Duonos ir bandelės/ Garnyrai, pagardai, padažai/ Rimtas maistas/ Žuvies patiekalai

Gėda ir trijų metrų ilgio receptas.

dsc_0972-2

atidaviau languotą prijuostę Kiaunei, o ji, nepaisydama ir taip dėl oro vis dar kūkčiojančios širdelės, ėmė ir prabilo liūdnomis temomis: ar dažnai valgote žuvį? – klausia. šniurpšt, šniurpšt nosim: melejoną sykių rečiau nei norėtųs – atsakau, apkabinu pagalvę ir verkiu nelyg Nyčė Yalom’o knygose

ok, ok, truputį perlenkiu, tačiau faktas lieka faktu: žuvį ir kitas jūros bjaurybes (nes gražios būna tik akvariumuose arba nevalgomos) mėgstu visokias visokiom formom, bet nieko dorai apie jas neišmanau ir vietoj to, kad plėsčiau savo akiračius, mokyčiaus skust žvynus ir teisingai perpjaut pilvukus, tenkinuos atsitiktinai šaldikly atidūrusiais lašišos gabalais, tunu iš skardinių, šaldyta menke ar jūros lydeka ir silke per kūčias (surašiau dabar viską ir taip gėda pasidarė, taip gėda)

ir nė nežinau, ką daugiau galiu šita tema pasakyt. nebent pažadėt, kad taisysiuos, o tuomet nusipirkt citriną, pasiraitot rankoves aukščiau alkūnių ir pažadus nedelsiant vykdyt


jeigu jūsų galvose mėsainiai ir kitokie kotletas bandelėje tipo patiekalai vis dar padėti į kategoriją kemša kraujagysles ir limpa prie šlaunų, tai viskas tik todėl, kad a) valgot juos neteisingose vietose arba b) valgot juos neteisingose vietose. tenai, kur negali paprašyt tamsesnės bandelės ar kotleto ne iš mėsos, ar bulvyčių, nesimaudžiusių aliejuj, va. nes jei gaminat maždaug taip, kaip parašyta žemiau, joks dietologas nedrįs bambėt. nei sąžinė. nei skonio receptoriai

Pilno grūdo mėsainių bandelės

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 bandelės Gaminimo laikas: 45 minutės + pora valandų kildinimui

Ingredientai

  • 120 ml šilto vandens
  • 2 šaukštai pieno
  • šaukštelis sausų mielių
  • šaukštas cukraus
  • 3/4 šaukštelio druskos
  • didelis kiaušinis (paplaktas ir padalintas pusiau)
  • 100 g pilno grūdo miltų*
  • 100 g miltų (geriau - tinkamų duonai, t.y., daugiau glitimo, mažiau apdorojimo (skaičiukas, kurie paženklinti miltai, turėtų būt kuo didesnis, raidė - kuo arčiau abėcėlės pradžios, 812B, pvz.)
  • 20 g minkšto sviesto
  • sezamo sėklos

GAMINAM

1

Vandenį, pieną, mieles, cukrų, druską ir pusę išmaišom iki vienalytės masės. Suberiam miltus ir maišom, kol tešla sukimba į vieną gumulą. Tuomet po truputėlį įminkydami sviestą minkom kokias dešimt minučių, kol girdėti, kaip tešloje sproginėja oro burbuliukai. Tešla lipni, todėl jei turit kokių rakandų, galinčių tešlą išminkyti už jus, pvz., duonkepę ar virtuvės kombainą su minkymo antgaliais, leiskit dirbt jiems.

2

Dedam į aliejum išteptą dubenį, uždengiam rankšluostėliu ir kildinam 1-1,5 valandos. Tuomet tešlą perminkom, padalijam į keturias lygias dalis ir suformuojam bandeles. Man labiausiai patinka suvolioti tarp delnų rutuliuką, jį lengvai suspausti ir tuomet ištampyti iki norimos bandelės formos. Siūlyčiau daryt jas 10-12 cm skersmens: tuomet pavyksta žemesnės, o tai reiškia lengviau atkandamą -ainį. Sudėliojam ant kepimo popierium išklotos skardos, uždengiam ir kildinam dar valandą.

