Desertai/ Tortai

Nežinau ir tortas be stabdžių.

Nežinojimais kvėpuoju. Praeis, žinau. Ir paiki rodysis būgštavimai, paiki (iš)(pri)sigalvojimai. Tik kur juos dabar padėt, po kokiu paloviu įgrūst, kokiuos gėrimuos skandint.

Aš sykiais pamąstau, kad esu mažumėlę nesąžininga blog’o atžvilgiu. Geriau būtų pasakot apie kokius blynus ar keptas vištas, ar kitus skrandžio, dalijimosi ir/ar atradimų džiugesius, o ne verst raidėmis savo liūdesius ir nerimus (vien abstrakcijomis, beje; šitai irgi gali erzint) ir tik po to vaišint tortais. Neteisingas pasaulis. Ir aš neteisinga.

Tik bijau, kad nieko negaliu padaryt. Nemotyvuota, – sakytų tenai, kur du žingsniai iki įstaigos ant kalniuko (matot, vėl abstrakcija, aaa, kodėl jūs dar nepaspaudėt kryžiuko, ką). Nemotyvuota rašyt ne sekmadieniais. Nemotyvuota dėliot įžangas apie visus linksmus ir gerus dalykus, kurie nutinka, nelyg jie savaime atmintin įsirašytų (kodėl aš dabar nepasakoju, kokia nuostabi buvo RO, kaip smagu buvo matyt senuosius grupiokus, kurie dar-nepamiršo, ir juoktis su naujais, kurie jau-atsimena, kaip basa vaikščiojau senamiesčio gatvėm, kaip S. pirmąsyk nepuolė ginčytis, kad jo šuo – pudelis; ir visa kita). Nemotyvuota būt pozityvia mergaite, kuri visiems patiktų, kurią visi skaitytų, kurios simbolių sekos verstų šypsotis.

Oj.


Kepėjams be stabdžių ir panelei R., su kuria labai gardūs gėrimai (ledukai labai dailiai sušąla madlenų formelėse) ir garsus juokas popiet, gimtadienio su anatomijos konspektais proga.

Gaminau 20 cm skersmens formoj, biskvitą kepiau per du kartus. Maniau, kad tešlą padalinau lygiai, bet vėliau paaiškėjo, jog matematikė esu prastesnė nei rodės ir biskvitai pavyko truputį nevienodi. O gal šitaip todėl, kad antrojo tešla labai supyko, jog teko laukt dubeny gerą pusvalandį, ir atsisakė teisingai pakilt, nežinau. Visa kita – pagal iššūkio receptą, kurį ir įdedu.

Viktorijos biskvitas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20 cm skersmens tortas Gaminimo laikas: 1 valanda 30 minučių

biskvitams

  • 225 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 225 g cukraus
  • 4 kiaušiniai (L ar XL dydžio)
  • 210 g miltų (405D tipo)
  • 1 ir 1/2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 2 kupini šaukštai kakavos (karčios)

Vyšnių džemui

  • 1 ir 1/2 puodelio šaldytų vyšnių be kauliukų
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 4 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 70 ml vandens

Grietinėlei

  • 450 ml grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
  • 2 pakeliai grietinėlės standiklio
  • 3 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  •  

gaminimo eiga

1

Sviestą išsukam su cukrumi iki purumo.

2

Muškite po vieną kiaušinį ir gerai išsukite.

3

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir kakava. Įmaišykite juos į sviesto masę.

4

Ištepkite dviejų 16-18cm skersmens atsegamų kepimo formų dugnus sviestu (netepti kraštų!). Sukrėskite tešlą ir išlyginkite.

5

Kepkite 25-30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje naudodami ir ventiliatoriaus funkciją jei įmanoma.

6

Iškepusius papločius 5 minutes atvėsinkite skardoje, o vėliau palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Jei viršus per daug išsipūtė – nupjaukite.

7

Į nesvylantį puodą sudėkite vyšnias, citrinos sultis, cukrų, krakmolą ir vandenį. Gerai išmaišykite. Kai užvirs, virkite apie 10 minučių, nuolat maišydami, kol sutirštės. Jei vyšnios labai rūgščios – ragaukite, gal reikia daugiau cukraus.

8

Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vanilės sėklytėmis. Jei planuojate tortą tiekti kitą dieną rekomenduoju įdėti ir grietinėlės standiklio, kad ji neišskystų po sąlyčio su uogiene.

9

Į lėkštę dėkite pirmąjį paplotį, ant viršaus krėskite vyšnių uogienės ir uždėkite pusę grietinėlės. Uždėkite antrąjį paplotį ir papuoškite likusia grietinėle ir vyšniomis.

Verdiktas: gardus, bet antrąsyk nekepčiau. Jis tiesiog, am, ne mano skonio. Mėgstu daugiasluoksnius ir _šlapius_ tortus, o šitas – toks labiau keksas (nes biskvitas gryn gryn keksinės tešlos) su grietinėle ir vyšniom. O keksus aš mėgstu valgyti be lėkštelės ir šakutės. Bet vis tiek – skanu.

Susiję įrašai

7 Komentarai

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2012.04.30 15:40

    Bardakas 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.04.30 19:51

    Joooo!

  • Komentuoti
    Julė
    2012.05.01 07:23

    O K. ar valgė?

  • Komentuoti
    Indrė
    2012.05.01 10:04

    Dėl storio tai ir aš kitą sykį daryčiau 4 sluoksnius ir tikėčiausi, kad nesugrius pastovėjęs, o įsigers 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.01 13:45

    Mažiausiai tris gabalus. Iš susižavėjimo nealpo, bet nei prievartos, nei įkalbinėjimų irgi nereikėjo. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.01 13:47

    Aš nežinau kodėl, gal dėl grietinėlės standiklio, bet man nė mintis nekilo, kad jis gali sugriūt. Labai stabiliai viskas laikėsi. 🙂 Aš kitąsyk tiesiog gerai sulaistyčiau kokiu vyšniniu sirupu su brendžio natele (ok, ten visą alkogamą būtų galima išdainuot, nū bet vis tiek 🙂 ).

  • Komentuoti
    julė
    2012.05.01 19:00

    gud tu nou. nes kitaip jausčiausi labai blogas žmogus ir gėdyčiaus į 23535 užsukt.

  • Parašyk komentarą