Duonos ir bandelės/ Gėrimai/ Pieniški gėrimai ir kokteiliai/ Pusryčiai/ Rimtas maistas/ Vegetariški

Šypsodami ir Indija pietums.

rytais bundam šypsodami

bėgam eskalatorium viršun, kai jis važiuoja priešingai (ne metafora), žiūrim mažumėlę išprotėjusius filmus ir niekuo nebesiskundžiam (nebent, kad mano hemoglobinas vėl per žemas būti geru žmogumi)


kelionių organizatorius Travel Planet metė iššūkį maisto tinklaraštininkams ir pasiūlė kvapais ir skoniais nukeliauti į Aziją ar Lotynų Ameriką. šitai sužinojus nė akimirkai nesuabejojau – Indija. nes jų virtuvė yra nelyg tyčia sukurta mano liežuviui (aukščiausias susireikšminimo lygmuo, žinau), nes (nors sako, svajonių geriau garsiai nesakyt – bet ko tik žmonės neprišneka) aš kada nors ten tikrai keliausiu ir semsiu prieskonius iš maišų, ir vaikščiosiu gatvėmis be rimtesnių tikslų, tik stebėdama

o kol kas, kol galimybės tiek teleidžia, bandau susikurt Indiją pietums

Paneer tikka masala

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: pora valandų marinavimo ir 45 minutės darbo

sūriui

  • 500 g panyro (saldaus pieno sūrio)
  • 250 g riebaus natūralaus jogurto
  • šaukštas citrinos sulčių
  • šaukštelis tarkuoto imbiero
  • šaukštelis traiškyto česnako
  • šaukštelis Garam Masala prieskonių mišinio
  • šaukštelis maltos paprikos
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės
  • dosnus žiupsnis druskos

padažui

  • šauktas aliejaus
  • gabalėlis (~15 g) sviesto
  • 2 šaukšteliai tarkuoto imbiero
  • 2 šaukšteliai traiškyto česnako
  • 800 ml konservuotų pomidorų
  • šaukštelis malto kumino
  • šaukštelis maltos kalendros
  • šaukštelis Garam masala prieskonių mišinio
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės
  • šaukštas cukraus
  • 125 ml vandens
  • 80 g grietinės
  • 2 šaukšteliai maltos ožragės

gaminam

1

Panyrą supjaustom kąsnio dydžio gabalėliais. Jogurtą sumaišom su sūriui skirtais prieskoniais, pasūdom. Sudedam panyrą, gerai išmaišom, kad visi gabalėliai pasidengtų marinatu. Uždengiam ir dedam šaldytuvan bent porai valandų.

2

Orkaitė on - 200 laipsnių. Išmarinuotą panyrą suguldom folija išklotoj ir aliejum išteptoj skardoj. Kepam ligi dailiai apskrunda, 20-30 minučių. Iškepusį nuimam nuo folijos ir pasidedam netolies.

3

Gaminam padažą. Sutrinam pomidorus blenderiu ar virtuviniam kombainėly. Įkaitinam sviestą ir aliejų. Sudedam česnaką ir imbierą, maišydami pakepam maždaug minutę. Supilam pomidorus, suberiam kuminą, kalendrą, Garam Masalą, ciberžolę ir cukrų. Gerai išmaišom ir leidžiam paburbuliuot 4-5 minutes vidutiniškai kaitriai. Supilam vandenį, pakaitinam dar maždaug minutę.

4

Sudedam grietinę ir ožragę, išmaišom, patikrinam, ar netrūksta kokio prieskonio/druskos. Suberiam panyro gabalėlius, išmaišom, sumažinam kaitrą iki minimalios ir troškinam 8-10 minučių. Patiekiam su ryžiais ar plokščia duona, pvz., Lachha paratha.

Šaltinis: soni’s food.

Verdiktas: aš vis ieškojau ir ieškojau tobulos paneer tikka masalos. Paieškas oficialiai paskelbiau baigtomis po pirmo kąsnio.


dsc_0545

Lachha paratha

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 8 paplotėliai Gaminimo laikas: 30 minučių gaminimui ir valandėlė kita brandinimui

Ingredientai

  • 300 g + šaukštas miltų
  • 50 g + 50 g + dar šiek tiek kočiojimui lydyto sviesto
  • 175 ml šalto vandens
  • dosnus žiupsnis druskos

GAMINAM

1

300 g miltų persijojam su druska ir supilam 50 g sviesto. Trindami pirštais suformuojame trupinius, na, priverčiam riebalus tolygiai aplipti miltais. Supilam vandenį ir minkom 5-7 minutes, kol gaunam minkštą vienalytę tešlą. Uždengiam maistine plėvele ir paliekam valandai, kai išbrinktų miltai.

