Desertai/ Pyragai

Pirmadieniais ir lipnūs pyragai.

dsc_0715

tokiais pirmadieniais kaip šitas egzistuoja tam tikras veikimo algoritmas

pabusti devintą, nes laisvadienis

gerti kavą lovoj, nes langas į saulę, nes kažkuriam pilkosios smegenų masės klode į neuronus ėmė jungtis suvokimas, kad pavasaris (kas ten žino, gal ne tik kaukolėj, gal ir po kitais kaulais)

pažadinti valią, kad nutemptų po savaitgalio linksmumų (ir gerų filmų – liūdnų ir juokingų, bet mes ne apie tai) tebeskaudantį kūną (kai batai it pačiūžos, kai užpakalis – geriausia apsauga nuo lūžusių kaulų) sandėliukan pas duonkepę, nes o užimtumo ir nuovargio dievai, pusantros savaitės nieko nekepiau, ir sverti miltus estiškiems išradimams, kad pagaliau pakištum po lova gėdą, pavadinimu visi-bandė-o-aš-neprisiruošiu

pradėti antrą skyrių santraukos, kurioje telpa ketveri penkeri kopimo į Naugarduko kalną metai, kurioje norėtųs sudėt visa, ką išmokai tarp funkcinės analizės ir paprastųjų diferencialinių lygčių skaitinių sprendimo metodų, visa, kam dar neišvestos formulės ir nesugalvoti įrodymai; tačiau klusniai tarp doleriukų įrašai dar vieną alpha ir tikrąsias žinias seivini kitais kodais kituose formatuose

vietoj delfio skaityti eilėraščius ir klausytis tingių muzikų

tokiais pirmadieniais kaip šitas
nėra priežasčių
nesišypsoti


Niujorke yra kepykla (tikriau – cielos penkios), kuri vadinasi Momofuku Milk Bar ir priklauso Momofuku restoranų tinklui. tenai parduodami visokie smagūs dalykai, pvz., sausainiai su kukurūzų dribsniais ir zefyrais (kuriuos aš tikrai kada nors kepsiu, pamatysit), o viskam vadovauja ir net receptų knygas rašo Christina Tosi – labai teisinga teta labai crazy idėjomis. sklando gandai, kad Momofuku Milk Bar geriausiai parduodamas Crack pie (nesugalvojau, kaip teisingai išversti), o kadangi aš beveik Gossip Girl (nemačiau nė vienos serijos, todėl sąsajos tik su pavadinimu, ne herojais), tai prisiklausiau, prisiskaičiau ir dabar jau galiu išbraukt dar vieną iššūkį.

Crack Pie

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 24 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: ilgokai

sausainiui

  • 85 g kambario temperatūros sviesto
  • 55 g (4 šaukštai) rudojo cukraus
  • 30 g (2 šaukštai) cukraus
  • didelis kiaušinis
  • 80 g avižų (ne greito paruošimo)
  • 65 g miltų
  • 1/8 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/8 šaukštelio sodos
  • 1/4 šaukštelio druskos

pagrindui

  • sausainis
  • 40 g kambario temperatūros sviesto
  • 20 g (1.5 šaukšto) rudojo cukraus

įdarui

  • 100 g rudojo cukraus
  • 170 g cukraus
  • šaukštas lieso pieno miltelių
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 113 g sviesto
  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 4 didelių kiaušinių tryniai
  • šaukštelis vanilės ekstrakto

kepam sausainį

1

Orkaitė on - 175. 30x25 ar panašios kvadratūros kepimo formą išklojam kepimo formą išklojam kepimo popierium arba ištepam sviestu. 

2

Pagrindo tešlai skirtą sviestą ir abiejų rūšių cukrų sudedam dubenin ir plakam kokias 2-3 minutes, kol masė pasidaro puri ir kitaip teisinga. Įplakam kiaušinį. Suberiam avižas, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Plakam dar maždaug minutę ir suverčiam viską į kepimo formą. Tuomet pirštais ar šaukšto blogąja puse masę paskirstom tolygiai ir gerai suspaudžiam. 

3

Kepam 17-18 minučių, kol dailiai apskrunda. Iškepusį perkeliam ant grotelių ir gerai atvėsinam.

konstruojam pyragą

1

22-24 cm apvalią kepimo formą (geriau - nenuimamais kraštais) ištepam sviestu. Orkaitę, jei jau atvėso, vėl įjungiam kaisti - 175. 

2

Avižinį sausainį laužom gabalais ir delnų/pirštų pagalba sutrinam į trupinius. Suberiam rudąjį cukrų, sudedam sviestą ir darbuojamės pirštukais, kol sviestas aptirpsta pakankamai, kad masė pasidarytų lipni. Suberiam į kepimo formą ir spausdami suformuojam pagrindą bei 4-5 cm aukščio kraštelius. Stengiamės, kad visur būtų vienodo storio, savaime suprantama.

