Desertai/ Tortai

Sesija ir stiprūs tortai.

dsc_0322

sesija yra nuostabus dalykas. tikrai, tikrai
nes baigiasi

ir tada, rodos, atsiveria skylės laike, visi tie dideli dalykai, kuriuos darysiu kai, gimę galvoje skaitant funkcinės analizės konspektus, vėl prapuola giliai kišenėse, lieka tik kasdienybė, gražiais vardais pasivadinus, katiniška tokia, tingėjimu, filmais, knygomis ir kitais skaitiniais nelyg auskarais ir perlų karoliais apsikarsčius. sniegu apkibusiais batais ir šalčio nurausvinta nosim. tikro maisto kvapais virtuvėj ir draugiškom imtynėm koridoriuj (kuriose aš gaunu į kaulus tik todėl, kad nusileidžiu, savaime suprantama (nes mergaitės, kurios kadais turėjo 3 kyu, praktiškai nenugalimos))

kažkaip smagu


taip jau susiklostė, kad vėl atėjo sausis ir ištiko Do gimtadienis. o Do dabar mėgsta visokius šokoladinius dalykus, todėl jam paprasta kepti tortus (nes mano privalomų tortų sąraše tokių pasirinkimas didesnis). šitą Beatos knygoje nusižiūrėjau dar pernai, todėl dabar tereikėjo persiskaičiuot kiekius mažesnei formai (kruopščiai, išskyrus kremą – papildomas šaukštas dar niekam nepakenkė (ša, šlaunys!)), užsirišt prijuostę ir užsiimt tortų terapija

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20-22 cm skersmens tortas

biskvitams

  • 155 g sviesto
  • 275 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 250 g miltų
  • 50 g kakavos miltelių
  • 1 ir 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 2 ir 1/2 šaukšto tirpios kavos granulių
  • 220 ml pieno

sirupui

  • 185 ml stiprios kavos
  • 95 g cukraus
  • šaukštas brendžio

kremui

  • 375 g mascarpone 
  • 300 g karamelizuoto sutirštinto pieno (pvz., Rududu)
  • 1-2 šaukštai grietinėlės likerio

kepam biskvitus

1

Dėmesio: jei neturit dviejų vienodų kepimo formų ir negalit išsyk kepti dviejų biskvitų, dalinkit visus produktų kiekius pusiau ir maišykit tešlą du kartus. 

2

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros. Kepimo formų/formos dugną išklojam kepimo popierium, šonus ištepam sviestu. Miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską kelissyk persijojam (būtina!). Kavą ištirpdom dviejuose šaukštuose karšto vandens ir supilam į pieną.

3

Orkaitė on - 165. Sviestą išsukam su cukrum ir vaniliniu cukrum. Kai masė jau puri, po vieną įplakam kiaušinius (kiaušinis lygu minutė plakimo maksimaliom apsukom). Po to paplakam dar 2-3 minutes. 

4

Į masę suberiam pusę miltų mišinio ir šaukštu (!) išmaišom. Supilam pieną, išmaišom. Suberiam likusius miltus, makaluojam šaukštu, kol nelieka miltų gumulėlių. 

5

Padalijam tešlą pusiau ir supilam į formas, kišam orkaitėn ir kepam 40-50 minučių. Vidury kepimo derėtų formas sukeisti vietomis, kad tolygiai keptų. Kai biskvitai išlaiko medinio pagaliuko testą.

6

Iškepusiems leidžiam atvėst 5-8 minutes, išimam iš formų, perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo. 

verdam sirupą

1

Į nedidelį prikaistuvį supilam kavą ir suberiam cukrų. Užverdam, sumažinam ugnį iki minimalios ir verdam maždaug 15 minučių, kol skysčio tūris sumažėja perpus.

2

Išjungiam viryklę, supilam brendį (arba romą) ir ataušinam.

plakam kremą

1

Mascarpone išplakam su karamelizuotu sutirštintu pienu iki purios ir vientisos masės.

2

Įplakam grietinėlės likerį (arba kavos likerį, arba romą, arba brendį).

konstruojam tortą

1

Kiekvieną biskvitą padalijam į du lygius lakštus. Ant didelės lėkštės/tortinės dedam vieną biskvitą, apšlakstom ketvirčiu sirupo, dedam ketvirtį kremo, išlyginam. Dedam kitą biskvitą ir viską kartojam, kol baigiasi statybinės medžiagos. 

2

Puošiam pagal išmonę arba jos nebuvimą (mano atvejis). Leidžiam pastovėt bent 12 valandų, o dar geriau - parą. O tada jau švenčiam gimtadienius ar kokias kitas progas.



Šaltinis: „Metai Beatos virtuvėje“

Verdiktas: intensyviai šokoladinis, toks, jei tai tinkamas žodis, stiprus tortas. Sunkus ir ryškus, toks, kokie turi būt tortai.


Susiję įrašai

8 Komentarai

  • Komentuoti
    Vilma
    2013.01.21 07:17

    Atrodo tobulai 😉

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.01.21 15:21

    tobulas. noriu

  • Komentuoti
    as_paukstis
    2013.01.22 19:09

    išsisaugau kokiai nors būsimai progai 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.01.26 21:37

    tortas dėkoja už pagyras ir, pakėlęs nosį debesų lygin, sako, esąs to vertas. :))

  • Komentuoti
    raimukas
    2013.08.17 19:38

    Iskeptas ir suteptas laukia rytojaus,bet ar sis tortas ne is tu kurio daug nesuvalgysi,toks sotus jis man atrodo 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.08.19 08:22

    šitas tortas iš tų, kur _sotus_ nereiškia, kad daug _nesuvalgysi_ 😀

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.08.20 18:41

    gal penkis kartus kepiau ir vis dar nenusibodo 🙂 labai skanus tortas tinkantik kiekvienai sventei.10 balu

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.09.10 05:56

    nes šokoladas, karamelė ir mascarponė. kam nepatiktų? 🙂

  • Parašyk komentarą