Desertai/ Desertai be orkaitės/ Mieliniai kepiniai/ Sausainiai

Lankstumas ir olandiški vafliai.

tradicijos turi būti lanksčios, – mąsčiau teptuku braukdama per sniegą ir stebėdama, kaip dažai šlapiu kapiliarų tinklu sklaidos ten, kur neplanavau

dsc_0024

(ir tik tiek tos įžangos – visa kita pernelyg intensyvu, jog nugultų raidėmis [ak, neapibrėžtumo dievai, kokius sąmyšius sukeliat skaičių žmonėms, kokius sąmyšius!])

(bet muzikos vis tiek pasiklausykit)


tradicijos turi būti lanksčios, – mąsčiau dėdama vaflinėn mielinės tešlos gabalėlį ir palikdama šeimyną be tų-susukamų-triūbelėn-kur-būna-kasmet. (o po to padėjau dar vieną varnelę iššūkių sąraše ir kažkur ties pakaušiu gimė mintis, jog galbūt tai būsiąs pirmas naujametinis pažadas, kurio nepamiršau pavasariui (kalendoriuj) atėjus)

Stroopwafel

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20 vaflių

vafliams

  • 560 g miltų
  • 2 šaukšteliai sausų mielių
  • nepilnas šaukštelis cinamono
  • 180 g cukraus
  • 115 g šalto sviesto
  • 120 ml šilto (maždaug kūno temperatūros) vandens
  • 2 dideli kiaušiniai
  • žiupsnis druskos

karamelei

  • 200 g rudojo cukraus
  • 115 g sviesto
  • šaukštelis cinamono
  • 100 g skysto medaus ar klevų sirupo
  • šlakelis vanilės ekstrakto

Minkom tešlą

1

Miltus, mieles, cinamoną ir cukrų gerai išmaišom. Kubeliais įpjaustom šaltą sviestą ir trindami tarp pirštų suformuojam į žvyrą panašius trupinėlius. Supilam vandenį ir minkom, kol tešla sulipma solidesniais gabalais, bet dar toli gražu iki vientiso gumulo. Tuomet po vieną įminkom kiaušiniaus, suberiam druską ir kankinam rankytes dar porą minučių, kol gaunam kietoką elastingą tešlą.

2

Uždengiam rankšluostėlių ir paliekam šiltai pusvalandžiui. Kai tešla pakyla, padalijam ją į 20 vienodo dydžio gabaliukų, iš kurių suvoliojam rutulius ir juos pirštais ištampom iki 7-8 cm pločio apskritimus. Uždengiam, kad neapdžiūtų, kol virsim karamelę. Jei jūsų vaflinei yra melejonas metų ir ji sveria oho-kiek-daug (čia aš tokią turiu), tai pats metas ją įjungt, kad kaistų.

verdam karamelę

1

Karamelei cukrų su sviestu kaitinam ant mažos ugnies tol, kol sviestas išsilydo, o cukrus pradeda tirpti. Įmaišom medų ir cinamoną.

2

Nepasitraukdami toli nuo virykles kaitinam dar 5-7 minutes, kol cukraus kristalai ištirpsta, o karamelė pasidaro gražiai (ak, netikėtumo dievai) karamelinės spalvos.

3

Išjungiame viryklę, tačiau neleidžiam puodo turiniui atvėst, nes ims kietėt ir misija užtept ant vaflio taps daugiau mažiau neįmanoma. Žodžiu, visoje vaflių kepimo eigoje ją karts nuo karto reiks pašildyt, kad suskystėtų.

kepam vaflius

1

O toliau viskas labai paprasta. Šalia vaflinės pasidedam pjaustymo lentelę, aštrų peilė ir karštą karamelę. Į įkaitintą vaflinę dedam tešlos apskritimą, uždengiam ir kepam 40-50 sekundžių.

2

Kai vaflis dailiai apskrunda, ištraukiam, metam ant lentelės ir išsyk perpjaunam išilgai. Saugom pirštus, nes labai karšta. (šitam etape man nutiko keistas dalykas - atidarius baisųjį agregatą vaflis imdavo pūstis, taip viduje padarydamas oro kišenę ir pats pasidalindamas į dvi vienodo storio dalis, telikdavo perpjauti palei kraštą).

3

Ant vienos vaflio pusės dedam šauktą karamelės, uždedam kitą pusę ir suspaudžiam, kad toji pasiskirstytų tolygiai. Primenu, viskas turi būti karšta, antraip vaflis sukietės ir ims trupėt, o karamelė nepasiduos bandymams ja ką nors aptept. Ataušinam ant grotelių. Viskas. Belieka pasidaryt arbatos ir valgyt taip, kaip Dalia paprotino.

Šaltinis: Heat Oven to 350

Verdiktas: iki originaliųjų pritrūko vaflio traškumo, nors karamelė (naudojau medų) pavyko viens-prie-vieno. Do sakė, kad jam labiau patiktų, jei pertepimas būtų šokoladinis, todėl dar būtinai kepsiu – reikia pažiūrėt, koks rezultatas su Nutella, bet čia jau labai toli nuo Olandijos, todėl nebesiplėtosiu. Skanūs.

Susiję įrašai

4 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2013.04.05 07:44

    O vaflinė iš kur? 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.04.06 11:07

    pas mąąą turiu tokią seną seną, va tokia va: http://pragarovirtuve.lt/vafliai-tinginiams/376/ 🙂

  • Komentuoti
    Julė
    2013.04.06 12:19

    Aš maniau, kad štrumpffafliai (žinau, kad per daug raidžių mano versijoje, bet ne tai svarbu) yra vienas iš tų dalykų, kurių namuose be ypatingos įrangos — niekaip (tarsi kokie pūsti kukurūzai ar teisingas mano garbanų kirpimas). Tu darsyk įrodei, kokie klaidingi kai kurie mano įsitikinimai.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.04.07 19:06

    aš, žinoki, irgi maniau, kad neįmanoma ir jau mąsčiau, ką darysiu su likusia tešla, kai po pirmo vaflio paaiškės, jog neįmanoma. bet, o-netikėtumo-dievai, niekados nežinau nebandžius.

  • Parašyk komentarą