Desertai/ Tortai

Romantika ir karameliniai džiaugsmai.

dsc_0541

Tešlą torto biskvitui teisingiausia pradėt maišyt kelios minutės po vidunakčio.

Praveriu langą. Uždarau virtuvės duris. Trissyk persijoju miltus. Kepšteliu pirštu katinui per nosį, ne, mielasis, tau negalima kiaušinių trynių su cukrum. Kavos kvapas, šokolado kvapas.

Pusę dviejų išjungiu orkaitę, balkonan išnešu kremus – maždaug čia visa romantika ir baigiasi.

Lieka tik sekmadienio rytai, kai tyliai užveriu duris ir skubu namo skust didelio bliūdo bulvių, nes pažadėjau kugelį pietums, o šeima jau pakeliui. Gerai, kad turiu K. Ji nebijo bulvių tarkavimo mašinų, tik adatos dūrių. Aš – priešingai, todėl mums labai gera kartu gyvent: turim ir kugelio, ir antibiotikų katino sprande. Dar turim pasitikėjimą, todėl – pokalbių; kietas odas, todėl – komedijas ten, kur nederėtų; lažybas, kurių rezultatai bus aiškūs po devynerių metų aštuonių mėnesių ir kokių dvidešimties dienų; žinojimą, jog susitiksim jų aptart.

Bet aš juk apie romantiką.

Kepti yra romantiška. Dėl viso kito imu smarkiai abejot.


Nes aš turiu teisingą šeimą, kuri mėgsta valgyt (įskaitant ir tuos – ne krauju grįstus – ryšius).

Kavos tortas su karameliniu kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 22 cm skersmens tortas Gaminimo laikas: 1 valanda 30 minučių

biskvitams

  • 30 g kakavos miltelių
  • 45 ml karštos stiprios kavos
  • 40 ml karšto vandens
  • 3 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio baltymas
  • 110 g cukraus
  • žiupnelis druskos
  • 60 ml aliejaus
  • 100 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis sodos

kremui

  • 225 g grietinėlės
  • 200 g „Rududu“
  • 80 g pieniško šokolado
  • 140 ml pieno
  • 13 g kukurūzų krakmolo
  • 1,5 kiaušinio trynio
  • 90 g sviesto

gaminimo eiga

1

Biskvitams kakavą užpilam karšta kava ir karštu vandeniu. Gerai išmaišom ir įstatom į dubenį su šaltu vandeniu, kad greičiau atvėstų. Orkaitė on - 160 laipsnių. Sviestu ištepam 22 cm skersmens kepimo formą. Miltus sumaišom su kepimo milteliais bei soda ir trissyk persijojam.

2

Atskiriam kiaušinių trynius nuo baltymų. Visus baltymus (na, ir tą vieną pliusinį) išplakam su žiupsneliu druskos ir 20 g cukraus. Kankinam mikserį tol, kol galim iš baltymų bokštus statyt.

3

Trynius išplakam su likusiu cukrum. Įplakam aliejų. Įplakam ataušusį kakavos-kavos-vandens mišinį. Įsijojam miltus. Išmaišom. Atsargiai įmaišom baltymus ir sukrečiam tešlą į kepimo formą. Kepam 40-50 min., kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas būna sausas.

4

Kol kepa, labai teisinga virti kremą (-us). Į nedidelį prikaistuvį supilam grietinėlę ir sudedam 50 g sulaužyto šokolado. Sykiais pamaišydami kaitinam, kol užverda ir šokoladas ištirpsta. Sudedam „Rududu“. Nukeliam nuo viryklės. Maišom, kol karamelė ištirpsta.

5

Kitam prikaistuvy sumaišom pieną, kiaušinių trynius ir krakmolą. Maišydami kaitinam, kol užverda. Nukeliam nuo viryklės. Iš šaldytuvo išsiimam sviestą - kol viskas vės, sviestas sušils iki kambario temperatūros.

6

Dabar reikia viską (biskvitus ir abi virtas kremo dalis) išnešt kur nors, kur nelabai šilta. Bet negrūst šaldytuvan, nes tuomet dėl sviesto ir kremų temperatūrų skirtumo, pirmasis plakant sušoks į gabalus ir nieko gero nesigaus.

