Rimtas maistas/ Vegetariški

Iššūkiai ir falafeliai.

sakykit, ką norit, bet homotetija skamba kaip vardas, o kosminiai greičiai rodosi iš filmų apie apollo – tikrai ne iš fizikos konspektų; lyg ir visai norėtųs padejuot, kad sesija yra vienas žiauriausių nūdienos žmonių kankinimo įrankių (jei esi aš), bet neišeina

nes vakarais vis dar juokiamės

nes smagūs šeštadieniai, gausiai sulaistyti fermentuotais obuoliniais gėrimais, verčią šypsotis ir truputį rausviau nudažą skruostus net trys-dienos-po

nes sekmadieniais, kurie (matyt, harmonijos vardan ar dėl mėnulio) būna smagūs mažiau, galvoj ir popieriuj gula raidės, pažadais, planais ir iššūkiais du-tryliktiems virsdamos. įveikiamais per pusdienį ir tais, kurių didumas prispaudžia pečius ir noris lįst po stalu ar bent susigūžt kėdėje. tais, kuriuos palieku užrašų knygelėj giliai stalčiuj, ir tais, kurie pirštų tarškėjimu klaviatūron virsta oficialiais, pvz,

12 knygų iššūkis perskaityti negalima atidėlioti (aš leidžiu sau apsimest, jog dalyvauju) (eilės tvarka – atsitiktinė):

  • Andrzej Sapkowski Raganiaus ciklas („Elfų kraujas“, „Paniekos metas“, „Krikštas ugnimi“, „Kregždės bokštas“, „Ežero valdovė) – aš nežinau, kaip čia nutiko, jog mano, kurios antras vardas neskaitau-fantastikos, rankose atsidūrė apsakymai apie Raganių (ok, ok, žinau, poPoterinės rekomendacijos) ir nusprendžiau patikrint, ar tikrai romanuose išsikvėpta, kaip kad kai kur kalbama;
  • Valerie Solanas „Vyrų išnaikinimo draugijos manifestas“ 
  • Umberto Eco „Fuko švytuoklė“ – pradėjau kokius penkissyk ir penkissyk po dvidešimties puslapių padėdavau atgal lentynon – laikas keistis;
  • Peter Hoeg „Panelės Smilos sniego jausmas“ – viena akimi mačiau, kad ten apie dalykus kalbama man suprantamais terminais, pvz., „Neigiamieji skaičiai. Jausmo, kad kažko trūksta, formalizavimas. Sąmonė plečiasi toliau, auga ir vaikas atranda tarpus. Tarp akmenų, tarp akmenų samanų, tarp žmonių. Ir tarp skaičių. Ar žinai, kur link tai veda? Link trupmenų.“
  • Wieslaw Mysliwski „Traktatas apie pupelių gliaudymą“
  • Sofi Oksanen „Valymas“ 
  • Lionel Shriver „Pasikalbėkime apie Keviną“
  • Irvine Welsh „Traukinių žymėjimas“ 
  • Brett Easton Ellis „Amerikos psichopatas“ 
  • George Orwell „Katalonijai pagerbti“
  • Richard Dawkins „Dievo iliuzija“ 
  • Virginia Woolf „Ponia Delovėj“

ir 12 desertų iššūkis, pernai inicijuotas Astos (eilės tvarka – atsitiktinė):

  • Joconde biskvitas – nes labai LABAI gražus!
  • Zefyrai – sportinis interesas, grynai;
  • Churros 
  • Moliūgų pyragas – tas, su trapios tešlos kraščiukais ir moliūginiu įdaru – labai smalsu paragaut, ar tiek moliūgo kepiniuose vis dar neklykia, kad jis – daržovė;
  • Kouign Amann
  • Ferrero Rocher tarta 
  • Povitica 
  • Stroopwafel – skaniausi vafliai pasauly;
  • Galette des Rois 
  • Sfogliatelle
  • Velnio maistas – širdimi jaučiu, kad čia tortų-tortas;
  • Momofuku milk bar crack pie – metas tikrint, kiek teisybės kalbose apie tai, jog jis sukelia priklausomybę

dar sesiją mažiau kankyne daro falafeliai, tikriau – falafeliai mažiau kankyne daro bet ką

