Desertai/ Tortai

Viena-trečioji žaidimo ir matematikų tortas.

dsc_1167

kai Neringa pasiūlė man dalyvaut šitam žaidime, pagalvojau, kad ooo-smagu. po to dar pagalvojau ir supratau, kad nelabai, nes aš nesugebėsiu išrinkt tų vienuolikos, kuriems norėčiau užduot klausimus, kad kančia yra svarstymai, kuriuos blogus mėgstu labiau nei kitus ir t.t., ir pan. todėl logiška būtų padėkot už pasiūlymą ir susirast kitų žaidimų, pvz., solitaire. tačiau bėda ta, kad tokiu atveju mano ego didžiai pasipiktintų ir nagais blauzdas nudraskytų – mudviem per daug patinka kalbėt apie save, šypt (vypt)

todėl:

žaidimo taisyklės:

1. Kiekvienas privalo nurodyti 11 atsitiktinių teiginių apie save…
2. …atsakyti 11 klausimų, užduotų ankstesniojo blogger’io…
3. …sukurti kitus 11 klausimų, kuriuos atsakytų užtagintieji blogger’iai…
4. …užtaginti 11 blogger’ių su mažiau nei 200 sekėjų…
5. …informuoti apie tai užtagintuosius…
6. …nekeršyti netaginti atgal.

teiginys nr. 1: mano savisaugos instinktas sugedęs, todėl nuolat įsipjaunu, nusideginu, nusitarkuoju, nusimušu ir kitokiais būdais eikvoju pleistrą; teoriškai – tokių neatsargių sutvėrimų nederėtų leist virtuvėn, praktiškai – čia labai šilta;
teiginys nr. 2: iš bibliotekos visada pasiimu bent keturias knygas;
teiginys nr. 3: netikiu jokiais dievais, magijom, užkeikimais, karmom, būrimais, biolaukais, aurom, bildukais ir pasaulio pabaigom;
teiginys nr. 4: per lietų ir vėją lipau ant stogo, kad galėčiau prieš savo langą pakabinti lesyklėlę paukščiams. pakabinau. kol kas nė vienas neatskrido. mano meilė gamtai išgyvena sunkius laikus;
teiginys nr. 5: man labai patinka deadline’ai, nes devyniasdešimt septyniais atvejais iš šimto jie verčia mane truputį pasidžiaugt savim, jog paskutinę minutę nereikia verstis kūliais per galvą;
teiginys nr. 6: nemėgstu kepenėlių, termiškai neapdorotų paprikų, viskio, alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų iš parduotuvės; periodiškai visų jų paragauju, naiviai vildamasi, jog kas nors pasikeitė. lygiai taip pat periodiškai išspjaunu maistą šiukšliadėžėn;
teiginys nr. 7: vis dar mokausi palikt perfekcionizmą už laukujų durų, kai nereikalingas – ir gyvent smagiau;
teiginys nr. 8: esu feministė ir manau, kad kiekviena save gerbianti mergina/moteris turėtų tokia būt;
teiginys nr. 9: pastarąjį mėnesį suskambus laiptinės durų skambučiui atsiliepdavau pasiteiraudama, ar čia Kalėdų senelis; sykį labai prajuokinau paštininkę;
teiginys nr. 10: norėčiau kada nors tapti matematikos mokslų daktare;
teiginys nr. 11: gyvenu pagal taisykles, kurias susikuriu pati; kūrimo procesas priklauso begalinių procesų aibei. ir todėl, viską gerai apsvarsčius, manau, kad manim būt visai šaunu;