2

Subrendusią tešlą padalijam į aštuonis gabalėlius. Iš kiekvieno iškočiojam po maždaug milimetro storio stačiakampį (jei limpa, paviršių tepam sviestu - šiukštu, jokių miltų), aptepam jį lydytu sviestu, kukliai apibarstom miltais ir standžiai susukam palei ilgesnę kraštinę. Gautą vyniotinį susukam į sraigę, t.y., vieną vyniotinio galą prispaudžiam prie stalo ir prilaikydami pirštu vyniotinį apvyniojam spirale. 

3

Gautą sraigę vėl iškočiojam - turėtų pavykti apskritimas. Įkaitinam sausą keptuvę, po vieną dedam paplotėlius ir kepam iš abiejų pusių po minutę. Sako, apkepusią pusę reikėtų apšlakstyti sviestu, bet aš pamiršau ir nieko neatsitiko. Patiekiam karštas.

Šaltinis: Jogos mityba.

Verdiktas: traškios, pačios gardžiausios iš mano ragautų plokščiaduonių. Tokios, kad vienas valgyt norisi ir nieko pasauly daugiau neb’reik.



dsc_0563

Aviečių lassi

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 5 minutės

Ingredientai

  • 500 ml šaldytų netrintų aviečių
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • žiupsnelis kardamono
  • 1/2 stiklinės pieno
  • cukrus ar medus pagal skonį (1-2 šaukštai)

GAMINAM

1

Viską sudedam kokteilinėn ir išplakam. Jei sykiais neturit šaldytų uogų, keiskit šviežiomis, tačiau tuomet visai derėtų įmest dar ir saują ledukų.

Šaltinis: kaip US Masala, tik truputį kitaip.

Verdiktas: gaivus ligi negalėjimo, pats tas šiltoms dienoms.

Susiję įrašai

6 Komentarai

  • Komentuoti
    Monika
    2013.05.05 09:55

    Nuostabu. Dievinu indų virtuvę turbūt ne mažiau ne Tu (po galais, net svajonę turiu beveik tokią pačią!), tad šitas įrašas yra neabejotinai geriausias dalykas per visą šią savaitę. Ačiū!
    P.S. O lietuviškas varškės sūris sueitų? Nes labai jau nerandu laiko tikrajam panyrui gaminti 🙁

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.05.05 15:46

    Panyrąs namie gamintas? Pagal kokį receptą?? 🙂 Beje, kur perkat prieskonius? Paprastam PC ar kokioj nors specializuotoj parduotuvėj? :))

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.07 11:35

    tai tau už gražų žodį ačiū. :}
    tiktų! nors dabar ir lietuviškų panyro atitikmenų prekybos centruos gali rast, pvz., va: http://www.rokiskio.com/rp-lt.php?Gaminiai:Var%F0k%EBs_s%FBriai

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.07 11:38

    ne, ne namie. turiu tokią labai šaunią dėdienę, kuri saldaus pieno sūriais aprūpina karts nuo karto. o kai gaminu pati, gaminu pagal Jogos mitybą: http://www.jogosmityba.lt/index.php?id=463 – visada pavyksta :}
    o priekonius perku visur, kur netingiu, nors labiau mėgstu specializuotas parduotuves, mat tenai visokių įdomesnių dalykų aptinkama ir perkamą kiekį įvairesnį rinktis galima. :}

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.05.07 12:42

    Puikus receptai, o vaizdelis tai tiesiog nuostabus- sugrįžau minutelei į Indiją:)Buvau šį sausį:) tai nuo tada esu didelė indiškų patiekalų gerbėja (šeimai irgi tenka:) AČIŪ!

  • Komentuoti
    Insolente.
    2013.05.11 16:58

    oj, kaip baltai pavydu! ir baisiai didžiulis komplimentas, jei jau išties grąžino. baisiai! dėkui :}

  • Parašyk komentarą