3

Orkaitė on - 205 laipsniai. Apatinėj lentynoje įdedam skardą su vandeniu. Šitaip bandelės kepdamos draugaus su garais, o tai reiškia traškią plutelę ir minkštą vidų. Likusią pusę kiaušinio išplakam su šaukteliu vandens ir aptepam bandeles. Apibarstom sezamo sėklom ir dedam į jau įkaitusią orkaitę. Kepam 15-20 min., kol pasidaro dailios spalvos. Ataušinam ant grotelių.

PASTABOS

*galima keisti paprastais miltais

Lašišos kotletai

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 20 minučių + pora valandų brandinimui

Ingredientai

  • 500 g lašišos filė
  • vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 ir 1/2 šaukšto grūdėtųjų garstyčių
  • šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • druska
  • pipirai
  • 70 g džiūvėsėlių
  • šlakelis aliejaus
  • gabalėlis sviesto
  • citrina

GAMINAM

1

Lašišą susmulkinam virtuvės kombainu ar sumalam mėsmale stambiu sieteliu. Iš tikrųjų, nelabai svarbu kokiu būdu, tačiau reik tai paverst vienalyte mase nepersistengiant, t.y., nepadaryti iš lašišos tyrelės. Svogūną smulkiai sukapojam.

2

Į dubenį su lašiša sudedam svogūną, garstyčias, čiobrelį, pasūdom, įberiam pipirų ir gerai išmaišom. Suberiam džiūvėsėlius ir gerai išminkom. Padalijam masė į keturias dalis, iš kiekvienos suformuojam rutulį, jį suplojam iki maždaug bandelės skersmens skritulio. Sudedam ant pjaustymo lentelės ar didesnės lėkštės, uždengiam plėvele ir dedam šaldytuvan pailsėt porai valandų ar pernakt.

3

Plonais griežinėliais suraikome citriną, o keptuvėje įkaitinam aliejų ir sviestą. Sudedam citriną ir kepam maždaug po minutę iš abiejų pusių. Tuomet iš šaldytuvo ištraukiam lašišą ir suguldom kotletus šalia kepančios citrinos. Leidžiam pasikaitinti 3 minutes, tuomet apverčiam ir kepam antratiek.

Krienų padažas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 5 minutės

Ingredientai

  • 4 šaukštai riebaus natūralaus jogurto ar neriebios greitinės
  • 2 šaukštai majonezo
  • 1-2 šaukšteliai krienų
  • krapai
  • druska
  • pipirai

GAMINAM

1

Visus ingredientus sumaišom, krienų, druskos ir pipirų kiekius reguliuodami pagal skonio receptorių signalus.

Orkaitėje keptos bulvytės

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 1 valanda

Ingredientai

  • 4 vidutinio dydžio bulvės
  • 1/2 - 1 šaukštelis maltos paprikos (idealiu atveju - rūkytos)
  • pora skiltelių česnako
  • 2 šaukštai aliejaus
  • druska

GAMINAM

1

Bulves nulupam ir supjaustom 7-8 mm storio lazdelėm. Pamerkiam į dubenį su šaltu vandeniu, leidžiam ten pamirkt 15-20 minučių.

2

Orkaitė on - 200 laipsnių. Didelę kepimo skardą išklojam kepimo popierium. Bulves suberiam į kiaurasamtį, kišam po šalto vandens srove ir darsyk perplaunam, šitaip užsitikrindami, jog visas traškumui trukdantis krakmolas yr išplautas. Leidžiam vandeniui nuvarvėt ir vienkartinių rankšluosčių pagalba bulves kiek įmanoma kruopščiau nusausinam.

3

Suberiam į didelį dubenį, apibarstom paprika, supilam aliejų ir sudedam sutraiškytas česnako skilteles. Maišydami rankomis užtikrinam, kad kiekviena lazdelė gautų savo dozę aliejaus ir prieskonių. Suberiam ant kepimo skardos ir paskirstom taip, kad bulvės viena ant kitos neliptų, t.y., vienu sluoksniu. Šaunam į orkaitę. Kas 10 minučių pamaišydami kepam maždaug pusvalandį, kol bulvės dailiai apskrunda. Iškepusias pasūdom.

