Rimtas maistas/ Žuvies patiekalai

Spalvos, projektas nugalėtojas ir la žuvis.

dsc_0152

Aš gyvenu fakultete. Rimtai. O tai yra baisiai nyku, nes buvau tikra, kad ne mokytis čia važiuoju. Aha, aha, kada, sakėt, naivumas išaugamas?

Bet čia, priešingai nei Lietuvoj, viskas vyksta spalvotai. Anądien kompleksinio kintamojo dėstytojas puolė į paniką, kai nerado žalios kreidos čia pat vietoje – jo brėžiniui (juokinga tai, kad braižė jis, cituoju, espace de la banane – banano erdvę, o paskui rutulį, kurį vadino Pacman’u) baltos, mėlynos ir raudonos nepakako. Ėjo vogt iš kitos auditorijos. Paskui iš ten pat parsitempė ir projektorių, kai savąjį sudegino. O lentą nuvalęs kempinę visada numeta ant grindų. Bet mes ne apie tai.

Spalvos čia saugo nuo nusirašinėjimo. Duoda mums tokius uždavinius, kad net ir su konspektais po nosimi nieko doro neparašysi, jei nebūsi perpratęs visko dar vakar. Ta prasme – šperos neaktualu. Vadinasi, gali išgelbėt tik draugas. Bet mūsų tik kokie dvidešimt, gaunam mažytes auditorijas, kur kiekvienas šnipšt girdimas. O tai reiškia, kad lieka vienintelis kelias – popierius ir tušinukas. Bet visus lapus, mums atsiskaitymo metu reikalingus, išdalija dėstytojas. Po antspauduotą švaraštį ir keletą lapų juodraščiams. Spalvoto popieriaus. Jei tau pasitaikė gauti geltonus, tai žinok, kad niekas aplinkui tokio neturės, todėl negalės tau pakišti lapo su atsakymu taip, kad nekristų į akis. Genialumas paprastume, o dėstytojai egzaminų metu gali internete naršyt, teplepą ant stalo pasidėję ir galvą tik kas 15 minučių spalvų patikrinimui pakeldami.


Tai ką, mieli blogeriai, kalbėsimės. Išsamų projekto aprašymą paruošiu artimiausiu metu (kai negyvensiu fakultete ir lis), o startas – vasaros pradžioj. Jei kartais visai netyčia atsirastų koks vienas kitas blogeris, kuriam a priori neįdomūs jokie projektai – nesikuklinkit, pasiskelbkit komentaruose, nevarginsiu jūsų emailais. Tiesa, jei mielai sudalyvautumėt, irgi komentarą brūkštelkit, bus lengviau susigaudyt, nuo ko pradėt ir kam sugalvoti klausimai tikrai bus atsakyti. Ačiū balsavusiems.


O jūs žinojot, kad žuvis išlieka sultinga tada, kai sūdoma ne marinuojant/gaminant, o prieš valgant? Ne? Tai žinokit.

La žuvis

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 2 porcijos Gaminimo laikas: 30 minučių

Ingredientai

  • 300 g baltos žuvies filė
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • šlakelis citrinos (citrinų? Niekas gi nesako – obuolio sultys) sulčių
  • 1/2 šaukštelio medaus
  • skiltelė česnako
  • aitriosios paprikos milteliai
  • juodieji pipirai
  • svogūnas
  • morka
  • 100 g šaldytų žirnelių
  • pomidoras
  • pora šaukštų pomidorų pastos
  • druska
  • gabalėlis sviesto

GAMINAM

1

Ištrinam medų su citrinos (ųųųų) sultim, supilam aliejų, įdedam juodųjų pipirų ir aitriosios paprikos miltelių, įmaišom smulkiai pjaustytą/kapotą česnaką. Užpilam ant žuvies, paskirstom tolygiai ir paliekam valandai pailsėt. Ir išsiimam žirnelius iš šaldymo kameros.

