Makaronai/ Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas

Jausmas, šokoladas ir makaronai.

dsc_0438-1

žinot tą jausmą, kurs kamuoja paskutinę kelionės dieną, kai stovi vidur miesto/paplūdimio/ant uolos ir mąstai apie dalykus, kuriuos matei, girdėjai, jutai, uodei, kurie šiurpuliais per odą atnešė naujų patirčių, kuriuos prisiminsi visą likusį ir tyliai ilgėsies liūdnais vakarais?

tą jausmą, kurio žinai neišvengsiąs vos rezervuoji lėktuvo bilietus

tik nesugalvoju, kaip jį teisingai vadint. norėtųs sakyt – pabaigos, bet tuomet pakvimpa dramomis. dėkingumo? dalinai, tik jame per mažai telpa

taip ir gyveni, žmogau, nežinodamas, kaip jautiesi


Anądien laukdama troleibuso stotelėj pamačiau reklamą, kuri sakė, kad Karūna pradėjo gamint sūriai saldžius pieniškus šokoladus su bulvių traškučiais ir karamelizuotais sūdytais migdolais. Noriu, noriu, gal kaip tie, kur prancūzuos valgiau, – pagalvojau ir pasižadėjau, kad  kitąsyk eidama kur nors, kur apie viską pagalvoja, būtiniausiai apsirūpinsiu. Bet nereikėjo, nes šokoladai, dalintis linkusių gamintojų ir paštininkų dėka, patys atkeliavo į mano namus.

dsc_0402

Abi su A., nelyg kokios diplomuotos degustatorės (o tokių būna?), ragavom, vertinom ir garsiai mintimis dalijomės. Gardūs, malonu šokoladui tirpstant atrast kažką kitoniško – padarėm verdiktą. Tik nežinau, gal dėl didelio mano lūkesčio, kurį užaugino prancūziškas variantas, bet migdolų man norėjos stambiau kapotų, o A. pasigedo druskos bulvių traškučiuose. Tačiau širdimi jaučiu, pirksiu, valgysiu ir su kitais dalinsiuos.


Makaronai, – sako Bajalių šeimyna, languota prijuoste ryšėdama (mhm, mhm, visa šeimyna po viena prijuoste). Makaronai, – pritariamai linkteliu aš ir išsyk pagalvoju apie A.; dar nesu mačiusi žmogaus, kuris šitaip mėgtų makaronus: pusryčiams, pietums, vakarienei, su pomidorais, su sūriu, su česnakais ir alyvuogių aliejum, su bet kuo, ką suranda šaldytuve, žodžiu, tvirta meilė. Ir truputį pavydu šitokio ryšio, nes aš su makaronais padraugauju sykį per dvi savaites ir kaskart kramtydama mąstau, kad ėėė, reikėtų dažniau, bet tas reikėtų sąrašas tokio ilgumo… Ta proga, apkepas.

Pilno grūdo makaronų apkepas su vištiena ir pievagrybiais

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 1 valanda

padažui

  • 15 g sviesto
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 40 g viso grūdo miltų
  • 500 ml vištienos sultinio
  • 40 g tarkuoto kietojo sūrio
  • šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • šaukštas citrinos sulčių
  • druska
  • šviežiai malti pipirai

apkepui

  • 230 g pilno grūdo makaronų
  • šaukštas aliejaus
  • nedidelis svogūnas
  • 250 g pievagrybių
  • 2 skiltelės česnako
  • 400 g virtos/keptos/garintos vištienos
  • 100 g žirnelių (jei buvo šaldyti, atšildytų) 

viršui

  • pora šaukštų džiūvėsėlių
  • sauja tarkuoto sūrio

gaminam

1

Iš pradžių pasigaminkim padažą: nedideliam prikaistuvy ar keptuvėj įkaitinam sviestą ir aliejų. Suberiam miltus ir nuolat maišydami kaitinam 45-60 sekundžių, kol miltai galutinai praranda savo skonį ir pasilieka tik tirštintojo vaidmeny. Supilam sultinį, gerai išmaišom, kad jokių gumuliukų neliktų, ir verdam, sykiais pamaišydami, kol sutirštėja. Išjungiam kaitrą, suberiam sūrį, čiobrelius, supilam citrinos sultis. Gerai išmaišom, paragaujam, pagal poreikius įberiam druskos ir pipirų.

2

Orkaitė on - 190. Užkaičiam bent 3 litrus gausiai pasūdyto vandens ir, toliau vadovaudamiesi instrukcijomis ant pakuotės, išverdam makaronus. 

3

Kol puodas burbuliuoja, keptuvėn pilam šaukštą aliejaus ir dedam ant viryklės. Kol aliejus kaista, susmulkinam svogūną. Beriam kepti ant vidutinės kaitros 5-7 minutėms, na, kol suminkštėja, pasidaro skaidrūs, o mes spėjam supjaustyt grybus. Suberiam juos keptuvėn ir kaitinam, kol išleidžia skystį, tasai išgaruoja ir pievagrybiai kiek apskrunda. 

4

Sudedam kapotą česnaką, pakaitinam 30 sekundžių, suberiam gabalėliais pjaustytą vištieną ir žirnelius. Maišydami kaitinam, kol pastarieji sušyla.

5

Dideliam dubeny sumaišom makaronus, padažą ir grybus-vištieną. Supilam į kepimo indą, išlyginam paviršiu, apibarstom džiūvėsėliais ir sūriu. Grūdam orkaitėn ir kepam maždaug pusvalandį - kol padažas susigeria į makaronus, o viršus apskrunda. Valgom su salotom (nū, ok, galima ir be). Skanaus.

Šaltinis: A Food Centric Life su pakeitimais.

Verdiktas: neištižę makaronai, vištiena ir grybai – labai gardu irgi teisinga. Nors, ok, aš šališka, man tiesiog labai patinka pasta, pagyvenus orkaitėj.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Dowe Ba
    2013.04.25 04:03

    Niam niam koks apkepas, reiks būtinai išbandyti 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.04.29 19:00

    ir būtinai įspūdžiais pasidalint! 🙂

  • Parašyk komentarą