Lašišos kotletas pilno grūdo bandelėje su krienų padažu ir orkaitėje skrudintomis bulvytėmis arba Žuvainis

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 žuvainiai Gaminimo laikas: 10 minučių

žuvainiui

  • 4 ataušusios bandelės
  • 4 karšti lašišos kotletai
  • krienų padažas
  • mėgiami salotų lapai
  • marinuoti agurkėliai
  • svogūnai/pomidorai/kitokios šviežios daržovės, jei norisi
  • įpusėjusios kepti bulvytės

Konstruojam

1

Prabėgus maždaug 10-15 minučių nuo bulvių kepimo pradžios, pusiau perpjaunam bandeles, sudėliojam jas į skardą ir įsiūlom bulvėms į kaimynes, kad pašiltų. Nors man labiau patinka paskrudinti jas skrudintuve (dar viena priežastis, kodėl bandelės turėtų būt didelės plotu, ne ūgiu).

2

Apskrudusių bandelių apatines dalis negausiai aptepam krienų padažu, guldom salotos lapą/lapus, marinuotų agurkėlių griežinėlius ir kitas daržoves, jei juntamas poreikis. Uždedam dar garuojančią lašišą, griežinėlį keptos citrinos (jei yr poreikis, ji keptuvėje jau atliko savo pagrindinį vaidmenį, tačiau, patirtis parodė, kaip antraplanė aktorė ji irgi visai nieko) nepagailim padažo, ant viršaus pasodinam viršutinę bandelės dalį. Patiekiam su ką tik iš orkaitės ištrauktom bulvytėm.

Šaltinis: bandelės iš Kristine’s Kitchen, kotletai iš Sippity Sup, visa kita – iš nuotrupų galvoje.

Verdiktas: krienai yra labai geri lašišos draugai, kepta citrina – metų atradimas žuvies gaminime, o bandelės tokios teisingos, kad oficialiai pasižadu mėsainiams&co kepti tik tokias. A. sakė, kad gausiai geri pietūs buvo, o A. niekada nemeluoja. (man rodosi, ilgainiui A. bus galima tiesiog atiduot verdikto pastraipą ir leist rašyt pirmuoju asmeniu).

 

 

Susiję įrašai

10 Komentarai

  • Komentuoti
    Vilma
    2013.03.21 14:41

    Klausykis, toks geras trimetrinis įrašas nuplovė visą gėdą 🙂
    Užsisaugau, nes labai gardžiai čia viską aprašei 🙂

  • Komentuoti
    Neringa
    2013.03.21 15:10

    Oho, nu kaip čia gerai viskas pateikta ;D Nuo A… iki….Z. Puikiai ! aš irgi tokio užsimaniau. Reiks bandyt.

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.03.21 16:00

    audreaudre:
    Puikumėlis: mėsainiai reabilituoti – mano ,,burundukai" tikrai apsidžiaugs 😉

  • Komentuoti
    Asta
    2013.03.21 17:07

    Oho! Patinka 🙂

  • Komentuoti
    Aušra
    2013.03.21 17:20

    Tiesiog žiaurrriai gardžiai čia tu. Griebčiau net negalvodama :0)

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:54

    toks siekis ir buvo, na, kad skaitytojas, pasiekęs verdiktą, jau būtų pamiršęs, kokie netikę mano santykiai su žuvimi. 😀

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:55

    bandyk, bandyk. bent bulvyčių išsikepk. 🙂
    ačiū

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:56

    tokiu būdu „burundukams“ net kotletus iš daržovių ir/ar kruopų galima sumaitint, lapnos ir dar paprašys 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:57

    man irgi atrodo, kad tos knopkės ir čia reikėtų. :))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.21 17:58

    kai šitokios reakcijos, jaučiuosi, kaip jaučiasi vidurio puolėjęs įmetęs tritaškį. 🙂 ačiū!

  • Parašyk komentarą