Desertai/ Pyragai

Šerkšnas ir moliūgų pyragas.

dsc_0169

kai šiandien važiavau santariškių žiedu ir žiūrėjau per dvim-šešto langą, įsimylėjau žiemą. tokia tikra ir nieko nepaisančia (net sąskaitų už šildymą!) meile, šitaip labai, kad net norėjos eiles deklamuot („pradžioje taip jau būna/ labiau dangus virš galvos/ nei žemė po kojom“) ar pradėt dainuot (ne)balades iš ausinių

tokios pakilios nuotaikos pagauta, ėmiau mąstyt, kokia teisinga mano būtis pastarosiom dienom ir šypsojausi kaip iš kito Grajausko eilėraščio. mintyse elipsėm ir parabolėm ėmė suktis sekmadieniai, pilni svečių ir juoko iki pilvo skausmo (jei iškepi tikrai didelį tortą, jo užtenka dviems draugų reisams! progos nereikia), penktadieniai lovoje su Sapkowskio elfais ir burtininkėm, dideli pastatai, kuriuos mažais žingsneliais ar, veikiau, trumpais vizitais jaukinuos praktikos mėnesiams, egzaminai, dėl kurių nebesopa, seniai planuoti sąrašai ir kiti dalykai, kuriems žodžių nerandu (nes neieškau)

bet, kaip ir visos vietoj pamatų šerkšną grožį naudojančios meilės, šita irgi greit baigės – maždaug penktą minutę po to, kai išėjau iš gerų darbų įstaigos, ir šaltis ėmė žnaibyt kelius, o septym-penktas atvažiavo senas ir nešildomas


kai tiek emocijų, terapiniais tikslais reik kept pyragus. pyragus iš sąrašo.

Moliūgų pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: 2 valandos

tešlai

  • 140 g miltų
  • 50 g pilno grūdo miltų
  • šaukštas cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 113 g šalto sviesto
  • didelis kiaušinis
  • 3 šaukštai šalto vandens

įdarui

  • 500 g moliūgų tyrės
  • 160 g kondensuoto pieno (nesaldinto)
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g rudojo cukraus
  • kaupinas šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio malto imbiero
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

Gaminam tešlą

1

Sumaišom abiejų rūšių miltus, cukrų ir druską. Mažais kubeliais įpjaustom šaltą sviestą ir pirštais suformuojam trupinius.

2

Supilam truputėlį paplaktą kiaušinį ir vandenį. Gerai išminkom. Jei nesulimpa, įpilam dar šlakelį vandens. Suvyniojam į  maistinę plėvelę ir dedam valandai šaldytuvan.

3

Orkaitė on - 220. Atšalusią tešlą iškočiojam į maždaug 30 cm skersmens apskritimą. 20 cm skersmens kepimo formą išklojam kepimo popierium ir įklojam tešlą. Gaunam vietomis susibangavusį pyrago pagrindą. Formą galima ištept sviestu ir iš tešlos suformuot taisyklingų formų pagrindą, bet šitaip pyragas netenka dalies polėkio, romantikos ar kokio kito dalyko, pateisinančio greitesnę įklojau-bet-kaip versiją.

maišom įdarą ir kepam

1

Kiaušinius su cukrum ir priekoniais išplakam iki putų. Sudedam moliūgų tyrę ir supilam kondensuotą pieną. Gerai išmaišom.

2

Supilam ant pagrindo ir kišam orkaitėn. Kepam 15 min, temperatūrą sumažinam iki 180 ir kepam dar 40-60 min, kol pyrago vidurys sustandėja ir vidun įkištas bei ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas.

3

Leidžiam gerai ataušt ir ragaujam. Su plakta grietinėle, pageidautina.

Šaltinis: One Tough Cookie.

Verdiktas: kreminė įdaro konsistencija yra labai labai, tačiau jei moliūgus mėgstat tik galiu-valgyt lygmeny, nekepkit.

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2013.01.15 08:14

    koks jaukus tešlinio pagrindo susigarbiniavimas… moliūgo įdaro tai man gal ačiū ne

  • Komentuoti
    Kepinių namai
    2013.01.16 11:11

    Skanus įrašas:)

  • Komentuoti
    Justina
    2013.01.19 16:14

    o mokslai kaip, Inga??

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.19 18:40

    tai argi čia bėda? susigarbinuoji pagrindą ir prikrauni varškės! :}

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.19 18:41

    įrašas dėkoja už komplimentą. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.19 18:45

    šššša, man dabar atostogos. paskutinei bakalauro sesijai užvakar pamojau rankele ir net oro bučinį nusiunčiau, nes buvo pati lengviausia iš visų. o nuo vasario prasideda žaidimas, vardu Baigiamasis Bakalauro Darbas. tiek su tais mokslais. tik iš kur tokie klausimai? :}

  • Parašyk komentarą