Desertai/ Mieliniai kepiniai/ Pyragai

Eilėmis ir aguonų vyniotinis.

man noris kalbėt eilėmis

įstrigus tarp šaradų,
žaidžiamų iš A. darbo knygos
ar Mikės Pūkuotuko (aš siūliau ir Lietuvos Konstituciją –
palikom ateičiai, kitiems leveliams,
kai būsim privalgę stebuklingų grybų, duodančių dar vieną gyvybę,
ar bent jau išgūglinę kodą
ginklams)
ir vakarų,
kai buitis virsta pasakom

man noris kalbėt eilėmis

cituot kaip papuola
Stankevičių ar bent jau Mačernį
žaist žodžiais ir rimais, kableliais ir enter,
lyg taurės iš vakar kvepėtų ne vynu, o brendžiu
ar bent jau kuo nors daugiau-dvylikos

man noris kalbėt eilėmis

pamiršt bent trumpam
geliančią būtį ir dar – būtiniausiai – Kalėdas

man noris kalbėt eilėmis

o išeina tik proza
parašyta kitaip
nei derėtų


iš tikrųjų, tai nieko blogo tose Kalėdose kaip ir nėr, tik jos – kaip ir kasmet – netinkamu laiku ir netinkamomis aplinkybėmis. bet tai, savaime suprantama, dar nėra priežastis nekepti. ypač vengriškų vyniotinių su teisingais (t.y., didesniais nei tešlos) aguonų kiekiais.

Beigli

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 2 nedideli vyniotiniai Gaminimo laikas: 2 valandos

tešlai

  • 120 g cukraus
  • 60 ml pieno
  • šaukštelis sausų mielių
  • 250-300 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 50 g šalto sviesto
  • 50 g taukų
  • kiaušinis
  • 1/2 citrinos žievelės

įdarui

  • 250 g maltų aguonų*
  • 125 g cukraus
  • 100 ml pieno
  • šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1/2 citrinos žievelė
  • sauja razinų
  • 2 šaukštai medaus
  • kiaušinio trynys aptepimui

minkom tešlą

1

Į pieną suberiam cukrų ir pašildom, kol cukrus kiek aptirpsta. Ataušinam iki kūno temperatūros ir suberiam mieles. Išmaišom.

2

250 g miltų sumaišom su druska ir sudedam gabalėliais pjaustytą sviestą bei taukus. Pirštais suformuojam trupinius.

3

Įmušam kiaušinį, įtarkuojam citrinos žievelę, supilam pieną-cukrų-mieles ir gerai išminkom. Jei labai limpa prie rankų, įberiam dar miltų. Tik nepersistengiam - mums reik nelipnios, tačiau tačiau dar ne kietos tešlos.

4

Dedam dubenin, uždengiam ir paliekam 45-60 min kur nors šiltai.

maišom įdarą

1

Nedideliam prikaistuvy užverdam pieną su cukrumi ir vanilės ekstraktu.

2

Įmaišom aguonas ir razinas, keletą minučių pakaitinam ant labai nedidelės ugnies, sudedam tarkuotą citrinos žievelę bei medų.

3

Išmaišom ir paliekam ataušti.

kepam vyniotinius

1

Pakilusią tešlą darsyk perminkom ir padalijam į dvi dalis. Iš kiekvienos iškočiojam ~30x35 dydžio stačiakampį. Paskirstom po pusę įdaro, užlenkiam po kokius du centimetrus iš kiekvieno šono, kad įdaras nepabėgtų, ir susukam į vyniotinus. Paguldom kepimo popieriumi iškloton skardon ir leidžiam pakilt 20-25 min.

2

Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių. Vyniotinius aptepam kiaušinio tryniu ir subadom šakute per visus sluoksnius, kad nesutrūktų. Kepam, kol truputį apskrunda, o tada išjungiam orkaitę ir paliekam tenai kepinius tol, kol atauš. Tada jau valgom.

3

Yra šito gėrio variantų, į kuriuos deda maždaug dusyk tiek cukraus, kiek dėjau aš, ir tuomet laiko susuktus popieriun savaitę ar dvi prieš valgydami - galit mėgint ir jūs.

PASTABOS

*aš aguonas naudojau nemaltas, nes šitoje virtuvėje neradau tinkamo įnagio joms šitaip apdorot. tai buvo truputį klaida, todėl jūs, visgi, sumalkit.

Šaltinis: beveik European Traveler, tik gerokai mažiau cukraus

Verdiktas: gausiai aguoninis, labai kalėdinis, patinka, patinka!

Susiję įrašai

9 Komentarai

  • Komentuoti
    Gabrielė
    2012.12.15 18:14

    Tobula!!!

  • Komentuoti
    Maaa
    2012.12.15 18:29

    Teisingas aguonų ir tešlos santykis :). Ryt kepsiu tikrai.Blenderiu galėjai susmulkint. Arba pats laikas mėsmalę įsigyt.:D

  • Komentuoti
    Karolina
    2012.12.15 21:55

    Baigsiu visus tuos velnio egzaminus ir tikrai kepsiu 🙂

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2012.12.16 11:44

    Kalėdos visada netinkamu laiku ir netinkamomis aplinkybėmis, aha, aha, bet nėra to blogo, ko negalėtų ištaisyti aguonų pyragais

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.16 13:01

    man jis irgi toks! 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.16 13:02

    kalėdų seneli, man reikia gero blenderio arba mėsmalės. 😛

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.16 13:03

    egzaminai prieš kalėdas yra iškrypimas, kankinimas ir šiaip niekšiška. sėkmės juos įveikinėjant. ir skanių kepinių po. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.16 13:03

    su pakankamu aguonų kiekiu

    čia beveik narko-šūkis; ir tikrai, viską pataiso. 🙂

  • Komentuoti
    Medeja
    2012.12.18 06:33

    Noriu! Tik reik kazkaip prisiruost.. 😀

  • Parašyk komentarą