Desertai/ Mieliniai kepiniai/ Pyragai

Rytą mąsčiau ir skaniausi sviestas-cukrus-miltai.

dsc_0302

rytą, žengdama miegančio nekropolio koridoriais, mąsčiau: kaip čia taip nutinka, jog kuo labiau nemėgsti kokios nors vietos, tuo didesnė tikimybė, jog tavo monitorius ir pieštukinė vieną šlapią penktadienį bus ten perkraustyti? kodėl, pasauli, tu toks neteisingas, kodėl, kodėėėėėl?

bet tuomet vėl pamačiau jį. žilais plaukais, tamsiai mėlyna striuke, iš pirmo žvilgsnio – kokių šešiasdešimt penkerių ar septyniasdešimties. vienišą (iš šono žvelgiant) ryškioj šviesoj. robotiškai tiksliais judesiais, nekintančiu tempu raižantį ledą. tokį ramų, tokį hipnotizuojantį, tokį tikrą.

rytą, žengdama prie lifto, mąsčiau: kalėdinės nuotaikos yra senukas su pačiūžomis. o įžengus į kabinetą ir pamačius, kaip pernakt nubalo pasakų miestas (mes čia neparsiduodam, tik po biškį atpingam), pajutau pirmuosius aguonų abstinencijos požymius.

kalėdos. skilveliuos ir stiklainėly su brendy mirkstančiom razinom.


dsc_0328

o kol nuotaikose dar buvo mažiau cinamono-gvazdikėlių-meduolinės tešlos, kepiau patį skaniausią dalyką, kurį galima iškepti iš miltų, sviesto ir cukraus

Kouign Amann

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 23 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: užtruksim

Ingredientai

  • šaukštas sausų mielių 
  • 175 ml kūno temperatūros vandens
  • 260 g miltų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 200 g cukraus + kočiojimui
  • 110 g šalto + 2-3 šaukštai tirpinto sviesto

GAMINAM

1

Į vandenį beriam šaukštelį cukraus ir mieles. Išmaišom, uždengiam rankšluostėliu ir leidžiam 10 minučių šiltai pasibūt.

2

Suberiam druską ir miltus. Išminkom. Tešla tokia nevisai maloni, minkšta ir truputį limpa. Minkom kokias penkias minutes, kol tešla tampa elastinga. Jei vis tiek labai limpa, dedam dar šaukštą miltų, bet jokių būdu nesiekiam padaryt tešlos visai nelipnios. Dedam dubenin, uždengiam skepeta ir kildinam valandą-pusantros.

3

Stalviršį truputį pabarstom cukrum. Išverčiam tešlą, patampom truputį už kraštų, viršų pabarstom grūdu kitu cukraus, kad mažiau liptų, ir iškočiojam 3-4 mm storio stačiakampį. Mintyse jį padalijam į tris vienodo dydžio stačiakampėlius (ilgoji didžiojo stačiakampio kraštinė virsta trimis trumposiomis mažųjų kraštinėmis).

4

Ant vidurinio stačiakampio tolygiai sudedam kubeliais supjaustytą sviestą ir užberiam 50 g cukraus. Vieną iš šoninių stačiakampėlių užverčiam ant sviesto taip, kad visas pasislėptų. Tuomet ant viršaus užverčiam likusį stačiakampį (tai yra kur kas paprasčiau ir intuityviau realybėje nei pasakojimuose).

5

Ant gauto stačiakampio tolygiai užbarstom dar 50 g cukraus. Vėl sulankstom taip pat, tik šįsyk be kočiojimo. Suvyniojam plėvelėn ir dedam valandai į šaldytuvą.

6

Atšalusią tešlą vėl dedam ant cukruoto paviršiaus. Truputį paspaudžiam, patampom, užberiam dar 50 g cukraus, vėl paspaudžiam, kad šis labai nebyrėtų. Iškočiojam stačiakampį. Pakartojam visą lankstymo procesą, tik šįsyk cukraus daugiau nebarstom. Į plėvelę ir valandai šaldytuvan.

7

Jei viskas, ką dabar pagaminom, primena sulankstytą tešlo gabalą su cukraus kristalais visur aplink ir netolygiai pasiskirsčiusiais sviesto gabalais, vadinasi, viską padarėm teisingai. Vėliau bus gražiau, pažadu.

8

Orkaitė on - 220. Kepimo formą (geriau - ne išimamu dugnu, antraip karamelė prašysis ant orkaitės dugno) ištepam sviestu. Atvėsusią tešlą guldom į formą ir pirštais ištampom iki apskritimo. Apšlakstom 2-3 šaukštais tirpinto sviesto ir apibarstom likusiais 50 g cukraus. 

9

Kepam 40-45 minutes, kol viskas dailiai karamelizuojasi. Prižiūrim, toli nepabėgam, nes labai nesunku pražiopsoti, kada karamelė iš tobulai gintarinės virsta karčiai sudegusia. Išėmę leidžiam praaušt penkias minutes, tuomet perkeliam lėkštėn ir stengiamės palaukt, kol karamelė nebedegins liežuvio ir tik tada kapojam.

Iliustruotas šaltinis: David Lebovitz

Verdiktas: mes ketinome suvalgyti tai kaip desertą prabėgus valandai po pietų. Tądien vakarienės valgyt nebebuvo kam, o iš pyrago, dar nė nespėjusio dorai atvėst, teliko lipni lėkštė.

Susiję įrašai

17 Komentarai

  • Komentuoti
    Julė
    2013.11.27 20:51

    Kouign amann yra KAŽKAS. Auč. Maždaug kaip ta tikro šimtalapio apačia, tik kad visas pyragas. Nuoriu. (Gal net kūno vaizdo issues į šalį padėsiu)

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.11.28 07:01

    mielių manyčiau yra nurodyta per daug jei įdomu čia vienas iš variantu šito pyrago http://www.chefeddy.com/2011/02/kouing-aman/ ten kilogramui miltų tik 15g. mielių

  • Komentuoti
    Siggy
    2013.11.28 07:12

    na kai taip isgirtas, tai noreciau pasidaryti, bet deja visiai nesupratu kaip daryti su tais staciakampiais… tai deja pasidaryti neiseis ;(

  • Komentuoti
    bea
    2013.11.28 14:32

    Aš esu jį kepusi – nerealus dalykas :). Berods geriausia, ką galima pagaminti iš tiek nedaug ingredientų 😉

  • Komentuoti
    Vilma
    2013.11.28 16:43

    Jei nesėdėčiau prieš "bliūdą" midijų, jau eičiau minkyti tešlos.. ne tas žodis, kaip čia turėtų būti skanu, ir velniai nematė tų padarėlių, kurie vadinasi kalorijomis!

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.11.29 10:02

    Laba diena, ar tikrai vanduo turi būti toks šiltas, kūno temperatūros, ne kambario?

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.12.02 12:33

    Iš pradžių ir aš nesupratau, bet paskaičiau dar kartą, nusipiešiau ant lapiuko stačiakampį ir pasidarė paprasta 🙂 Laukiu patogaus savaitgalio kepti. Skanaus! Ačiū!

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.12.03 16:24

    Kažkaip nesigavo… apačia – padegusi karamelė, viršus – neištirpęs cukrus, viduryje – mielinė bulka…

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2013.12.04 09:47

    Ar jis minkštas, ar toks traškus, kaip šimtalapio apačia?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:34

    aš tai sakau, kad čia yra beveik taip pat gerai, kaip būdavo kruasanai frankirkėj,

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:35

    na, man irgi pasirodė daugoka, bet dėjau būtent tiek ir viskas buvo puikiai.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:36

    Siggy, spustelk ant šaltinio nuorodos, tenai pavaizduota. 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:36

    aš tai nė _berods_ nesakyčiau!

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:36

    taigi kalorijos yr vitaminai tokie, ar ne?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:38

    mielės sparčiausiai dauginasi maždaug kūno 30-40 laipsnių terpėj, kambario temperatūros vanduo irgi tiktų, tik procesai sulėtėtų.

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:38

    gal orkaitė per kaitri?

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.06 18:39

    viduje truputį minkšta, o išorė vietomis traški, vietomis tekančia karamele pasidengusi

  • Parašyk komentarą