Rimtas maistas/ Ryžių ir kruopų patiekalai/ Vegetariški

Pastebėjimai ir moliūgų risotto

Pastebėjimas numeris vienas: kai užsuki ligoninėn pasiimt pažymos, jog vėl galima eit į mokyklą, supranti, kad tos vietos kažkaip nelabai pasiilgai.

Pastebėjimas numeris du: kai pažymą nuneši mokyklon ir sakai, kad ėėė-aš-vėl-studentė, supranti, kad jei toji mokykla yra MIF’as, ilgesys irgi nėra tinkamas žodis.

Pastebėjimas numeris trys: bet tvarkaraštis labai neblogas.

Pastebėjimas numeris keturi: Julei vis dar nepatinka Kleckas, laikas moka labai greit bėgiot, o neišsakyti žodžiai pamažėl virsta tais kitais.

Pastebėjimas numeris penki: išsikrovęs akumuliatorius nėra vienintelis paaiškinimas, kodėl neužsiveda automobilis.

Pastebėjimas numeris šeši: kai eini daugiabučių kiemais nešina keptuve, kurioje voliojasi du apelsinai, labai norisi šypsotis.

Pastebėjimas numeris septyni: kai reikia dirbt, net jei darbas ir visai smagus beigi mielas, kyla ūmus noras nusilakuot nagus raudonai. Trečiąsyk gyvenime.

Pastebėjimas numeris aštuoni: raudoni nagai visai gražūs.

Pastebėjimas numeris devyni: aš ėmiau per daug kalbėt apie visuomenės primetamus dalykus ir per dažnai sakau a priori. Sėdėdama ant spintelės su puodu kavos emocingai ir su balso šuoliais dėlioju žodžius apie dalykus, kurių daryti nei norim, nei reikia, bet vis tiek darom, nes o-kaip-kitaip. Aš nesu tikra, bet spėju, kad tai erzina K.


Pastebėjimas numeris dešimt: pamiršau vyną ir pasaulis nesugriuvo.

Pastebėjimas numeris vienuolika: kitądien pašildytas risotto nėra toks fotogeniškas ir savo tekstūra risott’iškas, koks būna išsyk pagaminus, todėl nereikėtų pernelyg daug dėmesio skirti nuotraukai, va.

Pastebėjimas numeris dvylika: moliūgų risotto ir alus esti puikesnis duetas nei gali nuskambėt. Jul?

Moliūgų risotto su kriaušėmis

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 3 porcijos Gaminimo laikas: 30-40 minučių

moliūgams

  • 300 g moliūgo
  • nedidelė kieta kriaušė
  • žiupsnis cinamono
  • žiupsnis muskato
  • šlakeliis aliejaus
  • druska
  • raudonėlis

risotto

  • ~500 ml daržovių sultinio
  • pora šaukštų aliejaus
  • svogūnas
  • 150 ml apvaliagrūdžių ryžių
  • 200 ml moliūgų tyrė*
  • druska
  • pipirai
  • gabalėlis sviesto
  • pora saujų tarkuoto sūrio

gaminimo eiga

1

Orkaitė on - 200 laipsnių. Moliūgą nulupam ir supjaustom kubeliais. Kriaušės nelupam ir supjaustom truputį mažesniais kubeliais. Ant kepimo skardos tiesiam gabalą folijos. Sudedam moliūgą ir kriaušę, pagardinam prieskoniais, apšlakstom aliejum. Nepagailim. Rankom išmaišom. Kišam į orkaitę ir kepam 20-25 minutes, kol apskrunda.

2

Užverdam sultinį ir paliekam ant minimalios kaitros, kad vos vos kunkuliuotų. Keptuvėje įkaitinam porą šaukštų aliejaus ir pakepam jame susmulkintą svogūną. Kol gabalėliai pasidaro skaidrūs. Pilam ryžius ir maišydami kaitinam, kol jie praranda spalvą. Porą minučių maždaug.

3

Dabar būtų teisinga šliūkštelt kokius 50-70 ml vyno. Dar teisingiau yra įdomiai kalbėt apie įdomius dalykus ir pamiršt. Maišydami leidžiam vynui susigert/išgaruot. Pilam samtį sultinio. Kaitinam, maišom. Kai skysčio nebelieka, pilam dar. Ir šitaip kokias 15-18 minučių, kol ryžiai tampa be minutės valgomi, t.y., dar vos vos per kieti.

4

Sudedam moliūgų tyrę, sviestą ir sūrį. Maišydami kaitinam dar 2-3 minutes. Suberiam moliūgų ir kriaušių kubelius, gardinam druska ir pipirais. Išmaišom, leidžiam pabūt ant viryklės dar pusę minutės. Patraukiam nuo karščio šaltinio, palaikom dar keletą minučių ramybės būsenoj. Dedam į lėkštes, atsikemšam alų ir valgom.

PASTABOS

* moliūgų tyrė gaminama labai paprastai. Imam gabalą moliūgo. Didelį. Išimam sėklas, bet nenulupam. Įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių, kišam ten moliūgą ir kepam, kol tasai suminkštėja. Priklausomai nuo gabalų dydžio - nuo 30 iki 60 minučių. Atvėsinam, iškrapštom lauk minkštąją dalį ir ją pertrinam: per sietelį ar blenderiu. Va ir piurė. Galima taip visą moliūgą iškept, o piurė likutį užšaldyt ir paskui dėt į blynus, sausainius, pyragus, troškinius, belekur.

Verdiktas: aluje žadėtų karamelinių skonio atspalvių rasti nepavyko. O risotto… Ar kas nors su moliūgais būna neskanu?


Pastebėjimas numeris trylika: prisnigo.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    julė
    2012.01.15 19:42

    Visiškai teisinga viskas, a priori ir a posteriori, ex ante ir ex post (šitus du Prancūzija išmokino).

    Kriaušės? O aš ir galvojau, kas ten per tokios skanios daržovės. Kriaušės, pasirodo. Išsidūriau.

    O tas žodis, kurį labai buvau pamiršusi, yra privilegija. Ne prioritetas ir ne… bet kas, ką mėginau sakyt. Va taip va.

    !

    Ačiū, buvo puikiai.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.01.16 18:10

    *
    Tikrai, kad puikiai.

  • Parašyk komentarą