2

Įkaitinam orkaitę iki 180, suvyniojam žuvį į foliją ir dedam pasišildyt. Po kokių penkiolikos minučių nulupam svogūną ir nuskutam morką. Pirmąjį – kubeliais, tą kitą – griežinėliais. Nedidelėje keptuvėje išlydom sviestą, susdedam svogūnus ir morkas, sumažinam kaitrą ir penketą minučių patroškinam. Tuo metu susmulkinam pomidorą ir kartu su žirneliais į keptuvę pas apminkštėjusias daržoves dedam. Laikas nuo laiko pamaišydami, saugodami, kad nesviltų, kaitinam, kol pomidorai ištęžta. Kokias 7-8 minutes.

3

Dedam pomidorų tyrę, pipirų saikingai, bet druskos negailint – į žuvį, nepamirškim, nedėjom. Minutę kitą patroškinam ir ragaujam. Galimas daiktas, kad kažko trūksta. Tas kažkas gali būt žiupsnelis cukraus (viskas čia priklauso nuo pomidoro rūšies ir sunokimo laipsnio – kai kuriais atvejais tik labai saikingai pasaldintas jis tinkamą skonį duoda). Nors man netrūko.

4

Kažkur šiuo metu jau turėtų būti iškepusi žuvis. Jei mėgstat apskrudusį maistą, dar penketą minučių be folijos orkaitėj pasikaitint palikit. O paskui – į lėkštę, troškintų daržovių ant viršaus negailint ir ryžių pašonėj.

Šaltinis: „Les meilleures recettes de OUI CHEF!“ su adaptuotacija pagal šaldytuvo turinį.

Verdiktas: Man – labai labai.

Susiję įrašai

11 Komentarai

  • Komentuoti
    Juliana
    2011.04.01 18:01

    Šaunu, mielai sudalyvaučiau Tavo konkurse :))

  • Komentuoti
    Jurgita
    2011.04.01 18:06

    Kvepia įdomybėm, dalyvausiu (tfu tfu tfuuu, aš labai nemėgstu žadėt, bet, nu, reik nors kažkur sudalyvaut, pažadu, ok :))

  • Komentuoti
    Ineta
    2011.04.01 18:11

    Šaunus projetas bus visiems įdomu ir dalyvaut ir paskaityt apie kitus, kurie dalyvaus:))) Laukiu nesulaukiu, kaip gaila, kad dar negreit jis buss:))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.04.01 19:50

    Žodis – ne žvirblis, merginos, net ir balandžio pirmą. Laukit laiškų. 🙂

    Aha, Ineta, aš irgi mielai pradėčiau dabar pat, bet jeigu daryti, tai daryti gerai, tiesa? O dabar tam nelabai turiu galimybių. :S

  • Komentuoti
    Viktorija
    2011.04.01 20:38

    Ir aš labai laukiu naujo projekto. Manau, bus labai įdomu skaityti apie kitus blogerius. Ir pati, aišku, mielai sudalyvaučiau 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.04.02 11:12

    Moteriška prigimtis, nieko neprikiši. :))
    Būtinai, Viktorija, būtinai.

  • Komentuoti
    egidija@gmail.com
    2011.04.02 18:14

    ei, aš irgi noriu 🙂 dalyvauti 🙂 jei ką, tai egidija (eta) gmail (.)com

  • Komentuoti
    egidija
    2011.04.02 18:16

    ups 🙂
    o žuvikė tai faina… niamu, niamu…

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.04.03 10:21

    /me įtraukia Egidiją į „iškart siųsti klausimus“ sąrašiuką. 🙂

    Aha, aha, tokia ir buvo!

  • Komentuoti
    Asta
    2011.04.08 10:29

    O taip taip taip! Aš irgi būūūtinai dalyvausiu, kuo būtiniausiai 🙂 Jau dabar laukiu, labai 🙂

    O ta spalvų sistema, nieko negali prikišti, tikrai geniali. Tik, gaila, kad šitaip labai prieš studentus nukreipta, vien tik dėl to kažkaip neišeina šimtaprocentinio susižavėjimo garsiai reikšti 😀

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.04.15 12:43

    Saulėtai virtuvei aš jau net beveik klausimus turiu, todėl, miela mano, niekur nebedingsi. 🙂

    Na, drįsčiau nesutikt. Nusirašinėjimo prevencija, mano kukliu įsitikinimu, yra tai, kas studentui labiau padeda nei kenkia. 🙂

  • Parašyk komentarą