3

Sviestą išlydom. Visus įdarui skirtus sausus produktus sumaišom. Supilam sviestą. Išmaišom. Supilam grietinėlę, kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą. Išmaišom iki vienalytės masės ir supilam ant sausaininio pagrindo.

4

Nedelsdami šaunam orkaitėn ir kepam 30 minučių. Sumažinam temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepam dar 15-20 minučių, kol įdaras nusidažo rudai, kraštuose sutvirtėja, tačiau viduryje vis dar yra truputį drebantis. 

5

Ištraukę iš orkaitės leidžiam ataušt iki kambario temperatūros, o tuomet dedam šaldytuvan mažiausiai nakčiai, o dar geriau - visai parai. Rekomenduojama patiekti apibarsčius cukraus pudra, nors man labiau norėjosi nelabai saldžių pieniškų ledų ar menkai su cukrum padraugavusios plaktos grietinėlės. Skanaus.

Šaltinis: bon appetit
Verdiktas: jei jau taip visai atvirai, tai nesuprantu, kodėl dėl jo einama iš proto. skanus, nesiginčiju, (ypač pagrindas – tobuli avižiniai sausainiai), labai karamelinis ir lipnus, bet man pasirodė šiek tiek per saldus. nors, visai galimas dalykas, bėda ne pyragas, o mano lūkestis, skaitant apie jį išaugęs iki siemens arenos didumo

Susiję įrašai

10 Komentarai

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2013.02.25 13:37

    labai jauku skaityti įžangas ir pagaliau žinoti (bent jau labiau, nei prieš savaitę), kas jas rašo 🙂

  • Komentuoti
    Vita
    2013.02.25 13:57

    Man irgi labai patinka įžangos 🙂 Pirmadienis visai gera diena, kai pagalvoji 🙂

  • Komentuoti
    rūta
    2013.02.25 14:16

    oi, aš irgi turiu panašaus dydžio lūkestį/įsivaizdavimą, bet vis tiek dar jį pasilaikysiu ir kada nors iškepsiu tą Crack Pie, kad pati įsitikinčiau.:) man atrodė, kad turėtų kažkaip suveikti kontrastai – saldumas su sūrumu, bei traškumas su minkštumu…

  • Komentuoti
    Egle
    2013.02.25 16:11

    žmonės internete šneka, kad NY Times'uose publikuotas Crack Pie receptas nėra tas tikrasis, kokį Christina kepa pas Momofuku. Tai man kažkaip nebekyla ranka bandyti.. bet gal čia netiesa, melas, dezinformacija. Vienok nieko negaliu sakyti, nes taip ir nesugebėjau Niujorke nė į Momofuku Noodle bar, nei į Ssäm Bar, nei į Milk Bar'ą nueiti…

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.02.28 13:59

    mergaitė be kerzų 😀

    man irgi rodosi, kad kai susipažįsti – net jei tik per nagą – žodžiai kitokius atspalvius įgauna. smagesnius tokius. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.02.28 14:00

    ačiū. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.02.28 14:02

    na, rodės, viskas buvo, tik jie kažkaip… neveikė. nors aš pati nežinau, ko tikėjausi, kai geriau pamąstau. tiesiog norėjau, kad paragavusi pagalvočiau – ėėė, tai pas gardžiausias pyragas pasauly. 😀

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.02.28 14:05

    belieka tikėtis, kad bus dar tų Niujorkų su visais Momofuku ir galimybių internetines hipotezes faktais tvirtint. 🙂
    aš kažkodėl irgi tokią mažą abejonę paširdžiuos turiu, nes kažkaip neprotinga būtų geriausiai parduodamų pyragų receptus švaistyt į visas puses

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.03.21 13:51

    Pabandžiau ir man patiko. Ir per saldu nebuvo. Grietinėlės pyliau visus 200 ml, bo išsigandau, kad tos cukraus krūvos su 100 ml nebūčiau apsėmus. Tik bais plonas gavosi, mat formą per didelę paėmiau. Bet vis tiek buvo skanu. Jeigu atvirai – kaip tik daugiau tikėjausi iš to "dievų maisto" su orgazmo elementais, nors tas irgi buvo visai skanus 🙂 Šiaip ar taip, kartosiu abu, su savom improvizacijom. Ir vietoj p.s.: bulvės labai pavyko, be mikrobangės ir apvirimo – vietoj to pradžiai apklojau folija. Nuoširdžiai – Tundra 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:53

    ir tai darsyk parodo, koks ponas yra skonis ir kad su juo ginčykis nesiginčijęs – vis tiek savo laikysis. 🙂
    o šitai duoda papildomo džiugesio, kai kas nors atranda tai, kas patinka. folijos variantą ir aš išbandysiu. link(s)ėjimai, Tundra. 🙂

  • Parašyk komentarą