Duonos ir bandelės/ Pusryčiai

Pokyčiai ir persiška duona.

dsc_0450

nežinau, čia Polygonum Cuspidatum šaknies sausas ekstraktas, kasryt užgeriamas paskutiniais pusrytinės arbatos gurkšniais, palankiai išsidėsčiusios planetos, atsiuntusios kosminę energiją mano biolaukan ir šitokiu būdu pagerinusios karmą, ar be gailesčio nurėžti plaukai; kažkas pasikeitė

tik žodžių nerandu tinkamiems vardams
nors, po teisybei, nelabai ir ieškau – tikslūs įvardijimai lai lieka dramų prerogatyva
džiugesiams pakaks, jog jaučiu:

kūčiukų tešlą delnuos po ilgos kaip šimtmečiai dienos
lengvą maudimą skruostuos – tiek kalbėt ir tiek juoktis turėtų būt uždrausta
pošonkaulinio raumens susitraukimus – kai vėl galiu kvėpuot be skaičiavimų mintyse ir žinau, kad padaryta lygiai tiek, kiek tuo metu ir tomis aplinkybėmis galėta
kaip dienos vėl prisipildo laukimo; ir ne, ne vakaro su silkėmis – pernelyg tolimas
perštinčias akis – nuo Sartro šešioliktam troleibuse, nuo Yalomo prieš užmiegant, nuo šaltinio nr. 13, kuriame būta įdomios statistikos, nuo diferencijavimo skype’u
kakavos kvapą

ir jokios baimės


man kepu-duoną-pati manija, todėl Vilmai, kepėjams be stabdžių metusiai duoninį iššūkį, labai norėjos sušukt: trys taškai! rinkaus nesaldų variantą ir kepiau iš pusės porcijos

Persiška sezamo duona

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 2 kepalėliai Gaminimo laikas: 20 minučių gaminimo ir trys valandos laukimo

Ingredientai

  • 1,5 šaukštelio medaus
  • 163 ml vandens
  • šaukštelis sausų mielių
  • 250 g pirmos rūšies miltų
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • šaukštas aliejaus + papildomai aptepti
  • šaukštelis sezamo sėklų

GAMINAM

1

Medų ištirpinam 85 g vandens, suberiam mieles, išmaišom ir paliekam 5 min. Miltus ir druską sumaišom dideliam dubeny, vidury padarom kraterį ir supilam vandenį su mielėm. Medinio šaukšto kotu į skystį įmaišom truputį miltų - tiek, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla. Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam 20 min.

2

Į vidurį supilam pusę likusio vandens ir aliejų, įmaišom likusius miltus. Po truputį pilant likusį vandenį užminkom tešlą. Iškrapštom ją iš dubens ir minkom 10 minučių, kol pradeda blizgėt ir pukšėt. Tuomet ištepam aliejum, dedam dubenin, uždengiam ir kildinam 1,5-2 val.

3

Pakilusią tešlą kelissyk spustelim ir paliekam dar 10 min. Tuomet dalijam pusiau ir iš kiekvienos dalies suformuojam 12 cm skersmens ir 2,5 cm storio rutulius. Uždengiam rankšluosčiu ir paliekam 45 min.

4

Orkaitė on - 220. Kepimo skardą pabarstome miltais ir pakaitinam orkaitėj, kol bus labai karšta - apie 15 min. Pirštų galiukais kiekvienam skrituly padarom po 9 įspaudus. Aptepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom, kepam apie 20 min., kol dailiai pagelsta.

Verdiktas: kol šiltos, tai kaip bet koks mielinis reikalas – gardi. Atvėsusi… am. Nežinau, gal ką ne taip padariau, nors lyg ir labai tiksliai laikiaus instrukcijų, bet ji tapo gumine ir užsimaniau eit parduotuvėn batono. Nekartosiu.

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Toma
    2012.11.29 00:03

    Nu ką aš žinau, ne visus tavo receptus išbandau. bet kaip gera paskaityyyt. mėgstu pašnekėjimus ir nusišnekėjimus. iš širdies. taškas. ir parašiau komentarą.

  • Komentuoti
    Neringa
    2012.12.01 10:36

    Kviečiu prisijungti prie smagaus žaidimo "Vienuolika" http://prieskoniopasaka.blogspot.com/2012/12/zaidimas-vienuolika.html

  • Komentuoti
    Vilma
    2012.12.01 13:24

    Man irgi gavosi guminė, bet minkštimas kitokios struktūros.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.02 17:48

    labai džiaugiuos, kad parašei. labai. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.02 17:48

    ooo, smagu! ačiū. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.02 17:50

    aha, aha, tavoji gardesnė rodosi. 😀

  • Parašyk komentarą