Desertai/ Pyragaičiai/ Tortai

Norėjau paklaust ir plikytas džiaugsmas.

Laisvę išmainius į palatą su baisiai patogiom lovom, vasarą stebiu parimus ant palangės. Rūžava medicina, pasakytų Škėma. Palinksėčiau galva ir vietoj deserto gavus pusšeštos tabletkės eičiau miegot popusrytinio miego.

Orkaitė dabar egzistuoja kitoj dimensijoj, todėl susirandu naujų žaislų. Gyvenimas irgi egzistuoja kitoj dimensijoj, tenai, už vartų ir kairėn, todėl gyvenu tik protarpiais, kai ateina aplankyt kas nors iš anapus tvoros.

Bėda ta, jog aš jau nebetikiu, kad viskas bus gerai.
Bėda ta, jog aš jau nebetikiu.

Bet iš tikrųjų, tai tik norėjau pasiteiraut – gal jūs kartais žinot, kokiu būdu į mano tinklaraštį atveda užklausa „is moteru atimti papai“?


Svarbiausia, kad iki užstrigdama ligoninėj spėjau iškept krokembušą. Receptą pateikiu tokį, koksai buvo Kepėjuos be stabdžių, nes būtent taip ir dariau, išskyrus tai, jog tešlai pakako trijų kiaušinių ir mano pyragėliai kepė kokiomis dešimčia minučių ilgėliau.

Piece montée (Croquembouche)

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 28 pyragaičių bokštas

Vaniliniam konditeriniam kremui (Vanilla Crème Patissiere)

  • 1 stiklinė (225 ml) riebaus pieno
  • 2 šaukštai kukurūzų miltų
  • 6 šaukštai (100 g) cukraus 
  • 1 didelis kiaušinis 
  • 2 didelių kiaušinių tryniai 
  • 2 šaukštai (30 g) sviesto 
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto 

Pyragaičiams (Pate a Choux)

  • ¾ stiklinės (175 ml) vandens 
  • 6 šaukštai (85 g) sviesto 
  • ¼ šaukštelio druskos 
  • 1 šaukštas cukraus 
  • 1 stiklinė (125 g) miltų 
  • 4 dideli kiaušiniai 
  • aptepimui:
  • 1 kiaušinis
  • žiupsnelis druskos 

šokoladinė glazūra

  • 200 g smulkiai kapoto geriausios kokybės šokolado 

Kremo gaminimas

1

Kukurūzų miltus sumaišykite su ¼ puodelio pieno. Likusį pieną supilkite į puodą, suberkite cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs. Tuomet nuimkite nuo ugnies. 

2

Kiaušinį įmuškite į kukurūzų miltų ir pieno mišinį ir išplakite. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą išplakite. 

3

Į kiaušinių masę supilkite trečdalį verdančio pieno. Pildami nuolat plakite, kad kiaušiniai, užpilti karštu pienu, “neišvirtų” ir nesušoktų į gabaliukus. Likusį pieną vėl užvirinkite. Į verdantį pieną plona stovele, nuolat plakdami supilkite kiaušinių masę.  Nenustokite plakti, kol masė pavirs tirštu vientisu kremu ir ims virti. Šis žingsnis labai svarbus – jei nustosite plakti, kiaušiniai “išvirs” karštame piene. 

4

Nuimkite puodą nuo ugnies. Įmaišykite sviestą ir vanilės ekstraktą. Perdėkite kremą į dubenį, uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą.

Pyragaičių kepimas

1

Įkaitinkite orkaitę iki 220ºC temperatūros. Dvi kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumi. 

2

Paruoškite tešlą. Vidutinio dydžio puode sumaišykite vandenį, sviestą, druską ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydami, kol masė užvirs. Masei užvirus, nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto įmaišykite miltus.  Dėkite puodą atgal ant ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol tešla atšoks nuo puodo kraštų ir „sušoks“ į vientisos tešlos rutulį. 

3

Perdėkite tešlą į dubenį. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite masę iki vientisos konsistencijos. 

4

Paruoštą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspauskite apie 2,5 cm. pločio ir 2,5 cm. aukščio pyragėlius. Kiekvieno jų viršų drėgnais pirštais šiek tiek suplokite – iškepę pyragėliai turi būti kuo apvalesni. Pyragėlių viršų aptepkite kiaušiniu, išplaktu su žiupsneliu druskos. 

5

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180ºC temperatūros ir kepkite dar apie 20 minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusius pyragėlius išimkite ant grotelių ir atvėsinkite. Pyragėlius per naktį galite palaikyti sandariame inde. Kai būsite pasiruošę „statyti“ piece montée, atsargiai pradurkite kiekvieno pyragėlio apačią. Konditeriniu antgaliu visus pyragėlius pripildykite paruoštu kremu ir išdėliokite ant kepimo popieriaus lakšto. Kol paruošite glazūrą, įdarytus pyragėlius laikykite šaldytuve. 

glazūros gaminimas ir surinkimas

1

Ištirpinkite šokoladą mikrobangų krosnelėje arba ant garų vonelės. Reguliariai pamaišykite.  

2

Iš šaldytuvo išimkite paruoštus pyragėlius. Pasiruoškite didelę lėkštę ar padėklą. Kiekvieną pyragėlį įmerkite į glazūrą ir glauskite pyragėlius šalia vienas kito, formuodami bokštą. Visų pirma ant pasirinkto pagrindo sudėliokite bokšto pagrindą, tuomet – antrąjį sluoksnį, mažesnį už pirmą, ir t.t.

3

Svarbu: piece montée pagrindas, t.y. apatinis sluoksnis, neturėtų būti didesnio skersmens nei 20 cm. Kai surinksite piece montée, papuoškite jį likusia glazūra, vaisiais, riešutais, gėlėmis, karamele ar kuo tik norite. 

Šaltinis: Kepėjai be stabdžių.

Verdiktas: suvalgymo laikas buvo atvirkščiai proporcingas gaminimo laikui. Krokembušas tiesiog padarė poooookšt-bum ir sprogo ant stalo – net nelabai saldumyninis M. raitė vieną po kito. Man irgi patiko, tik, am, kitąsyk bandysiu karamelinę glazūrą, nes šokolado mano gomuriui tenai nereikėjo. Va. 

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Sima
    2012.07.01 13:44

    Labai graži nuotrauka… Ima svajonės apie Kalėdas – vasaros vidury. O per Kalėdas kažkaip viskas būna gerai.

  • Komentuoti
    Julė
    2012.07.01 21:10

    * ei.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.10 06:23

    tik kaip tas Kalėdas tenai, tarp šonkaulių, pasikviest?
    ačiū

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.10 06:23

    *

  • Komentuoti
    greta
    2012.09.14 20:50

    Gavosi puikiai :))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.09.17 18:17

    Džiugu! 🙂

  • Parašyk komentarą