Desertai/ Pyragai

Rytais ir brownie, norėjęs tapt cheesecake.

dsc_0380

Aną rytą, rodos, ketvirtadienį, mudvi su K. važiavome į darbus. Jos autobusas išvažiavo trimis minutėmis anksčiau už manąjį. Ir žinot ką?

Teisingai – šaltis.

Į stotelę ėjom atskirai, ko paprastai nebūna esant tokioms aplinkybėms. Nebent būtumėm susipykusios, tačiau aš nepamenu, kad kada nors šitai būtų iš tikrųjų įvykę. Daugiau kaip treji metai gyvenimo per sieną ir tokie dideli ego. Arba Beigbeder’is buvo neteisus, arba pamiršo apgalvot kai kuriuos atvejus.

O paskui aš leidaus nuo Ukmergės plento kalno ir automobilių išmetamosios dujos buvo nelyg koksai rūkas, ir saulė kybojo virš Europos dangoraižio tokia nuoga, tokia nedeginanti akių, tokia tikra, ir aš labai norėjau turėti fotoaparatą, ir kad autobusas sustotų.

Neturėjau, nesustojo, todėl viskas, ką galiu dabar padaryt – parodyt rytą iš balkono, kai stovi prie minus-beveik-trisdešimt plikomis iki blauzdų kojomis įsispyrus į šlepetes. Va:

dsc_0261-1

Galiu parodyt ir kitą rytą, dar labiau stebuklingą, kai su Jule sprendėm visokias dilemas, pavyzdžiui:

  •  ar visi nevedę vyrai nevalgo termiškai apdorotų morkų? Ar visada ir kur dingsta šitos nemeilės maistui po vestuvių? (aš tuoj imsiu svarstyt apie kokį rimtą projektą, su apklausomis gatvėse ar mife ir teisingom imtim, negalima šito reikalo taip palikt)
  •  kokius laisvuosius dalykus man pasirinkt? (šitą išsprendėm, t.y., atsinešiau kompą virtuvėn ir juokėmės iš visokių įšalotyrų beigi zulų kalbos pradmenų, kol tasai beveik išsikrovė ir buvo nuspręsta, kad trečiadieniais važiuosiu Baltupiuosna klausyt feministinės kino teorijos ir visuomenės, seksualumo ir seksualinės sveikatos paskaitų – žinau, nieko nesakykit)
  • kur dingo karamelizuoti migdolai iš J. granolos? (nieko išsiaiškint nepavyko, neregėjom akyse jokio žalio bliūdo su jokia granola, išvis, kas tas J.)

Žodžiu, tą rytą, t.y., šįryt, kaip ir vakarą-prieš (įdomus dalykas, vakarai-prieš ir rytai-po; kur pasideda naktys; laiko skylės kažkokios, aaa), mes nuveikėm daug teisingų dalykų.

Ir padarėm teisingą nuotrauką, labai gerai visa iliustruojančią. Ji Julei primena lekt. A. Javtoką, turbūt dėl matematikos menininkams.

dsc_0423

O nuo kitos savaitės rytais eisiu į mif’ą, vėl būsiu studentė ir viskas bus kaip anksčiau. Tik geriau.


Dabar apie pyragą, kurį maždaug kas antras fūdblogeris, esu tikra, yra nusižiūrėjęs/gaminęs. Ir suprantu kodėl. Šokoladinis, beveik-sūrinis, toks, žodžiu, du viename, sunkus ir žieminis, toks… geras.

dsc_0324

 

Brownie su kremine varške

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 26 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: 1 valanda

šokoladiniam sluoksniui

  • 100 g pieniško šokolado
  • 100 g juodojo šokolado
  • 85 g sviesto
  • 140 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • labai kaupinas šaukštas kakavos
  • 70 g miltų
  • žiupsnis druskos

Varškės-sūrio masei

  • 300 g kreminės varškės (naudojau President, nes Maximoj akcija, buvo pats-tas; tinka ir Philadelphia, ir Švelnioji, ir ricotta, dėl mascarponės (rieboka) ir pertrintos varškės elementariosios (sausoka) nesu tikra, bet gali pabandyt ir man papasakot)
  • kiaušinio trynys
  • 100 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus

gaminimo eiga

1

Susmulkinam šokoladą į gabalėlius. 60 g juodo ir 50 g pieniško (naudojau su skaldytais lazdynų riešutais, sakyčiau, geriau nei paprastas) dedam į dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu, likusį - pasidedam į šoną. Į tą patį dubenį sudedam gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišom, kol ištirpsta. Nukeliam nuo puodo ir leidžiam kiek praaušt.

