Desertai/ Pyragaičiai

Mintijimas ir orūs pyragaičiai.

Tebūnie naktį iškeitusi į skaudančią gerklę, puodą mėtų arbatos ir niekaip nepribaigiamą Harį Poterį, sėdžiu su šypsena (kaip kokia debilė, pasakytų Grajauskas – ir kas ten žino, gal nelabai toli teprašautų) ir mintiju – gal jau visai laikas/pakankama sveikata/laiko turėjimas pajudint užpakalį ir rimtai projektu žadėtuoju užsiimt, ania?

dsc_0590


Madlenos – pyragaičiai orūs, kitaip nepavadinsi.

dsc_0299-1

Klasikinės madlenos

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 50 pyragaičių Gaminimo laikas: 2 valandos

Ingredientai

  • 125 g sviesto
  • 6 kiaušiniai
  • 125 g cukraus
  • dosnus žiupsnis tarkuotos citrinos žievelės arba esencijos
  • 125 g miltų
  • plyta pieniško šokolado/debesis cukraus pudros

GAMINAM

1

Pora valandų prieš procesą išimam kiaušinius iš šaldytuvo - lai sušyla iki kambario temperatūros. Sviestą išlydom ir ataušinam. Čia labai patogu mikrobangė, bet maniškė sugedo, todėl visai gerai ir garų vonelėj tasai sviestas tirpsta.

2

Kiaušinius į dubenį, cukrų - iš paskos. Dabar, dėmesio, prasideda kruopštus ir atsakingas darbas - visas madlenų pasisekimas priklauso nuo kiaušinių išplakimo ir sugebėjimo paskui oro iš jų neišvaryt kitus produktus maišant. Todėl išsitraukiam iš spintelės kampo mikserį ir plakam. Pora minučių švelniai, paskui dar trejetą mažiausiai - maksimaliu pajėgumu. Masė turi kone patrigubėti.

3

Supilam riebalus ir sudedam citrinos žievelę/esenciją. Išmaišom. Taip, teisingai, mikserio darbo valandos baigėsi, maišom šaukštu. Įsijojam miltus. Anksčiau minėtu šaukštu tęsiam maišymo procesą, bet būnam ypač atsargūs - miltai baisiai oro kiaušiniuos nemėgsta ir visaip bando jį iš dubens išvaryt, todėl vos nebesimato baltų miltų debesų, maišyti liaujamės. Dedam tešlą šaldytuvan valandos poilsiui.

4

Orkaitė on - 180. Madlenų formą, jei toji ne iš silikono, ištepam sviestu. Tešla užpildom dvi trečiąsias formelės tūrio, jos likutį laikom šaldytuve. Kai jau orkaitė įkaista - dedam kept. 8-12 minučių, nelygu, kaip greitai kraštai tamsesni už auksą pasidarys. Kol kepa - dedam puodą vandens ant viryklės, nedidelį tokį, ant jo viršaus pasodinam dubenėlį, sulaužom ten šokoladą ir tirpdom, laiks nuo laiko pamaišydami ir taip leisdami lydymosi procesui tolygiau vykt.

5

Iškepusias madlenas verčiam pilvais ant grotelių - negalima rizikuota, kad banguoti užpakaliai susiplotų. Formą išplaunam šaltu vandeniu, nusausinam, vėl tepam sviestu - tešlai karščio ne iš orkaitės visai nereikia. Jei mėgstam silikoną, pakanka tiesiog atvėsint. Vėl kepam.

6

O tų, besiilsinčių ant grotelių, galus merkiam į šokoladą, dedam ant kepimo popieriaus ar folijos ir, jei jau pakankamai nekarštos, - šaldytuvan, šokoladas stings greičiau. Arba nesiterliojam, paskandinam cukraus pudroj ir valgom iškart. Čia ir dabar, kaip mūsuos pastaruoju metu dažnai sakoma. Skanaus.

Šaltinis: „Kepimo džiaugsmai“.

Verdiktas: Beveik tokios, kokias anuomet Prancūzuos valgydavau. Bet nevisai, todėl aš dar paieškosiu, o jūs kepkit-kepkit.

Susiję įrašai

7 Komentarai

  • Komentuoti
    Diana.
    2011.06.18 12:36

    Ania.

    Mintiji teisingai. Aš vis pasižiūriu ir užuominų paieškau. Laikas nuo laiko.

    Juk tai neskamba įžūliai?

  • Komentuoti
    egidija
    2011.06.18 15:39

    baisi gėda prisipažinti, bet niekada nesu Magdalenų valgius, o jau gamintus tai tuo labiau. graži ta foto su cukraus pudra…

  • Komentuoti
    Julija
    2011.06.18 18:31

    Ale kad jų visas orumas baigiasi sulig pirmu mūsų krimstelėjimu.

    Mąstau, o jei pagal šį receptą mažus keksiukus meistaraučiau?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.06.18 20:21

    Ne, Diana. Šitai skamba skaudžiai teisingai – taip, aš kartais atidėlioju.

    Klaida šitoji, Egidija, gi visai nesunkiai ištaisoma. 🙂 Ačiū.

    Ne, Julija, tame ir yra visas jų smagumas – šitos lieka orios net ir apkandžiotos.
    Pavyktų. Jos net bet kaip šaukštu ant sviestuoto kepimo popieriaus užtėkštos pavyksta – tik dydis vienodas turėtų būt. Ir grožio nebelieka. Bet skoniui tai nekenkia. 🙂

  • Komentuoti
    Viktorija
    2011.06.18 21:42

    Tikrai laikas, laukiam 😉

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011.06.20 16:53

    kad Egigija geriau jaustųsi, prisipažinsiu, kad ir aš su madlenom nepažįstama.
    Komplimentai nuotraukoms, ypač tai su arbata. Gražiai, turbūt, atrodei rakurso ieškodama :), nu bet puikiai pavyko.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2011.06.20 18:12

    Nebeilgai laukt teks, Viktorija. 🙂

    Ačiū. Tik vaizdą šitą aptikau galvą ant pagalvės padėjusi, tai teliko ranka pasiekti ant stalo gulėjusį fotiką – deja, deja, neatrodžiau taip smagiai, kaip kad aplinkiniams būtų norėjęsi. 😀

  • Parašyk komentarą