Falafeliai

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4-6 porcijos Gaminimo laikas: ilgokai

Ingredientai

  • 250 g avinžirnių
  • svogūnas
  • šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio maltos paprikos
  • 4 skiltelės česnako
  • šaukštelis kumino
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • 4-8 šaukštai avinžirnių miltų (galima naudoti ir paprastus)
  • aliejus virimui

GAMINAM

1

Avinžirnius pamerkiam šaltam vandeny ir paliekam pernakt, kad išbrinktų.

2

Svogūną nulupam ir supjaustom stambiais gabalais. Sumaišom juos su nusunktais avinžirniais, druska, paprika, nuluptu česnaku ir kupinu. Jei mėgstam visokius žalius dalykus, įdedam saują smulkintų petražolių ir/ar kalendrų. Viską sumalam blenderiu ar kokiu kitu smulkinančiu įtaisu, labai nepersistengiam, net paliekam kokią vieną kitą avinžirnio pusę sveiką. 

3

Suberiam kepimo miltelius ir 4 šaukštus miltų. Išminkom. Jei masė limpa prie rankų, beriam dar miltų. Paskui uždengiam maistine plėvele ir dedam šaldytuvan porai valandų ar pernakt.

4

Puode ar keptuvėj įkaitinam aliejaus bent per tris pirštus. Formuojam graikinio riešuto/mažo kiaušinio dydžio rutuliukus, po kelis (jei sudėsim daug išsyk - atšals aliejus ir falafeliai ne virs, o mirks jame) dedam aliejun ir kepam kartais apversdami 3-4 minutes. Ištraukiam ant popierinio rankšluosčio ir leidžiam susigerti riebalų pertekliui. 

5

Patiekiam su humusu, tadžini ir pita. Arba salotom ir duona. Arba bet kaip. Valgom ir džiaugiamės gyvenimu.

Šaltinis: Making Life Delicious.

Verdiktas: aš pernelyg mėgstu falafelius, kad galėčiau vertint objektyviai. Skanu.

Susiję įrašai

5 Komentarai

  • Komentuoti
    Rūta
    2013.01.09 12:53

    Iššūkiai – gerai, o geri iššūkiai – dar geriau 🙂 Labai įdomus desertų sąrašas, tik su galette des Rois, kiek pasivėlinai – tradiciškai jis kepamas Trims Karaliams, gi 😉 Nors liberaliau pažvelgus, galima būtų jį paversti puikiu Mindauginių pyragu 🙂

    O kouign amann … mmmmh! Teko vasarą jo krimsti.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.12 12:31

    kadangi būna, jog šaltibarščius gaminu žiemą, tai anokia čia šventvagystė bus ir be karališkos progos galette kept. :}

    o apie kouing amann tiek prisiklausiau, jog jau lenkiu pirštus, kada baigsis sesija ir galėsiu leist sau pusdienį kočiot ir lankstyt. sako, kaip šimtalapio apačia!

  • Komentuoti
    Rūta
    2013.01.16 21:14

    A nei jokia šventvagystė, nes ir patys prancūzai šlamščia karalių galette visą sausio mėnesį – bet žiauriai skanu, aš irgi švęsčiau tuos tris karalius visą mėnesį, jei šita galette būtų pigesnė 😉

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.19 18:40

    pigiausia yra kepti pačiai, pati žinai. tada jau ne mėnesį, o cielus metus švęst galima! :}

  • Komentuoti
    Rūta
    2013.01.21 14:24

    na tai taip, na tai taip, bet vitrinose jie taip baisiai gerai atrodo – dailiai išraižytu viršumi ir su karūna 😉

    Vienžo, lauksiu jo pasirodymo čia 😉

  • Parašyk komentarą