2

Kol šokoladas vėsta, pasiruošiam sūrio masę. Kiaušinio trynį išplakam su cukrum ir vanile. Sudedam varškę ir plakam, plakam, plakam, kol masė tampa vienalytė ir puri.

3

Orkaitė on - 180 laipsnių. Į šokolado-sviesto masę supilam cukrų ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišom. Po vieną šluotele įplakam kiaušinius. Sudedam kakavą, miltus ir druską. Gerai išmaišom. Suberiam likusius šokolado gabalėlius, šaukšto pagalba paskirstom tolygiai masėje.

4

25-26 cm skersmens formą išklojam kepimo popieriumi/ištepam sviestu. Supilam šokoladinę masę, paviršių truputėlį palyginam. Ant viršaus sukrečiam varškės masę ir buku peiliu paskirstom ant viso pyrago, vis užkabindami šokoladinę masę, kad paviršius pasidarytų truputėlį marmurinis.

5

Dedam į orkaitę. Kepam 25-35 minutes, kol paviršius sutvirtėja, bet dar nekeičia spalvos. Pyragas neturi būt labai tvirtas, jokių pagaliukų testų praeiti nereikia. Žodžiu, neperkepam, nebijom ištraukt jo veik pusžalio. Ataušinam. Kišam šaldytuvan ir pašaldom bent valandą, kad viskas sustingtų ir sutvirtėtų. Pjaustom ir valgom.

Šaltinis: beveik pagal D. Lebovitz’ą, tik smarkiai adaptuota spintelių turinio ir pomėgio pieno produktams.

Verdiktas: patiko net K., kuri nelabai mėgsta šokoladą, o S. pirmas sakinys šį rytą buvo maždaug labas-rytas-pyragą-damušiau. Skanus, nū. Baisiai.

Susiję įrašai

28 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2012.02.05 14:55

    Teisingas reikalas, ypač tokio oru 🙂

  • Komentuoti
    Julė
    2012.02.05 15:09

    Kiek kikenau sau patyliukais.
    Bet kam čia patyliukais. Viena ofise. Na, aš ir tvarkytojos.

    Kikiki.

    Kikiki.

    Va taip kikenau.

    Oficialiai svarbiausia gyvenime yra teisingai pamatuoti karamelizuotų riešutų kiekį. O šiaip tai man patinka 35 (tik ne minus, nors irgi variantas), galima taip ir priprasti.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.05 17:02

    Aj, būkim biedni, bet teisingi – man šitas reikalas rodosi teisingas nepriklausomai nuo oro. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.05 17:03

    O fotkių ar padarei?

    Riešutus grąžinau, va. Tik negerai, tas žaliasai vėl palei nosį, pavojus. O trim-penktam tu irgi patinki, todėl tikrai – galima ir priprast. 🙂

  • Komentuoti
    Julė
    2012.02.05 17:35

    Pa. Tik darbinis kompas neturi SD kortelių skaitytuvo, tad grįžusi namo permesiu Mianus. Vo. Ne menkiau nei Jaftoko-citrinų-sultys tai tikrai!

  • Komentuoti
    Forelle
    2012.02.06 12:41

    Maskarponė puikiai tinka, aš ja visada ir keičiu, gal ir riebokai gaunasi, bet tas sluoksnis būna toks skanus ir tirpstantis burnoje, jog norisi dar ir dar gabalėlio, kol lieka tik trupinėliai.

  • Komentuoti
    Rūta
    2012.02.06 15:22

    Siaubas, kaip gerai atrodo!!! Mane kaip tik apsėdusi aistra brauniams. Pradėjau nuo parduotuvinių bei kepyklėlinių ir baigiu susikaupti naminiam. Šitas bus numeris pirmas.

