Duonos ir bandelės/ Pusryčiai

Tobulieji ir teisinga duona.

dsc_0661

tobulą rytą kavą plikom prancūziškam kavinuke su žiupsniu kardamono ir netingim išplakt pieną. vietoj jogurtu užpilamos granolos, paskubomis sumetamos skrandin pakeliui tarp dušo ir sijono užtrauktuko, šaldytuvo kampe susiradam spanguolių uogienę, pjaustom brie ir kepam skaniausius pasauly sumuštinius.

pusryčiaujam neatsižiūrimo serialo (bazinga!) fone ir būtiniausiai lovoje, mintyse kreida ant lentos rašydami kitų tobulųjų kategorijos dalykų sąrašus iš filmų, muzikų, knygų, eilėraščių (kurių nėra internetuos, todėl neparodysiu, galiu tik fragmentais, pvz., alcheminių balsių košės, kurios pririjęs daužydavai nosis ne savo romanų herojams), suknelių, idėjų (gaila, ne formos), žmonių-kokiais-negalima-būt-įvaizdžių (įrodymas), o po to pasiimt kempinę, nuvalyt ir dėliot iš naujo.

gera dūšioj po tokių terapijų. terapijų, kai tobulybė reiškia ne be priekaištų, veikiau – standartus arčiau žemės. terapijų, po kurių tvirtai kaip niekad žinai, jog jei ant šaligatvio prie stotelės dar nesuradai prasmių ar tikslų ar kitų didžių dalykų, dėl kurių gyvenama, pakanka tų, kurių dar neperskaitei, nepamatei, negirdėjai, neiškepei, nepalietei, neišgyvenai – nuolatos ieškot naujų objektų sąrašams. tik, šiukštu, neįtraukinėti į juos svetimų gyvenimų


aš baisiai mėgstu duoną su daug visko. sėklų, grūdų, gal net kokiu vienu kitu riešutu, na, žodžiu, tokią, kurioje yra ką kramtyti. ir kaskart, nuėjus parduotuvėn, supykstu ant didžiųjų kepyklų, nes būtent tokios lentynose nėr (ok, gal reikėtų pykt ant savęs, jog ieškot nemoku). vadinasi, reikia kepti. smagus reikalas, nieko nepasakysi, bet dabar, neturiu laiko periodu, truputėlį per prabangu. todėl teko prisimint sodos duonas, susirast maždaug  receptą, o tada visaip keisti ir keisti, ir keisti, kol sykį pusryčiaudama supratau, jog nebeturiu kuo skųstis

Visokio velnio sodos duona

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 1 kepalėlis Gaminimo laikas: 1 valanda

Ingredientai

  • 90 g miltų
  • 110 g pilno grūdo miltų
  • 70 g greito paruošimo avižinių dribsnių
  • šaukštelis sodos
  • šaukštelis cukraus
  • nubrauktas šaukštelis druskos
  • 50 g avižų (tų, tikrų)
  • kaupinas šaukštas sezamo sėklų + apobarstymui
  • kaupinas šaukštas saulėgrąžų branduolių
  • kaupinas šaukštas moliūgų sėklų (nebent nenorit, jog duona būtų vietomis žalia)
  • nubrauktas šaukštas džiovintų daržovių* (nebūtina)
  • 380 g pasukų
  • kiaušinis

GAMINAM

1

Orkaitė on - 190. Kepimo formą, geriausia - keksinę, ištepam svietu ir pabarstom sezamo sėklom, jei norisi. Arba naudojam silikoninę, kaip kad darau aš.

2

Visus sausus ingredientus sumaišom (sėklų rūšimi ir kiekiu galima variuoti, tik ne per smarkiai). Kiaušinį paplakam, supilam pasukas, gerai išmaišom. Supilam į sausąjį mišinį ir makaluojam, kol tolygiai pasiskirsto ir niekur miltai neboluoja. 

3

Supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių, pabarstom (arba ne) sezamo sėklom ir kepam 50-60 minučių, kol paviršius apskrunda, o medinis iešmelis, įkištas vidun ir ištrauktas, lieka sausas. Traukiam lauk, ataušinam, tepam sviesto ir valgom. Nesuvartotą laikom popieriniam maišely.

PASTABOS

* pastarnokai, morkos ir svogūnai

Susiję įrašai

4 Komentarai

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.04.06 07:24

    hmm labai idomu..duona su kiausiniu ir pasukomis..Mes pastoviai kepam duona, bet naudojam rauga kuri laikome saldytuve iki sekancio kepimo..Ar sios duonos skonis labai skiriasi nuo duonos kepamos be kiausinio ir pasuku?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.04.06 11:10

    ji yra tokia truputėlį sunkesnė, kitokios tekstūros, stipresnio skonio – man patinka. duona su raugu – irgi, tik šita greitesnė, nereik iš vakaro tešlos maišyt. 🙂

  • Komentuoti
    Rasa
    2017.08.20 20:58

    Nerealiai skani duona. Mano ypatingai isrankus valgytojai sunaikino nespejus duonytei net atvesti.
    O gal bandete soda keisti kepimo milteliais?

    • Komentuoti
      inga
      2017.08.21 07:25

      Rasa, džiugu, kad patiko! Keisti nebandžiau, bet, manau, pakeitus sodą 2-3 šaukšteliais (internetai sako, kad 3, bet aš mėginčiau su 2 pirmam sykiui) kepimo miltelių vis tiek turėtų pavykt 🙂

    Parašyk komentarą