Desertai/ Pyragaičiai

Trys. Ir trisdešimt šeši sluoksniai.

Laiką skandinu knygose; keturi šimtai puslapių jau veik tapo dienos norma. Kai akys pavargsta, suku ratus ligoninės kieme nelyg stadione – vėl ir vėl, visada prieš laikrodžio rodyklę (gal man iš tikrųjų koks nors F – kem du?). Sykiais sulaukiu svečių ir zyziu, kad ėėė, veskitės mane namo, pabooodo, nebegaliu, šitas minučių skaičiavimas, šitas laisvės ilgesys. Nesiveda.

Bet tik trys dienos. Trys dienos ir viskas. Kojos vandeny, miškai su voveraitėm, pieniški uogų kokteliai, palapinės, raudona nosis, transliacijos iš Londono, žodžiu, vasara visu smagumu, vasara, kokios jau seniai reikėjo, vasara, kai laikrodžiai nebetiksi, kai užsimerki ir giliai kvėpuoji, kol kraujagyslės užsipildo ramybe, kol viskas pasidaro paprasta ir pasaulis pats palenda po kojom.

Trys dienos, kai pusryčiams sveriamas sviestas, trys dienos, kai penkiasdešimties miligramų pakanka komai lygiai pusę vienuolikos, trys dienos, kai.

Ir nors žinau, kad netikslinga, tyliai sau pasižadu čia negrįšianti.


Smagus dalykas – filo tešlą gabenaus iš Budapešto, nes tenai ji juokingai pigi. Ta prasme, tiek juokingai, kad ryžausi ją dvidešimt dvi valandas kankint kelione namo ir paaukojau beveik kilogramą bagažo svorio. Užtat turėjau baklavos su trisdešimt šešiais tešlos sluoksniais.

Baklava

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 24 nemenki gabalėliai Gaminimo laikas: 2 valandos

Ingredientai

  • 350 g medaus
  • 250 g cukraus
  • 180 ml vandens
  • šaukštas citrinos sulčių
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 1/2 citrinos žievelė
  • 500 g riešutų (geriausia - graikinių, bet tinka ir pramaišiui su lazdyno ir migdolais)
  • žiupsnis druskos
  • 220 g sviesto
  • 450 g filo tešlos

GAMINAM

1

Medų, cukrų, vandenį, citrinos sultis, žievelę ir 1 šaukštelį cinamono sudedam prikaistuvin ir dedam ant viryklės. Maišydami kaitinam, kol cukrus ištirpsta. Tuomet sumažinam kaitrą iki minimalios ir kaitinam 10-15 min., kol sirupas sutirštėja. Ištraukiam citrinos žieveles ir paliekam ataušt.

2

Kol sirupas verda, išlydom sviestą. Riešutus sumalam blenderiu ar mėsmale labai stambiu sieteliu. Dar galima sukapot, bet man tai neskamba kaip labai smagus užsiėmimas. Sumaišom su likusiu cinamonu ir druska.

3

Orkaitė on - 175 laipsniai. Filo tešlą susipjaustom kepimo formos dydžio lakštais (maniškiai buvo pusantros formos dydžio, todėl kas kažkelintas sluoksnis buvo sudurtinis). Formą ištepam sviestu, klojam laštą tešlos, ištepam sviestu, vėl tešla, vėl sviestas ir taip tol, kol gausis septyni-aštuoni sluoksneliai. Pilam ketvirtį riešutų mišinio ir tolygiai paskirstom. Tuomet vėl dedam tešlą, tepam sviestą, kol susikaupia septyni-aštuoni sluoksneliai. Tada riešutai. Žodžiu, šitaip žaidžiam, kol baigiasi produktai.

4

Supjaustom norimo dydžio gabalėliais. Derėtų rombais, bet man labiau patinka kvadratėliais, nes, priešingai nei pirmuoju atveju, nelieka neaiškios formos ir dydžio pyragėlių. Grūdam orkaitėn. Kepam 40-50 min., kol dailiai apskrunda. Ištraukiam. Leidžiam 5-10 min. pastovėt. Po truputį tolygiai apipilam sirupu ir paliekam bent porai valandų atvėst ir pabręst. 

5

Valgom. Nesijaudinam, kad labai daug iš karto įveikt nepavyksta, baklava stovėdama daros vis gardesnė, o ir gesti nėr linkus. 

Šaltinis: http://giedrius-v.livejournal.com/38764.html

Verdiktas: vien dėl jos verta mylėt Graikiją.

Susiję įrašai

8 Komentarai

  • Komentuoti
    Vilma
    2012.07.10 18:13

    Man irgi baklava gardziausia pasitaike Graikijoje. Berods, ner 1 eur uz gabaleli nepagailejau. Kelis vakarus keliavau i ta kavinuke, nes sirdis salo nuo to, kad jie buvo dregni, minksti, gerai permirke…Mmmmmm, as uz tokius 🙂 bet teslos lektuvu neskraidinciau 😀 Geriau jau 12 Lt sumokeciau, nes ir pas mus jau pilna to gerio 😉 Bet as tave suprantu. Tokios vat mes kulinarijos myletojos 😀

  • Komentuoti
    Julė
    2012.07.10 20:18

    Murkt.
    Ji išgyveno kelionę – sakiau.
    (Dabartiniam mano grįžime niekas nebeišgyventų, čemodaną uždariau kaip priklauso – atsisėdusi ant jo)
    Laukiu.

  • Komentuoti
    Voriukas
    2012.07.11 06:49

    Psichoterapeutas rašydamas diagnozę man galėtų sužymėti pusę F sąrašo. OCD, ADD, penki šimtai fobijų, bipolinis sutrikimas… O aš tuo tarpu sėdžiu pas psichologę ant foteliuko, žiūriu pro langą į pjaunamą žolę ir galvoju, kad ir kaip bebūtų, aš esu aš, todėl esu nuostabi. O tada pasaulis kažkaip paima ir patiki tuo. Ir man geriau, ir jam 🙂
    Baklava dailiai atrodo ir būtų labai faina paragauti tikros graikiškos ar turkiškos baklava, nes Lietuvoje jos viršija visas mano saldumo skales ir sirupo kiekis nužudo bet kokias viltis pajausti tikrą skonį. Bet kadangi baklava yra on my baking bucket list, reiks ieškot phyllo tešlos, nes mano kaime be manęs apie tokią niekas negirdėjo 😀

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2012.07.13 16:20

    o kodel "Ribaude", Jus ligonineje?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.24 15:54

    Mhm, mhm, varvantys tokie (kaip mano seilės prisiminus)…
    Aš vis dar studentė, man tokie tešlos vežiojimai ir panašūs reiškiniai – reikalas kasdienis (ok, bent jau turėtų būt). 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.24 15:55

    *
    aš tavęs
    pasiilgau

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.24 15:59

    O maniškis ir žymi, ir žymi… 😀
    Bet, aha, pasaulis ir pats pasidaro nuostabus, ir viskas gražu, ir niekas nebebaisu. 🙂
    Graikiškoji irgi saldi. Išvis, baklava – desertas solidus; geriausia netolies turėt kokio nesaldinto skysčio šalia ir kur rankas nusiplaut. :))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.07.24 16:00

    Susirgau. Bet viskas gerai, kas pasiekia remisiją. 🙂

  • Parašyk komentarą