7

Žodžiu, kai viskas gerai ataušta, dedam sviestą į pieno-trynių-krakmolo kremą ir gerai išplakam. Karamelinę kremo dalį irgi išplakam. Tuomet viską sumaišom ir vėl išplakam. Įtarkuojam šokolado likutį. Išmaišom. Pastatom šaldytuvan, kad kiek sutvirtėtų ir darbas vėliau sklandžiau eitųs.

8

Tuomet griebiam peilį ir padalijam biskvitą į 3-4 dalis (originaliam recepte - keturios; mano biskvitas gavosi per plonas, kad turimo aštrumo įnagiais sugebėčiau jį padalint į daugiau kaip tris dalis).

9

Į didelę lėkštę ar tortinę dedam biskvitą. Tepam trečdalį (ketvirtį) pravėsusio kremo. Tolygiai paskirstom. Klojam kitą biskvitą, vėl kremo, vėl biskvitą (vėl kremo, vėl biskvitą). Likusiu kremu padengiam torto viršų ir šonus. Leidžiam porą valandų pastovėt šaldytuve ir puošiam, kaip fantazija leidžia.

10

Maniškė nelabai efektyvi šiuo klausimu, todėl išlydžiau 50 g juodojo šokolado su kokiais 20 g medaus, ataušinau, iškočiojau taip plėvelės lakštų, atšaldžiau šaldytuve ir sausainių fomelėm išspaudžiau papuošimus.



Šaltinis: Aguonėlė pasidalijo.

Verdiktas: mums šešiems po kugelio jis kažkaip netyčia susivartojo beveik visas (neskaitant to vieno gabalėlio, kuris labai gerai susivartojo kito ryto pusryčiams). M. suraitė du gabalus, o jis nemėgsta tortų su kremais. K. irgi du, o ji nemėgsta šokoladinių biskvitų. (aš pjausčiau ir į lėkštes dėliojau, o ne kitų kąsnius skaičiavau, jei ką). Žodžiu, geeeras.

Susiję įrašai

10 Komentarai

  • Komentuoti
    siuline
    2012.05.07 09:45

    turėtų būti skanus! mmm…

  • Komentuoti
    aguonele
    2012.05.07 12:36

    Nerealus sis tortas ♥ As rodos dar jo skoni jauciu, nors kepiau seniai…Vienas skaniausiu!
    Atrodo pas Tave taip pat mase kaip ir pas mane :)) Nu ta prasme tokia biski skystesne. As niekaip nesuprantu kaip pas Srovele ji idealiai taip gaunas..hm.
    Prasyciau gabalelio, ale blecha…per velai atitempei…kai jau visiems po 2 gabaliukus atpjovei. Kita karta prasyciau pastu man :DD

  • Komentuoti
    Mąąą
    2012.05.07 15:49

    Buvo laaabai skanu…… ir smagu:)

  • Komentuoti
    Egle
    2012.05.08 05:30

    o žiūrau, šitas tortas gan populiarus tampa. kad taip visi ir visos giria, mažu reik išsisaugot į receptų skrynelę…

  • Komentuoti
    Rekomendacija
    2012.05.12 14:26

    Inga, ar dar nesioji ta sushikta auskara po lupa? Ar negauni i galva ?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.13 22:27

    Ir buvo! Siūlau nieko nelaukt ir tuo savarankiškai įsitikint. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.13 22:30

    Aha, skystesnėlesnė, nesuprantu, kur klaida. Jei klaida. Nes ir su tokia mase jisai Torto vardo vertas. 🙂
    Jei kada pavyks kokį tortą visiškai-slaptai iškept, būtinai. Kitaip, bijau, faktas, kad ant šaldytuvo negaliu pakabint spynos, gali kliudyt. 😀

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.13 22:30

    Mums irgi, mums irgi! 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.13 22:31

    Taip! Vienareikšmiškai. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.05.13 22:32

    Ne, dabar nešioju auskarą tarp papų. Ir ne, į galvą negaunu, troleibuse neapspjaudo ir niekur kitur niekaip kitaip niekas nekenkia. Man labai gaila, kad nuvyliau. Bučkis.

  • Parašyk komentarą