam, maišom, kol keptuvės turinys įgauna švelniai rudą spalvą. Procesas vyksta greitai, todėl neužsivėpsom pro langą/į televizorių.

3

Jei tai bus pagrindinis pietų patiekalas, šiuo metu visai neblogai būtų varškės padažą tai košei pagamint. Varškę šakutės pagalba ištrinam su pasukom, įdedam smulkiai supjaustytą arba sutrintą skiltelę česnako, supjaustom baziliko lapelius, pasūdom, visaip kaip kitaip pagal pomėgius prieskoniais pažaidžiam (aš paskutinę dalį tyčia praleidau).

4

Kažkur šiuo metu gal jau ir daržovės išvirė. Tikrinam ragaudami morką. Nes ji šitoj kompanijoj flegma didžiausia, kai virti reikia. Jei minkšta, ok. Nupilam dalį vandens, įpilam pieno (arba nupilam visą vandenį ir pilam tik pieną, arba darom visai be pieno), įdedam sviesto pagal poreikius (arba nededam). Summa summarum, skystis turi apsemti pusę daržovių. Sugrūdam košę, supilam sezamo sėklas, išmaišom ir leidžiam pora minučių pailsėt. Žinau, žinau, KVEPIA. Patiekiam kaip garnyrą prie kokio negyvo beigi termiškai apdoroto (nors iš antro pirmas išplaukia savaime, ania?) gyvūnėlio arba kaip vegetariškus pietus su varške.

Verdiktas: Ką aš galiu pasakyt. Autobuse irgi gali gimti geniali idėja. Pusė barako (ok, ok, aukšto tai tikrai) baisiai skaniai kvepėjo, mano miergos irgi neišbrokavo beigi sezamo sėklų idėjai save as… padarė. Buvo skanu. Taip skanu, kad kai grįšiu namo, esu tikra, prakišiu šitai netgi Martynui, kurio vartojamų termiškai apdorotų daržovių sąrašas ne sriubos atveju yra toks: bulvės.

Susiję įrašai

9 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2010.11.29 20:51

    Akcija graži, bet teko pagirdėti, kad tie kurie ten dirba prie sandėlių, namo kupinus maišus tempia. Ar tai akcijai gal irgi vargšus remtinus nusamdo?

  • Komentuoti
    Jurgita
    2010.11.29 21:15

    Aš pem trečiu irgi namo važinėdavau 🙂 Nors paskutiniu metu, kai buvau nebe-studentė, krisdavau į šem antrą, nes ten nebūdavo piktų pencinykų ir girtų dėdulių (dažniausiai nebūdavo 🙂

    O kad studentas ir iš kirvio arba puspenktos daržovės ir gramo prieskonių gali susimeistraut (skanią!) vakarienę – žinom žinom, pamenam 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.29 22:02

    Matai, Indre, niekas ten nieko nesamdo, žmonės savanoriškai padėti ateina. Ir tie, kurie remtini, tikrai pagalbon nepuola. Be to, vyksta šiokia tokia apskaita dar prieš maistui patenkant į sandėlius. Leisiu sau teigti, kad gandai lieka gandais. 🙂

    Taigi pikti pencinykai – vienas iš viešojo transporto privalumų. Kaip smagu jiems nusišypsot, galva palinksėt ir vietą užleist. Pasimeta ir nebežino, bambėti toliau ar jau liautis. Ir ta sumišimo akimirka ojėzau kokia žavi. 😀

  • Komentuoti
    Dalia
    2010.11.30 01:06

    Kaip užsimaniau pastranoko! n metų nevalgiau, kai savo darže nepasodinu, tai net nežinau kur gauti, čia gi ne avokadas koks, kad bet kuriam prekybcentry voliotųsi

  • Komentuoti
    Gintarė
    2010.11.30 10:33

    Pastarnokai "Rimi" gyvena – tiksliau, jų ten dažniausiai būna 🙂 Porą kartų dar esu "maximoje" mačiusi…

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.11.30 10:54

    Aha, aha, Rimi tikrai voliojasi tuose daržovių šaldytuvuose, bent jau pernai voliodavosi… Kaina, aišku, nelabai apetitą kelianti, bet rasti galima. 🙂

  • Komentuoti
    Sima (Mukatanas)
    2010.11.30 15:50

    Kadangi koses salta ziemos diena yra daugiau negu geris, o dar pagardintos pienu ir sviestu, sis receptas bus isbandytas 🙂

  • Komentuoti
    S
    2010.12.07 14:41

    Man košė gavosi kiek per skysta, mėgstu kietesnę 🙂 Bet šiaip skanu, o dar su varškės padažiuku tai išvis gėris 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2010.12.08 14:13

    Taip jau kartais su tomis košėmis nutinka. Bet problema išsprendžiama labai paprastai – daržoves koše verčiant tereikia pakaitinti, kad skysčio perteklius išgaruotų. 🙂 Smagu, kad patiko. Ir išvis, S, tu/jūs esi/esate gerai. Man patinka žmonės, kurie bando. 🙂

  • Parašyk komentarą