Desertai/ Tortai

Dedikuota K. ir išrašymo tortas.

dsc_1583

K. išsikrausto (Koši pasiima) ir nerandu žodžių anei sakinių papasakot, ką jaučiu (turbūt tai, ką jaučia tėvai, kai vaikai suauga ir išeina savo šeimų kurt, rimtai, būtent taip!) (ir palengvėjimą, kad siekiant išvengt katinas vs. voras tipo kovų, nebereikės lipnia juosta priklijuot terariumo dangčio)

ir griebia už inksto praeities aidai, ir norisi visokias giliai emocingas kalbas ant statinės užsilipus sakyt, pvz, o mano moterie, kaip šiandien menu tą pleistrą, kurį klijavai ant automobilio panelės mirksinčiai kuro lemputei paslėpt (nes visoms problemoms egzistuoja paprastesnės sprendimų versijos), kaip šveitėm spinteles naujoj virtuvėj, kaip karpei J. gėlėms galvas, kaip pirmąsyk lipom ant stogo, kaip lankydavai mane ligoninėj, kaip baksnodavai pirštu į netinkamus draugus (nelyg žinodama), kaip grasindavai ir spardydavai, kaip juodai spalvindavai humorą – kartu spalvindavom -, kaip sėdėdavai ant sofos ranktūrio koja-ant-kojos ir guosdavai(s), kaip šaipydavais ir tyčiodavais, kaip leisdavai taip pat elgtis su tavim, kaip rasdavai TUOS žodžius, kaip parodei, jog galima iš tiesų gyventi taip, kaip nori (nepaisant diplomo), kaip buvai, kai reikėjo (ir kai ne – šitai dar geriau, be ironijos), kaip su tavim išmokau nebijot savęs

moterie, mano moterie

kažkoks ilgesys į ateitį, nostalgija valandoms, kurios tebetiksi

bet juk tu sykiais atvažiuosi pas mus torto?


yra dalykų, kuriems laukiu ir laukiu ir laukiu progos, ar kol pribręsiu, ar akcijos riešutams. belaukdama skaitau ir seilę varviju stebėdama, kaip gamina ir įspūdžiais dalijasi kiti, tada prisirenku visokių originalo paturbinimų, pvz., Mildos mintį apie klevų sirupą, surastą Astos gaminto torto komentaruos, tinkamai nusiteikiu (t.y., susirandu foninį filmą) ir išsiimu iš šaldytuvo kiaušinius

Morkų tortas su varškės-klevų sirupo kremu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 26 cm skersmens tortas Gaminimo laikas: ilgokai

biskvitams

  • 150 g lazdyno riešutų
  • 600 g morkų*
  • 100 g kokoso drožlių
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 200 g rudojo cukraus
  • 220 g aliejaus
  • 280 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 2 šaukšteliai sodos
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 1/2 šaukštelio druskos

kremui

  • 500 g kreminės varškės**
  • 100 g klevų sirupo***
  • šaukštelis vanilinės ekstrakto
  • 420 g plakamosios grietinėlės (35-36% riebumo)
  • citrinos sulčių

kepam biskvitus

1

Riešutus sukapojam (ne iki miltų, bet ir nelabai stambiai). Morkas nuskutam ir sutarkuojam smulkia tarka (kaip bulves kugeliui). Sumaišom su riešutais ir kokoso drožlėm. Pasidedam netolies.

2

Orkaitė on - 160 laipsnių. Kepimo formą ištepam sviestu. Aš ėmiau 26 cm skersmens, nes nenorėjau, kad tortas būtų televizojos bokšto aukščio. Vis tiek gavos įspūdingo didumo. Jei sykiais turit tris vienodas kepimo formas ir galingą orkaitę - pasiruoškit visas ir kepkit tris biskvitus išsyk. Bet aš dar nė vienoj mėgėjiškoj virtuvėj trijų vienodų kepimo formų nepastebėjau, todėl nežinau, kodėl tai miniu.

3

Dubenyje iki standžių putų išplakam kiaušinius su abiejų rūšių cukrum. Nesiliaudami plakt supilam aliejų. 

4

Miltus sumaišom su kepimo milteliais, soda, cinamonu ir druska. Įsijojam į kiaušinių plakinį. Plakam tik tol, kol nematyti sausų miltų. Šaukštu įmaišom morkas-riešutus-kokosą.

5

Supilam trečdalį tešlos į kepimo formą (idant biskvitai lygūs, savo tešlą svėriau ir dalijau baisiai perfekcionistiškai, gavosi po 600 g tešlos vienam biskvitui), išlyginam paviršių ir kepam 40-50 minučių, t.y., kol praeina medinio pagaliuko patikrinimą ir daliai apskrunda. Tuomet ištraukiam iš orkaitės, leidžiam 5 minutes pastovėt, atsargiai išimam iš formos ir perkeliam ant grotelių - lai ataušta. Kepimo formą išplaunam, kruopščiai nusausinam, ištepam sviestu ir supilam antrą trečdalį tešlos. Taip iškepam visus tris biskvitus.

6

Žinoma, teoriškai galima iškept vieną didelį biskvitą ir dalint jį į tris dalis. Bėda ta, kad kepimo laikas tuomet tampa nenuspėjamu, galimos įvairios netolygiai iškylančio paviršiaus problemos, o kur dar pjaustymai visokie ir t.t. Todėl nerekomenduoju.

plakam kremą

1

Kai biskvitai ataušta, gaminam kremą. Varškę išplakam su klevų sirupu, vanilės ekstraktu bei citrinos sultimis (pagal pomėgius).

2

Nuplaunam plaktuvo šluoteles, nusausinam ir iki standžių putų išplakam gerai atšaldytą grietinėlę.

3

Labai nesiduodami šaukštu įmaišom ją į varškės masę.

surenkam tortą

1

Išsirenkę gražią didelę lekštę/tortinę/ beleką, dedam biskvitą, ant jo - trečdalį kremo. Paskirstom jį tolygiai per visą blyno paviršių ir uždedam kitą biskvitą. Spustelim tiek, kad kremas imtų rėktų išbėgsiu, išbėgsiu, bet dar neišbėga.

2

Vėl trečdalis kremo, vėl tolygus paskirstymas, vėl biskvitas, vėl spustelėjimas.

3

Viršų padengiam likusiu kremu ir pabarstom kapotais riešutais ar kaip nors kitaip papuošiam. Leidžiam bent pusvalandį drauge pasibūt, o dar geriau - pernakt. Valgom.

PASTABOS

* jau nuskustų ir sutarkuotų morkų masė
** naudojau kažkokią lenkišką, bet tiks ir švelnioji ar paprasta varškė, per smulkų sietelį pertrinta. Geriau naudoti bent jau pusriebę
*** galima keisti tokiu pat kiekiu cukraus pudros

Verdiktas: nežinau, gal po tiek pagyrų per didelius lūkesčius užauginau, bet nebuvo to OHO, kurio tikėjaus. Geras tortas, tikrai, gardus, skalsus, o dar tie riešutukai, bet iki tortų torto vardo dar reikėtų pasistiebt. Kita vertus, esu tikra, kad dar kokį kartelį kitą kepsiu. O tai jau šį tą reiškia.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą