Desertai/ Pyragai/ Pyragaičiai

Laiko vagys ir Ferrero Rocher džiaugsmai.

dsc_0619

nerandu kitų pa(si)aiškinimų: rugsėjį kažkas išlupo iš visų mano kalendorių ir darbo knygų (ir net kompo – gudrūs laiko plėšikai pasitaikė, nieko neprikiši). dienos ištirpo (nelyg sviestas keptuvėje ant didžiausios ugnies – norisi pridurti), liko tik maišelis įspūdžių:

nepadoriai gardūs gruzdinti ledai iš Sushi City ir debesies valgymo pojūtį sukeliantis Soan PapdiIndian Maharaja (galimybei esant – primygtinai siūlau)

aukos dėl grožio (kai penkiolikos minučių bėgy į ausies kremzlę įgrūda trečią 1,6 mm kateterį, nemeluosiu, iš skausmo norisi klykti (ir klyki, truputį))

ilgesiai ligi pamirštų pin kodų (degalinėj. jau pripylus. turint kišenėj 58 centus grynais) ir visokie gražūs suvokimai, tų ilgesių išryškinti

ir kitos godos bei džiugesiai, kurie atima vakarus. tuomet norisi žadėt, kad va, dar mėnuo ir persikraustysim, ir virtuvėlėj, kuri bus tik mudviejų, nuolat kvepės ghee, kepta višta ir keksiukais – tada tai jau tikrai spardysiu sau sėdimąją, kad įrašai tinklarašty rodytųsi dažniau nei sykį per mėnesį, gal net paskubėsiu ir susitvarkysiu su šiųmetiniu iššūkiu. tik nežinau, kiek iš tokių pažadų naudos, kai šitas etapas, kai visa, ką kibirėliais emocijų išpildavau įžangose, iškalbama prieš pat užmiegant, o vakarienes suvalgom neprisimindami fotoaparato

bet vis tiek – norisi žadėt


o kad jau prabilta apie iššūkius… tai šito būta išties teisingo. nežinau, ar pavadinimas tikrai atitinka realybę, bet buvo žiauriai gerai

dsc_0580

Ferrero Rocher tart'a

SPAUSDINTI RECEPTĄ

pagrindui

  • 60 g kakavos 
  • 320 g miltų
  • 75 g cukraus pudros
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g šalto sviesto

kremui

  • 375 g pieno
  • 75 g cukraus pudros
  • 3 kiaušiniai
  • 37 g kukurūzų miltų
  • 80 g Nutellos ar kito šokoladinio-riešutinio kremo
  • 250 g riebios grietinėlės
  • 8 g želatinos

karamelizuotiems riešutams

  • 200 g lazdyno riešutų
  • 100 g cukraus
  • 50 g vandens

šokoladiniam glaistui

  • 100 g pieniško šokolado
  • 100 g Nutellos
  • šaukštelis beskonio aliejaus
  • žiupsnis druskos
  • sauja karamelizuotų riešutų

kepam pagrindą

1

Kakavą, miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius ir druską sumaišom. Įpjaustom sviestą ir pirštais ar virtuviniu kombainu trinam tol, kol gaunam trupinius, mažesnius už žirnį. Išmušam kiaušinius ir minkom, kol tešla sukimba į vieną gabalą. Įsukam į maistinę plėvelę, suplojam į poros centimetrų storio lakštą ir dedam šaldytuvan bent valandai.

2

Kepimo formą/formas (aš naudojau 28 cm skersmens tartos formą ir dvi formeles po 10 cm) ištepam sviestu. Tešlą iškočiojam iki poros milimetrų storio ir įklojam į formas (variantas b: imam gabalėlį tešlos, tarp pirštų jį suploninam ir pagrindą nulipdom po gabalėlį dedami formon). Uždengiam plėvele ir šaldom dar valandą.

3

Orkaitė on - 180 laipsnių. Ant tešlos klojam kepimo popieriaus ir priberiam pupų/žirnių/monetų/bet ko, kad neleistų tešlai išsipūsti. Dedam į įkaitintą orkaitę ir kepam 10 minučių. Tuomet kepimo popierių su viskuo, kas ant jo, nuimam ir kepam dar 5-10 minučių, kol matom, kad iškepė.

4

Ataušinam.

verdam ir plakam kremą

1

Nemažam dubeny kiaušinius plakam su cukrum ir miltais, kol nelieka gumulėlių.

2

Pieną pilam prikaistuvin ir kaitininam, kol užverda. Tuomet pamažėlę ir nuolat intensyviai maišydami supilam į kiaušinių plakinį. Pilam atgal į prikaistuvį ir kaitinam porą minučių, kol kremas pasidaro riebios grietinės tirštumo. Uždengiam, kad nesusidarytų plėvelė, ir atšaldom.

3

Želatiną užpilam 50 ml šalto vandens ir paliekam išbrinkti.

4

Kai kremas atšąla, želatiną ištirpinam mikrobangėj ar įstatę indelį su ja į karštą vandenį. Kol šitai vyksta, į kremą išmaišom Nutellą ir pusiau išplakam (t.y., iki putų, bet ne tvirtų) grietinėlę. 

5

Į kremą po truputį supilam želatiną ir įlankstom grietinėlę. Uždengiam ir dedam šaltai, kol prireiks.

karamelizuojam riešutus

1

Riešutus beriam į sausą keptuvę ir skrudinam ant vidutinės ugnies, kol po truputį ima atšokinėti žievelės ir skaniai prakvimpa. Suberiam ant švaraus rankšluostėlio, uždengiam kitu ir trinam delnais. Nuėmę rankšluostėlį turėtumėm pamatyt, kad dauguma riešutų luobelių paliko riešutus; jei nutiko kitaip, pabandom patrint dar kartą. Nesuveikus - grąžinam į keptuvę ir dar truputį paskrudinam.

2

Kai visi riešutai daugmaž (nereikia idealiai) nurengti, keptuvėn suberiam cukrų ir supilam vandenį. Kaitinam, kol cukrus ištirpsta. Suberiam riešutus. Nelabai intensyviai maišydami kaitinam ant vidutinės ugnies, kol vanduo išgaruoja ir riešutai apsivelia cukrumi. Tuomet jau labai prižiūrėdami ir mentele dirbdami leidžiam cukrui aplink riešutus tirpti ir auksine spalva daržytis. Kai jau visi riešutai gražūs - suberiam ant kepimo popieriaus ir leidžiam ataušt.

gaminam glaistą

1

Šokoladą, Nutellą, aliejų ir druką sudedam dubenėlin ir kaitinam garų vonelėje nuolat maišydami, kol ištirpsta.

2

Suberiam sutraiškytus karamelisuotus riešutus (kiek tiksliai jų dėti, nusprendžiam patys; likusiais puošim). Geriausia visa tai daryti pačioje pabaigoje, prieš pat surenkant.

surenkam tartą

1

Ant pagrindo pilam kremą, išlyginam paviršių, padengiam šokolado glaistu ir papuošiam riešutais. Paliekam sustingt.

2

Arba sutrupinam pagrindą ir desertą sluoksnuojam stiklinaitėse.

Šaltinis: Trissalicious

Verdiktas: skonis, minėjau, vertas keturių sluoksnių darbo. Ypatingai kremas, kurį norisi vieną šaukštais kabint. Bet būta ir trūkumų: su tokiu želatinos kiekiu desertą geriau išsyk gaminti porcijomis, nes kremas nėra iš tvirtai sustingstančiųjų kategorijos, todėl pjaustant tartą norėjo pabėgt. Galima, žinoma, dėti daugiau želatinos, bet tuomet dingsiąs tas kreminis pojūtis. Su mažaisiais pyragėliais irgi būta negerumų: lyginant su tarta, rodėsi, kad juose per daug pagrindo. Žodžiu, dar būtinai gaminsiu, tik, manau, sluoksniuosiu stiklinėse, nes tada būsią (dėmesio!) tobula.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą