Desertai/ Sausainiai

Vabalas, atvirtęs Gregoru Zamza, ir vaikystės sausainiai.

dsc_0817-2

they say home is a place you can choose to be, – niūniuju su Moddi penktą ryto žingsniuodama pro kaukaro stotelę namų link ir viskas rodosi kažkaip netikra, lyg sapnuočiau, lyg realybė ką tik būtų virtusi kompleksinių skaičių aibe, o aš – imaginary number, lyg Almodovar’ai ir man būtų suradę naują odą gyvent

nuo padų lig pakaušio persmelkia jausmas, kad jau kuris laikas šitaip, kad senieji elgesio modeliai pakišti po lova ir jau apdulkėt spėję, kad viskas visuose frontuose yra ne taip, kaip įsivaizdavau, tikėjausi ir rytojuose paišiau; tereikėjo pakankamai sušalt pirštus ir prisikvėpuot kovo nakties, kad susidėliotų aiškus paveikslas ir pagaliau pamatyčiau, jog esu ne tai, kas ketinau būti

ir, jei jau taip visai nuoširdžiai, nepasakyčiau, kad man dėl to liūdna

***

kai buvau dar visai maža (kokių metro-trim-penkių ūgio), su A., kuri gyveno anapus tvoros, eidamos iš mokyklos visuomet užsukdavom pas jos mamą į darbą (visa savo anuomet dar nedidele (bet jau gera!) širdute pavydėdavau tokios galimybės). dirbo ji tokioj kepyklėlėj-kavinukėj-užeigėlėj, skambiu pavadinimu „Pošnelė“ (dabar ten truputį paremontavo ir prekiauja gėlėmis), kurioje kepdavo sausainius ir kitokius cukraus-miltų-sviesto dalykus. tomis dienomis, kai pataikydavom ant dar šiltų juostelių su džemu, saulė šviesdavo ryškiau

Trapios juostelės su džemu - smėlio juostos

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 25 sausainiai Gaminimo laikas: 45-60 minučių

Ingredientai

  • 430 g miltų (ir saujos stalui pabarstyti)
  • 245 g gerai atšaldyto kepinių margarino
  • 155 g cukraus
  • didelis kiaušinis (paplaktas ir padalintas į dvi dalis: 40 g ir tai, kas liko)
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 40 g vandens
  • 200 g džemo ar tirštos uogienės (rekomenduoju rūgštesnę, pvz, bruknių)
  • 50 g riešutų (naudojau lazdyno)

GAMINAM

1

Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišom nemažam dubeny. 40 g kiaušinio lengvai paplakam su vandeniu, tik tiek, kad vieniu virstų. Riešutus sukapojam.

2

Į miltų mišinį įpjaustom margariną ir pirštukais nelyg druską barstydami malam tol, kol masė ima panašėti į žvyrą. Supilam kiaušinį-vandenį ir minkom, kol visa masė dubenyje meiliai susikabina į vieną didelį tešlos gniutulą.

3

Orkaitė on - 220. Skardą išklojam kepimo popierium. Ant miltais pabarstyto stalo dedam tešlą ir iškočiojam 3-5 mm storio stačiakampį. Supjaustom jį vienodo dydžio juostelėm. Pusę jų aptepam džemu ar uogiene, likusias uždedam ant viršaus ir guldom į skardą. 

4

Aptepam kiaušinio plakiniu (tikriau tuo, kas liko iš kiaušinio atėmus 40 g), apibarstom riešutais ir kepam, kol pasidaro dailiai rudos, maždaug 15 minučių. Ataušinti teisingiausia ant grotelių arba pasiunčiant į kelionę stemple sykiu su stikline šalto pieno.

Šaltinis: tokius penktoj kepykloj Julė su Agne kepa.

Verdiktas: kaip jau ir reikėjo suprast – pilna burna.

Susiję įrašai

8 Komentarai

  • Komentuoti
    Voriukas
    2013.03.05 18:24

    Mmm, man juostelės su džemu irgi prisiminimus iš vaikystės traukia… skanu 🙂

  • Komentuoti
    Gabrielė
    2013.03.05 22:41

    Ah.. ir as pamenu, beroc 'smelio juostas' is vaikystes 🙂 Tavosios juosteles su dzemu taip gardziai atrodo, kad per ekrana skoni jauciu, atrodo 🙂

  • Komentuoti
    Renata
    2013.03.05 22:53

    Mes dar kartais nusiperkam tokių kepyklėlėje netoli namų, bet kažkodėl (kodėl įdomu??), nesugalvojau, kad galima ir pačiai jų iškepti. Ačiū už prašviesėjimą galvoje 🙂

  • Komentuoti
    Žiupsnelisdruskos
    2013.03.06 09:12

    Mmmm… Labai isinorejau! 🙂

  • Komentuoti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2013.03.06 15:30

    mano vaikystėj nebuvo "Pošnelės", bet šitokios juostelės buvo… aha, mėgdavome…, aha, norėčiau vėl

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.03.09 06:35

    toks jausmas, kad nesvarbu, kiek įmantriausių tortų irgi pyragų bandytumėm, jie visada liks antram plane, jei kažkur netolies pasirodys kažkas-iš-vaikystės. visai teisinga. 🙂
    marš kept!

  • Komentuoti
    Živilė
    2013.08.25 18:56

    Kilo klausimas, trapi tešla dažniausiai palaikoma šaldytuve, o šitam recepte iš karto kočiojama. Ar teisingai supratau, tešlos nešaldyti?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.09.10 05:56

    teisingai, tešlos šaldyti nereikia. 🙂

  • Parašyk komentarą