Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas

Atėjo ir Maroko skoniai.

vakar, žingsniuodama Žirmūnų tiltu ir nelyg gražiausios muzikos klausydama lietaus barbenimo kapišonan, dėkojau troleibuso vairuotojui, kad jis, baranką sukiodamas it vežtų gerai pritvirtintus rąstus sunkvežimy, nenutraukė ūsų ir neapsivertėm ant stogo, o tai taip ir būčiau likus be šito – šlapio lig pat suknelės rankogalių – suvokimo, kad atėjo. vis dar nedrąsiai, vis dar slidokas ir vietomis baltas, ne itin draugiškas ausims ankstų rytą žengiant link betos, bet, rodos, nusprendė liausiąsis suptis karusele „saulė-pūga“ ir nuosekliai, kaip koks MIF’o studentas integruodamas trečioj dimensijoj, pamažėl tirpdydamas sniegą ir priversdamas vis aukščiau šoktelt raudoną juostelę tiksliai sugraduotoj skalėj, pasikabinusioj kitapus lango, – atėjo

(va ką su žmogum padaro BBD (bakalauro baigiamasis darbas, ta prasme) – vaizdingų epitetų ir išplėstinių aplinkybių išsiilgę pirštai nebesuvokia teisingo sakinių ilgio; nė nekalbu apie sriubas iš pakelio vakarienėms)


vieną rytą į duris paskambino teta (labai puiki moteris – pamatė mane su chalatu ir rankšluosčiu ant galvos, bet veido išraiška vis tiek liko maloni!), pakišo man gelsvą voką ir liepė pasirašyt. išpakavau, po vieną atsegiau maišelius keistais pavadinimais (ras el hanout – skamba kaip koksai karo šūkis, ne prieskonių mišinys) ir, prisikvėpavusi pilnus plaučius, pagalvojau, Dainius Kinderis yr šaunus žmogus, nes suorganizuoja teisingų aromatų mano virtuvei (nors jei šitokiu būdu pristatytų kuponą, kuriame dovanojama kelionė į Maroką – būtų dar šaunesnis, šypt)

neliko nieko kito – tik gūglint ir Maroką bent jau skonio receptoriais aplankyt (nes, o dievai, kaip norėčiau į Afriką). o kad sykį tajine lietuviškuos puoduos jau gaminau ir man tikrai patiko… žodžiu, jie ten tikrai skaniai valgo.

Kefta Mkaouara

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 45 minutės

kukuliams

  • 500 g maltos jautienos
  • nedidelis svogūno
  • šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio malto kumino
  • 1/2 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • šveižiai malti pipirai
  • šlakelis aliejaus

padažui

  • šaukštas aliejaus
  • didelis svogūnas
  • pora skiltelių česnako
  • šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio kumino
  • šaukštelis ras el hanout
  • 1/2 šaukštelio harrisos
  • šviežiai malti pipirai
  • 800 g smulkintų konservuotų pomidorų

dar

  • 4 kiaušiniai

gaminam

1

Į maltą jautieną įtarkuojam svogūną, suberiam viskus kukuliams skirtus prieskonius ir gerai išminkom. Suformuojam graikinio riešuto dydžio kamuolėlius.

2

Storadugnėj keptuvėj, prieš tai įsitikinę, kad tikrai turim jai tinkamą dangtį (žinoma, geriausia būtų naudot specialų tajine troškintuvą, bet maximoj tokio nėr), gerai įkaitinam šlakelį aliejaus ir labai kaitriai iš visų pusių apkepamas jautienos kukulius, tik tiek, kad pasidarytų tvirti, tačiau nuojauta kuždėtų, kad vidus žalias. Iškepusius ištraukiam lėkštutėn ir pasidedam netolies.

3

Susmulkinam padažui skirtą svogūną. Sumažinam kaitrą keptuvėj, įpilam šaukštą aliejaus ir suberiam svogūną. Kepam, kol suminkštėja. Įspaudžiam česnaką, grąžinam jautienos kukulius, pakaitinam 30 sekundžių, suberiam prieskonius, skirtus padažui, gerai išmaišom, supilam konservuotus pomidorus, uždengiam dangčiu ir pamirštam 20-čiai minučių.

4

Truputį išstumdom kukulius padarydami vietos kiaušiniams. Mušam kiaušinį į kokį indelį ar dubenėlį ir gražiai įleidžiam keptuvėn. Žinoma, galima praleisti tarpinį veiksmą, bet niekada negali būt tikras, kaip pasklist sugalvos kiaušinis (ir dar dėl to, kiek teisybės tavo įsitikinimuose). Uždengiam ir paliekam 8-10 minučių lengvai kaitintis, kad baltymas sutvirtėtų, bet trynys dar liktų poskystis. Patiekiam su duona arba kuskusu.

 

Šaltinis: Kayotic Kitchen

Verdiktas: labai gerai! Stipraus skonio padažas, pasileidęs trynys ir jautiena jautienos skonio, taip iki negaliu teisingai prieskoniais gardinta.

Susiję įrašai

3 Komentarai

  • Komentuoti
    keistai paprasta
    2013.04.13 12:26

    Niam idėja! Gerai, kad pagooglinai! 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.04.15 19:09

    aš sykiais pagalvoju, kad žmonėms be gūglo gyvent buvo ne tik, kad labai nepatogu, bet dar ir mažiau gardu 🙂

  • Komentuoti
    Skanu
    2013.06.27 08:50

    Pakvipo tikra Afrika …

  • Parašyk komentarą