klausimai-atsakymai

1. Skaniausias pusryčių patiekalas?
vakarykštis tortas; čia tais atvejais, kai vakarą prieš būna kokia nors šventė/proga/buitinis mėgavimasis velnio lašais – tortas truputį gydo nuo moralinių lomkių;
2. Kam jauti didelę silpnybę?
laikrodžiams ir knygoms; ypač knygoms;
3. Ko šiuo metu labiausiai norėtum?
kad mano kambarys būtų išmanusis ir pats susitvarkytų;
4. Ką norėtum išmokti?
teisingai fotografuot;
5.Ko labiausiai bijai?
kutenimo ir bulvių tarkavimo mašinos skleidžiamo garso. dar man nelabai patinka gyvūnai, didesni už mane, pvz., karvės
6.Labiau patinka valgyti kavinėje, restorane, ar maistą gamintis namie?
valgyti – namuos; ragauti, bandyti, leistis į skoninius eksperimentus – visur
7.Mėgstamiausias šokoladas. Juodas, baltas ar pieniškas?
pieniškas. nors, ok, jei jau visai nuoširdžiai – šokoladas.
8.Poilsinė, rami ar turistinė, ekstremali kelionė?
turistinė ir ekstremali, pagulėt galiu ir lovoj/po obelim, jei labai ilsėtis norisi.
9.Tobulas savaitgalis. Koks jis?
toks, po kurio reikia trijų dienų, jog vėl grįžtum į teisingą laiko juostą; geriausia – kur nors, kur dar niekada nebuvau (nesvarbu, Indijoj ar Panevėžy)
10. Gražiausias miestas kuriame buvai?
norėčiau sakyt, kad Kosas (nes jūra vienoj pusėj, kalnai – kitoj, o jeigu labai rėksi, tai gal susišūkausi su turkais, na, bent jau mobilieji susišūkaudavo), bet abejoju, ar jis atitinka miesto sąvoką, todėl – ak, banalumai – Paryžius, naktys Montmartre!
11. Mėgstamiausias prieskonis?
druska (wikipedia leido priskirt ją prieskoniams)


šiaip jau ketinau papasakot apie vištienos tagini, nes G., anądien stovėdama virš viryklės ir medžiodama iš puodo avinžirnius, reikalavo recepto ir aš pažadėjau. bet paskui visai netyčia iškepiau tortą, kuris kai kuriems asmenims pasirodė baisiai matematiškas, ir nusprendžiau, kad G. dabar vis tiek neturės laiko gamint.

dsc_0938

Matematikų tortas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20 cm skersmens tortui Gaminimo laikas: užtruksim

vaniliniam biskvitui

  • 97 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių 
  • žiupsnelis druskos
  • 56 g kambario temperatūros sviesto
  • 125 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 87 g pieno
  • 2 nedidelių kiaušinių baltymai

karameliniam biskvitui

  • 140 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių 
  • žiupsnelis druskos
  • 71 g kambario temperatūros sviesto
  • 125 g cukraus
  • 50 g auksaspalvio sirupo*
  • didelis kiaušinis
  • 115 g pieno

šokoladiniam biskvitui

  • 95 g miltų
  • 23 g kakavos miltelių
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 šaukštelio sodos
  • žiupsnelis druskos
  • 71 g kambario temperatūros sviesto
  • 50 g rudojo cukraus
  • 56 g cukraus
  • 1 ir 1/2 kiaušinio
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 90 g juodojo šokolado (bent 62% kakavos)
  • 58 g pieno

kremui

  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • 25 g cukraus pudros
  • 30 g auksaspalvio sirupo
  • 180 g pusriebės varškės
  • 250 ml plakamosios grietinėlės
  • citrinos sulčių pagal skonį

viršui

  • 100 g šokolado
  • sauja kapotų migdolų

kepam vanilinį biskvitą

1

Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu.

2

Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su cukrum iki purios masės. Įplakam vanilės ekstraktą. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.

3

Šluoteles švariai nuplaunam ir nušluostom. Iki standžių putų išplakam kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišom į tešlą. Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 20-25 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.

kepam karamelinį biskvitą

1

Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu.

2

Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su cukrum iki purios masės. Įplakam auksaspalvį sirupą. Įmušam kiaušinį ir plakam, kol masė tampa vienalytė. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.

