Makaronai/ Rimtas maistas/ Vegetariški

Vaikystė ir makaronai.

Beveik galiu lažintis (iš kur tiek azarto pas mane pastaruoju metu?), kad kiekvienas žinot apie save keletą juokingų istorijų, kurių patys nepamenat, nes buvot per maži, bet tėvai atsimena puikiai. Ir nevengia jų per kokį kas antrą giminės balių darsyk papasakot. Aš kurį laiką, pokalbiams šita tema pasisukus, nešdavau kudašių kuo toliau – nebuvo man juokinga, nors tu ką. Paskui paaugau ir dabar net vieną jums papasakosiu. Nes apie makaronus.

Tai va, nueina trimetė Inga, tuo metu kažkodėl Gebu vadinama (ot keistas sutvėrimas tie tėvai – iš pradžių duoda vardą, o po to kiek įmanydami stengiasi juo tavęs nevadint (ir ką, po velnių, tas žodis reiškia?)), pas kaimynus, klesteli ant taburetės virtuvėj ir pareiškia:
– Teta, duokit ko nors valgyt, nes tėvai į laikraščius sulindę ir namie tik makaronai ir makaronai (dabar jau suprantat, kodėl sprukdavau, ania?).
Nežinau, pamaitino jie tą tėvų dėmesiu nelepinamą vaiką ar ne, bet esmė visai ne čia.
Tos pačios dienos vakaras. Mama:
– Gebuk, ko vakarienei norėsi?
– Makaronų! – atsako Inga taip, lyg nieko skaniau už makaronus išvis nebūtų (auksinis vaikas, nieko nepasakysi – negi dabar atimsi iš tėvų laikraščių skaitymo malonumą?).

Paskui mano meilė makaronams (taip, aš žinau, kad reikia sakyti pasta, bet nelimpa, nors tu ką) kažkur dingo. Įtariu, pasislėpus po etikete „blogi angliavandeniai“ buvo, o paskui išvis pamiršau, jog tokie egzistuoja. Bet šitos meilės tikros būta – niekur ji nepabėgo, kentėjo, laukė, kol vėl atrasta bus. Ir sulaukė.


dsc_0009

Paprastai, greitai, menkomis sąnaudomis, bet, ką čia slėpti – suveikė. O ir sūris gražiai burbulais sustingo.

Makaronai su sūriu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 2-3 porcijos Gaminimo laikas: 30 minučių

Ingredientai

  • 200 g mėgstamos formos makaronų
  • 80 g arba 4 vokeliai amerikietiško arba panašaus į jį sūrio (nors kažkodėl manau, kad pavyktų ir su kitokiu - kada nors pabandysiu)
  • 150 ml pieno
  • druska

GAMINAM

1

Pilam į puodą pora litrų vandens, dosniai pasūdom, užverdam, sudedam makaronus. Prieš tai ant etiketės perskaitom, kiek laiko juos virti reiks. Kai lieka kokios 5 minutės iki virimo pabaigos, nedideliam puode užkaičiam pieną. Viena akim vis stebim makaronus - negalima pervirti. Al dente - sako italai. Išvirę, bet dar vos vos kieti turėtų būt, antraip padažas juos koše padarys, o mums to visai nereikia. Tai kai jau makaronai tokie bus - nesikuklinam, nukošiam ir nusivarvėti paliekam.

2

O kol kas grįžkim prie to kito puodo. Kol jis šyla, išpakuojam sūrį. Kai pienas jau pradeda mažais burbuliukais apie aukštą savo temperatūrą burbuliuot (nesakysiu gi, kad trimituot), sumažinam kaitrą iki minimalios ir dedam sūrį po riekę (jei naudosit kokį nors kitokį - sutarkuokit ir po žiupsnį dėkit), maišom, tirpdom, užvirti neleidžiam. Kai jau visas sūris ištirpo, šilumos šaltinį išjungiam, nusivarvėjusius makaronus į puodą sudedam, gerai išmaišom ir paliekam dešimčiai minučių.

3

Taip, iš pradžių atrodys, kad viskas čia net labai per skysta. Bet per tą laiką padažas kiek atvės, stingti (dabar susimąsčiau, kad nežinau, kaip kitokio tipo sūriai elgiasi po tokių procedūrų - gal jie visai stingt nebenorės, bet nepabandžius taip ir nesužinosiu) pradės, o ir makaronai - truputį kempinė, šiek tiek sugers. Žodžiu, nepanikuojam, palaukiam, paskui stebimės, kaip gražiai tasai sūris burbulais sustingo (ok, ok, aš stebėjausi, jums nebūtina) ir einam pietaut. Skanaus.

Šaltinis: Segebutės užrašai.

Verdiktas: Man patiko.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011.03.14 01:00

    Va šita kaspinėlių forma (kurią italai vadina drugeliais) pati pati pati skaniausia.
    Man irgi neapsiverčia liežuvis pasta su čyzu vadinti

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.03.18 13:53

    Kas su manimi negerai? Man visi makaronai yra makaronai skonine prasme. Tik su padažu kai kurie susidraugauja lengviau. Ir verda skirtingai. Bet, summa summarum, vis tiek makaronai. o.O

  • Parašyk komentarą