Desertai/ Pyragai

Liūtys ir Kalėdos gegužę.

dsc_0217

cukrinė, cukrinė, ištirpsiu – šaukiu, kad girdėčiaus per lietų, vėjus ir griaustinį, o tada juokiuos ir taškau sportbačiais balas; nebesvarbu, vis tiek šlapi ligi gręžimo ir lašai šalčiu neberaižo nugaros taip, kad norisi bėgt iki artimiausio stogo ar bent jau susigūžt po kuo nors su daug lapų

smagu


aš esu siaubingas žmogus ir po vakarienės kankinu saviškį visokiais o tu pažiūrėk, koksai pyragas, kokios nuotraukos, šitą tai būtinai gaminsim. tik sykiais akys sužimba ne man, o jam: aguonos,aguonos – sako žvelgdamas Julės tortan. tada mano galvon kulkos greitumu įskrieja aguoniniai punktai iš privalu-išbandyti sąrašėlio ir, prisidengusi su-morengais-man-nelabai, tyliai džiaugiuos, kad nėr įstatymo, draudžiančio kept kalėdinius dalykus alyvoms žydint

dsc_0178

Aguonų pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 21-22 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: užtruksim

pyragui

  • 150 g aguonų
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 100 g džiuvėsėlių
  • 1/2 šaukštelio cinamono

kremui

  • 450 ml grietinėlės (naudojau perpus 36% ir 12% riebumo)
  • 250 ml cukraus
  • pora saujų kapotų riešutų

gaminam

1

Aguonas nuplikom verdančiu vandeniu ir palaikom pernakt (arba kokias keturias-penkias valandas). Nukošiam ir kokius trissyk permalam mėsmale ar virtuviniu kombainėliu. 

2

Orkaitė on - 180. 21-22 cm skersmens apvalią formą ištepam sviestu. 

3

Kiaušinių trynius išplakam su pyragui skirtu cukrum iki pabąla. Sudedam permaltas aguonas, suberiam džiuvėsėlius ir cinamoną. Gerai išmaišom. Baltymus išplakam iki putų, bet nelabai standžių, na, nereikia, kad atlaikytų tuos triukus su apverstais dubenimis. Įmaišom į tešlą, supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir grūdam orkaitėn 45-55 min. 

4

Praėjus kokioms 20-30 min. nuo kepimo pradžios, nedideliam prikaistuvy užkaičiam grietinėlę ir kremui skirtą cukrų. Maišydami verdam, kol sutirštėja (man prireikė pusvalandžio). 

5

Kai pyragas jau praeina medinio iešmelio testą, t.y., įkištas biskvito vidun ir ištrauktas jis lieka sausas. Leidžiam penkias minutes praaušti formoje, tada iš jos išimam, apverčiam aukštyn kojom ir grąžinam atgal. Subadom, kad geriau kremą gertų ir pilam jį šaukštas po šaukšto, versdami pyragą sugert kuo daugiau. Na, bent jau du trečdalius kremo. 

6

Likusį kremą dar truputį pakaitinam, kol dar labiau sutirštėja ir įgauna šviesų karamelinį atspalvį. Paskirstom ant pyrago tolygiu sluoksneliu, apibarstom riešutais. Ataušinam, uždengiam maistine plėvele ir leidžiam pernakt pasibūt šaldytuve. Tada jau valgom, o po valandos - pakartojam.

Šaltinis: Vaikai ir Vanilė (su stipria komentarų įtaka)

Verdiktas: pamišimas, ne pyragas. norisi kabint šaukštais tiesiai iš kepimo formos (ką, beje, kai kurie iš valgytojų ir darė) ir pasižadėt, kad ir per Kalėdas, ir kitom (ne)progom – būtinai!

Susiję įrašai

7 Komentarai

  • Komentuoti
    Vilma
    2013.05.20 19:00

    Kalėdos gegužę – absoliučiai pritariu! Aguonos man gerai visai metų laikais, o panašų pyragą man irgi pastaruoju metu niežti nagai kepti, nors ir sninga jau žiedlapiais.

  • Komentuoti
    Aušra
    2013.05.20 19:01

    Super!

  • Komentuoti
    Julė
    2013.05.21 05:53

    !!!

    P.S., kadangi man liko karamelinio pertepimo, tort1 esu kepusi ir be morenginio sluoksnio, tik su aguoniniu biskvitu!

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.29 07:30

    raktinis žodis – sninga. vadinasi, kalėdiniams kepiniams – pats tas 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.29 07:30

    vyyy! :}

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.29 07:31

    reikėsią bandyt! :}

  • Komentuoti
    Skanu
    2013.06.27 08:47

    Atrodo pasakiškai

  • Parašyk komentarą