3

Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 35-45 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.

kepam šokoladinį biskvitą

1

Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu. Šokoladą ištirpdom garų vonelėj ar mikrobangėj.

2

Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą  ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su abiejų rūšių cukrum iki purios masės. Įplakam vanilės ekstraktą. Išmušam kiaušinį ir kankinam plaktuvą, kol masė tampa vienalytė. Pildami plona srovele įplakam šokoladą. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.

3

Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 25-35 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.

plakam kremą

1

Sviestą išplakam su cukrum ir auksaspalviu sirupu iki purios masės. Įplakam per sietelį pertrintą varškę. Pagardinam citrinos sultim.

2

Išplakam grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai įmaišom į kremą. 

konstruojam tortą

1

Nusibraižom ir išsikerpam. 6,5 ir 13 cm skersmens skritulius. Arba susirandam atitinkamus indus (pvz., stiklinę ir dubenėlį, kaip kad dariau aš). Imam biskvitą, jo vidury pasidedam 13 cm skersmens skritulį ir aštriu peiliu jį išpjaunam. Atsargiai išimam iš platesnio biskvito žiedo. 

2

Dabar pasiimam jau išpjautą 13 cm biskvitą ir jo vidury pasidedam 6,5 cm skersmens skritulį. Aštriu peiliu jį išpjaunam. Išimam. Tą patį pakartojam su kitais biskvitais. 

3

Turim turėti tris skirtingų spalvų 6,5 cm skersmens biskvitinius skritulius, tris skirtingų spalvų 13 cm skersmens biskvitinius žiedus su 6,5 cm pločio skyle ir tris skirtingų spalvų 20 cm skersmens biskvitinius žiedus su 13 cm pločio skyle. 

4

Į didįjį šokoladinį žiedą guldom mažesnį karamelinį, į jį - vanilinį skritulį. Tokiu būdų sukontruojam tris spalvotus biskvitus. Vaizdinė medžiaga viršuje.

5

Guldom biskvitą, tepam pusę kremo, guldom kitą biskvitą, sutepam likusį kremą ir karūnuojam paskutiniu biskvitu. Biskvitų guldymo tvarka nesvarbi, vis tiek gausis gerai. 

6

Viršų aptepam tirpdytų šokoladu ir apibarstom kapotais riešutais. Galima ir visai nepuošt, nes ir taip gražu, bet labai smagu matyti sumišusius veidus, kai tortas prapjaunamas, todėl derėtų viršų paslėpt.

PASTABOS

* neturintiems auksaspalvio sirupo: 100 g cukraus sumaišom su 125 ml vandens ir kaitinam, kol paruduoja. Tada supilam 100 ml verdančio vandens ir ataušinam.

 

Šaltinis: biskvitai iš dessert first, kremas ir visa kita gimė iš kažkur-skaičiau-kažkada-mačiau-galva-sugeneravo.

Verdiktas: mirtis iš kuklumo man niekad negrėsė – tortas tiek pat skanus, kiek gražus. Drėgni biskvitai, neriebus ir ne per saldus kremas. Žodžiu, didžiuojuos savim.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Rūta
    2012.12.03 14:18

    Svajonė apie kambarį – labai gera ;))) galima būtų ją pavadinti absoliutaus gėrio troškimu :))))) Tortas irgi. Super. Matematiškas, pritinkantis mokslų daktarei 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2012.12.07 19:49

    absoliutus gėris yra kur kas taiklesnis pavadinimas už mano galvoje besisukusį eilėraštuką
    „Buvo Agė
    Atgrubnagė,
    Tinginė,
    Rėksnė,
    Melagė.
    Ji lindejo
    Savo klėty
    Ir tingėjo
    Net tingėti. “.
    kaip užstrigus plokštelė cypė ausin, kol apie išmanųjį kambarį rašiau. :DD

    ačiū!

  • Parašyk komentarą