Desertai/ Duonos ir bandelės/ Mieliniai kepiniai/ Pusryčiai

Ateik ir uogienių naikinimo sezonas.

pavasari, pavasari, pažadu, būsiu gera, glostysiu nugarą ir nebambėdama permatomais griežinėliais raikysiu kilogramus ridikėlių, neklausysiu liūdnų garso takelių ir nebežiūrėsiu siaubiakų, šypsosiuos iki žandų skausmo nuo ryto lig vakaro ir net naktimis, jei reikės, nesiraukysiu ir nedejuosiu, kad labai sopa dygstant dantims, pietausiu lauke ant suoliuko, mažiau spoksosiu monitoriun, daugiau – horizontuosna, džiaugsiuos pirmais gurkšniais ir darysiu beleką, tu tik ateik

(o tai eisiu plaukų džiovintuvu sniego tirpdyt, tikrai!)


bet kol tu dar nepasirodei, toliau sudėjusi visas jėgas atsukinėju uogienių stiklainėlius ir kepu

Bandelės, kurios norėjo būti spurgom

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 12 bandelių Gaminimo laikas: 30 minučių veiklos ir 2-3 valandos kildinimo

tešlai

  • 375 g miltų
  • 70 g cukraus
  • šaukštelis sausų mielių
  • žiupsnis druskos
  • 120 ml pieno
  • 40 ml pasukų
  • didelis kiaušinis
  • 15 g minkšto sviesto

įdarui

  • 12 šaukštelių tirštos obuolienės ar mėgstamo džemo

viršui

  • 60 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • šaukštelis cinamono

kepam

1

Nemažam dubeny sumaišom miltus, cukrų, mieles ir druską. Kitam dubenį šakute kiek paplakam kiaušinį ir sumaišom su pienu bei pasukom. Supilam į miltų mišinį ir, pasiraitoję rankoves aukščiau alkūnių, minkom 2-3 minutes. Įminkom sviestą ir kankinam plaštakas dar 3-4 minutes. Dedam atgal dubenin, pridengiam švariu rankšluostėliu ir pastatom šiltai valandai-pusantros.

2

Pakilusią tešlą iškočiojam į 4-5 mm storio lakštą ir, susiradę maždaug 8 cm skersmens puodelį ar formelę, išspaudžiam apskritimus. Ant pusės jų dedam po šaukštelį obuolienės, likusiais uždengiam, tvirtai apspaudom kraštelius, kad suliptų ir įdaras niekur nepabėgtų.

3

Susirandam maždaug 7 cm skersmens formelę ir ja iš truputį formą dėl įdaro praradusių bandelių vėl išspaudžiam tobulus apskritimus (galima šitaip ir nežaist, jei tingisi, bet estetams - primygtinai siūlau). Bandeles dėliojam ant kepimo popierium išklotos skardos, o iš tešlos likučių vėl suminkom vientisą gniutulą, kočiojam, pjaustom... 

4

Paruoštas bandeles uždengiam rankšluostėliu ir valandą laikom šiltai, kad pakiltų.

5

Orkaitė on - 190. Pakilusias bandeles aptepam šlakeliu pieno ir kepam gerai įkaitintoj orkaitėj 10-12 minučių, kol viršus nusidažo auksu, bet dar nespėja smarkiai paruduoti. Perkeliam ant grotelių.

6

Kol bandelės aušta iki pirštams nepavojingos temperatūros, išlydom sviestą ir lėkštėje sumaišom cukrų su cinamonu. Dar šiltą bandelę merkiam į sviestą ir apvoliojam cukraus mišinyje - čia toks stebuklingas triukas, kuris paverčia bandeles be penkių minučių spurgom. Valgom išsyk, nes nėr čia ko gerus dalykus atidėliot.

Šaltinis: įkvėpta Technicolor Kitchen

Verdiktas: A., bandelę testuodama pakeliui stotelėn, brūkštelėjo man sms: tai skaniausia bandelė, kokią valgiau šį mėnesį – rašė. O čia jau įvertinimas.

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Vaida
    2013.03.12 15:09

    knyga keliauja į must-read sąrašą ir šiaip tai AČIŪ. labai :>

  • Komentuoti
    Neringa
    2013.03.12 15:41

    Aha, knyga ir aš susidomėjau, juolabiau, kad taip trūksta įkvėpimo. O bandelės tai fantastikšai atrodo : )

  • Komentuoti
    Odeta
    2013.03.12 17:03

    Nuostabios bandelės:) Jau sirpstu…saldumo kepimui:)

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.15 08:37

    knygutė tikrai to verta. ačiū, kad skaitai. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.15 08:37

    toji knyga moko džiaugtis raguoliais ir bananiniais desertais – argi gali būt kas nors labiau įkvepiančio? :]

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.15 08:39

    linkiu greičiau prisirpti. :}

  • Parašyk komentarą