  • Komentuoti
    Žmogutis
    2012.02.07 10:37

    Žiauriai smagus blogas, registruoju į skaitomų sąrašą 🙂

  • Komentuoti
    Sima
    2012.02.07 19:30

    Koks linksmuoliškas įrašas su puikiomis nuotraukomis :)Ačiū Tau, kad šildai savo kutenančia charizmą 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.07 20:40

    Neginčiju, ten tikrai Mianai, žvelgdama dangoraižin ir nepasakytum, jog tenai tokie dalykai dedas.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.07 20:42

    Ačiū už pasidalijimą patirtim, vadinasi, dabar gal-netinkamų sąrašas sutrumpėjo tik iki varškės-elementariosios. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.07 20:43

    Man atrodo, keisimės aistromis, man po panagėm užlindo spurgų kepimas. Gerai, kad užkratai šitokie, ne gripai kokie, gyvent įdomiau. Ir skaniau. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.07 20:44

    Dėkui, baisiai smagus dalykas nauji skaitytojai. Kiekvienas naujas skaitytojas. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.07 20:45

    Jeigu nebūtų ko šildyt, ir blogo nebūtų. Ačiū. 🙂

  • Komentuoti
    aure
    2012.02.08 14:28

    Atrodo skaniai ir nuodėmingai, kai man šokolado riektų vengti 😀 bet nooriu. Beje ką studijuoji mif'e? 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.08 20:43

    Vengti šokolado? Kas per nesąmonės, kokie pagrindai? Jei ne alerginiai – griežtai draudžiamos šitokios vengiamybės. 🙂

    Matematiką ir matematikos taikymus, o ką? Bene pati mif'o studentė? 🙂

  • Komentuoti
    Voriukas
    2012.02.09 14:53

    Kaip mielai ir įdomiai rašai 🙂 tikrai vaizdingai, smagu skaityti 🙂
    Niam niam tas varškinis brownis, viliojančiai atrodo.
    Beje, jei dar nepasirinkai (spėju, kad jau), tai gal geriau nesirink to moters įvaizdžio kine ar koks ten dalykas, nes mano draugės prasikankino su tais filmais 🙂 O gal ir bus smagu 🙂

  • Komentuoti
    aure
    2012.02.09 18:43

    Priešinasi mano organizmas šokoladui. Bet aš vis jį pakankinu kartais 😀 Taip ir aš mife kankinuos 😀 Statistiką

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.11 20:33

    Negeras organizmas ir gera tu. 🙂 Šukys – yra visų statistikų kančios vardas, visas kitas MIF'as, su juo palyginus, niekai. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.11 20:35

    Dėkui. Ir smagu, kad smagu. 🙂

    Buvau pasirinkusi, bet lyčių studijų centras, nors ir velnioniškai įdomus dalykas, laiko save pernelyg reikšmingu kaip lasvajam dalykui – aš neturiu tieeeeek laiko peržiūroms ir skaitiniams, kiek jie norėtų iš studento. Todėl nenuostabu, kad draugės nelabai džiaugės. 🙂

  • Komentuoti
    Rūta
    2012.02.12 19:26

    Tikrai dešimt balų. Išsikepėm ir su draugais sušveitėm. Superinis 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.02.12 21:03

    Patinka, patinka, patinka! 🙂

  • Komentuoti
    aure
    2012.02.17 11:13

    Visi žiūriu apie jį girdėję 😀 Ir vėl mums grasina jis susidorojimu per gynimus, ne gyvenimas… Bet gyvenam 😀

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2012.10.04 15:33

    Labai įdomūs ir originalūs receptai, kai kuriuos atsispausdinau, reiks būtinai išmėginti 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.10.10 16:28

    O po to būtinai apie tai papasakot. 🙂

  • Komentuoti
    Magone
    2012.11.18 11:28

    Liuks recepčiukas! Super derinys – brownie ir cheesecake, mano mėgstamiausi saldumynai. Tikrai kepsiu dar ne kartą, nes visai lengvai paruošiamas pyragas 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.11.25 08:29

    taip, taip! jis tikrai nesudėtingas ir, sakytum, greitas, jei ne tas faktas, kad valgyt atšalusį reikia. smagu, kad tiko 🙂

  • Komentuoti
    Asta A.
    2014.05.28 13:39

    laba d, jeigu didinciau surio sluoksni dvigubai , kaip keistusi kepimo laikas?

  • Parašyk komentarą