Desertai/ Duonos ir bandelės/ Mieliniai kepiniai/ Pusryčiai

Reabilitacija kaime ir bandelės su plikytu kremu.

302423_284604538231591_943331411_n

Ta proga, kad mane išleido ir saulė vėl atkopus pabudino svie(s)tą (nes jis niekad taip greit netampa kambario temperatūros kaip dabar), pasidarė truputį skausminga atsiremt į kėdės atlošą. Aš, žinoma, čia niekuo dėta, dėl visko kalti agrastai ir noras turėt tinkamai rūgštaus džemo pyragams (toks ir pavyko, beje!); kita vertus, juk diena-kita ir nugara pakeis atspalvį, o žmonės aplink man nebesakys, kad žandai saulės prašo (ar jie čia taip subtiliai užsiminė, kad reikėtų juos aptirpdyt?).

Bet aš vis dar skaitau. Tiesa, tempus kiek sulėtinau, keturiems šimtams puslapių perdien nebeturiu laiko. (Ir visa laimė.) Užtat kažkaip netyčia radau laisvą minutę šitam dėdei – skaičiau ir verkiau, tik nežinau, ko labiau: tos veltui iššvaistytos minutės ar kad žmonėms, kurie smegenis laiko apdulkėjusioj dėžutėj kažkur spintos kampe, leidžiama naudotis internetu. Ir skraidyt lėktuvais, savaime suprantama.

O pjaustydama morkas sriubai (aš esu pati šauniausia sesuo pasaulyje – kol namie, sriubą padarau privaloma pietų dalimi ir nė vieno neklausiu, ar nori; nesvarbu, kad čia tik kokios dvi savaitės mano inicijuotos teisingos mitybos per metus – po ketvirčio amžiaus vis tiek prikaišiosiu, kokia buvau rūpestinga ir kaip niekas niekada to neįvertino, cha, cha) žiūriu filmus. Kai kuriuos – apie manipuliatorius ir obsesijas – įtraukiu į savo mėgiamiausių list’ą ir lyg tarp kitko užsimenu, kad esu labai atvira jūsų pasiūlymams to list’o atžvilgiu.

Ir dar išviriau obuolienės. Pavyko labai raudona.

Žodžiu, viskas gerai (ta prasme, net ne per karšta).


Tešlą bandelėms išminkom kaip visada. Tada pagaminam kremo – irgi kaip visada, kai kepam TĄ tortą. Dar griebam šio to, kas po ranka, t.y., stovi ant spintelės ir įkyriai lenda į akis savo raudonumu. Mostelim burtų lazdelę (t.y., kočėlu), ištariam burtažodį (piene-būk-geras-neišbėk) ir oho kokios bandelės pavyksta.

Bandelės su plikytu kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 14-16 bandelių Gaminimo laikas: 2 valandos 30 minučių

tešlai

  • 285 g miltų
  • 1/2 pakelio (3,5-4 g) sausų mielių
  • 40 g cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 50 g sviesto arba margarino kepiniams
  • 145 g pieno

kremui

  • 165 g pieno
  • 70 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 50 g sviesto
  • 35 g miltų
  • 1-2 kiaušinių tryniai

dar

  • pora šaukštų vyšnių sirupo
  • kiaušinis

gaminimo eiga

1

Išlydom sviestą/margariną ir paliekame pravėst, kad mielių neužmuštų (sviestas-žudikas, aaa). Pieną pašildom iki 30-40 laipsnių. Dedam šaukštą cukraus ir mieles. Gerai išmaišom ir pridengę rankšluostėliu padedame šiltai, kad suputotų. Maždaug penkiolikai minučių.

2

Į dubenį dedame miltus, likusį cukrų ir druską. Supilam putojantį pieną ir margariną. Minkom. Ilgai minkom. Kol tešla nelimpa prie rankų ir girdisi pokšint. Alternatyvus „ar jau gerai išminkyta“ patikrinimo būdas: jeigu jau pajutote riešuose raumenėlius, kurių neįtarėt esant, reikia minkyti dar penkias minutes.

3

Dedam tešlą į dubenį, uždengiam rankšluostėliu, pastatom šiltai ir leidžiam padvigubėt. Maždaug valandai.

4

Per tą laiką paruošiam kremą. Pieną supilam į prikaistuvį, ten pat suberiam cukrų ir vanilinį cukrų. Statom ant viryklės ir užverdam. Kol pienas kaista, kitam puode ištirpdom sviestą, suberiam miltus ir maišydami kepam 30-45 sekundes. Tuomet supilam verdantį pieną ir sukam mediniu šaukštu, kol masė tampa vienalytė.

5

Kremą sykiais pamaišydami atvėsinam. Tuomet įmušam kiaušinio trynį ir gerai išsukam. Jei kremas tepamas - puiku, jei dar per tirštas - įsukam kitą trynį.

6

Pakilusią tešlą iškočiojam į maždaug pusės centimetro storio stačiakampį. Padengiam jį kremu, apšlakstom vyšnių (ar kitu _gražiaspalviu_ ) sirupu. Susukam į ritinį. Jį padalijam į 14-16 dalių.

7

Keksiukų formeles ištepam sviestu arba išklojam kepimo popieriaus kvadratėliais. Sudedam ritinėlius ir leidžiam 20 minučių šiltai pabūt, kad pakiltų. Įjungiam orkaitę - 180 laipsnių.

8

Pakilusias bandeles ištepam kiaušinio plakiniu ir šaunam kepti. Maždaug 20 minučių. Karštų nevalgom, kremas liežuvį nudegins. T.y., valgom turėdami tai minty.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą