Desertai/ Pyragai/ Tortai

Atlapa širdim ir threesome cheesecake.

dsc_0494

man, mergaitei su trūkio taškais, sykiais šitaip neįtikima, kokie šviesūs aušta rytai šitoj dimensijoj, šitaip nesuvokiama, jog mano – rodės, nepataisomai sugadintos – realybė iš septinto dantės įsukto rato virto ta, kurioj nebesopa kvėpuot

ir šitai yra viskas, ko reikia, kad pasaulis padidėtų ligi apversto aštuoneto, kad nugaron plieskianti saulė šildytų pasižadėjimais Afrikon, kad šalčiu bąlančios blakstienos nebūtų tragedija, kai rausvas dangus virš griuvėsių statomo stadiono

tik kartais tokiomis akimirkomis dešiniam smegenų pusrutuly užgimsta maži praeities-aš gailėjimai ir krūtinę užspaudžia, atrodo, sprogs; galvoje skambant liūdesio himnams labai pykstu ant gyvenimo. ir nesvarbu, kad blogos patirties nebūna, nesvarbu, kad grūdina – niekas nesvarbu – pikta ligi ašarų, ligi drebančių pirštų. ir be proto baisu, o kas, kas, sakykit, bus, kai paaiškės, jog sapnavau, jog laikinumas – nelyg amžinasis variklis, jog viskas tik ligi paskutinės tabletkės?

o nieko, – atsakau pati. kol gyvensiu atlapa širdim, kol vertinsiu, kol su garsiom muzikom kepsiu tortus be progų – pasaulio pabaiga neateis


nes kai rikota po dupem, pirmiau perki, po to ieškai ko nors iš must-try sąrašų. ir randi, ir kiek džiaugsmo!

dsc_0547

Sūrio pyragas su trijų rūšių šokoladu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 18 cm skersmens pyragas

Ingredientai

  • 150 g sviestinių sausainių
  • 80 g sviesto
  • 675 g kambario temperatūros kreminio sūrio (naudojau rikotą)
  • 175 g cukraus
  • 3 kambario temperatūros kiaušiniai
  • šaukštelis citrinos sulčių
  • šaukštelis vanilės ekstrakto
  • žiupsnis druskos
  • 200 ml kambario temperatūros riebios grietinėlės (35%)
  • 75 g baltojo šokolado
  • 75 g pieniško šokolado
  • 75 g juodojo šokolado

GAMINAM

1

Kepimo formą atsegamu kraštu apvyniojam dviem-trim sluoksniais folijos taip, kad užkirstumėm kelią per dugno ir bortelių sujingimą patekti vandeniui, kurio vonelėj pyragas keps. Ištepam sviestu.

2

Sausainius sumalam virtuviniu kombainu/mėsmale/sudedam į tvirtą maišelį ir pasivažinėjam per juos kočėlu, sviestą išlydom. Beriam trupinius į kepimo formą (arba į dubenį, bet aš vengiu nešvarių indų, jei tik galių jų išvengt), ant jų pilam sviestą, šaukštu pamaišom, kad visi trupiniai sudrėgtų ir pirštais smarkiai spausdami prie formos dugno suformuojam tvirtą, vienodo storio per visą plotą, pagrindą. Dedam šaldytuvan.

3

Kreminį sūrį dedam į dubenį ir išplakam, kol tampa purus ir vientisas. Suberiam cukrų, gerai išplakam. Po vieną mušam kiaušinius, kaskart labai gerai pakankindami plaktuvą. Suberiam druską, supilam citrinos sultis, vanilės ekstraktą ir grietinėlę. Išplakam. Padalijam masę į tris lygias dalis.

4

Orkaitė on - 165 laipsniai.

5

Kiekvienos rūšies šokoladą sulaužom gabalėliais ir sudedam dubenėliuosna. Ištirpdom mikrobangėj ar garų vonelėj. Įmaišom į paruoštą sūrio masę (viena rūšis šokolado vienam trečdaliui masės).

6

Iš šaldytuvo ištraukiam kepimo formą ir įstatom ją į didesnį indą, tinkamą orkaitei. Indas turi būt toks, kad kai pripilsime vandens ligi formos, katroj kepa pyragas, bortelio vidurio, orkaitėj nekiltų potvynis. Pripilam pilną virdulį vandens ir įjungiam, kad užvirtų.

7

Ant sausainių pagrindo vidurio pilam kokius 5-6 šaukštus vienos rūšies šokoladinio kremo (pvz,. balto) (aš pyliau po tris šauktus ir tai buvo klaida - sluoksneliai gavosi truputį per smulkūs ir todėl ne taip efektingai matomi). Tuomet po šaukštą į jau supiltos masės centrą pilam kitos spalvos tešlą, (pvz, pieniško šokolado), kol supilam 5-6 šaukštus. Prieš tai tai supilta masė ima plėstis į kraštus (turime šviesiai rudą skritulį baltais apvadais). Tą patį padarom su likusios spalvos mase, t.y., supilam 5-6 šaukštus į centrą. Tuomet, nekeisdami tvarkos, šitaip išsluoksniuojam visą tešlą. (Man rodosi, aš n-ąjįsyk procesą paaiškinau kur kas sudėtingiau, nei viskas vyksta iš tikrųjų.)

8

Indą su kepimo forma kišam orkaitėn, į jį pripilam vandens, kad kepimo forma su pyragu būtų apsempta maždaug ligi pusės. Kepam 75-90 minučių, kol pyragas sutvirtėja, bet ties viduriuku dar rodosi truputį _liūliuojantis_. Išjungiam orkaitę ir uždaromis durelėmis pyragą palaikom ten dar valandą. Atsargiai išimam iš vandens vonelės, atvėsinam ir šaldom pernakt ar bent jau keletą valandų šaldytuve.

9

Pagal norus ir galimybes papuošiam (bulvių skustukus pridaro gražių drožlių).

Šaltinis: What the Fruitcake?!

Verdiktas: cituojant K.: _šitą valgyt tai beveik kaip orgazmas_. Ir tiek žinių.

Susiję įrašai

11 Komentarai

  • Komentuoti
    Ieva Marija
    2014.01.24 10:36

    O Dieve!

  • Komentuoti
    Neringa
    2014.01.24 11:07

    Nuostabiai atrodo…tiesiog nuostabiai :):)

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.24 14:35

    kur!? 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.24 14:35

    ir skanu lygiai taip 🙂

  • Komentuoti
    Inga Blaževičienė
    2014.01.24 17:23

    O tu šventas velniau. Man regis reik pas tave pasisvečiuot 🙂

  • Komentuoti
    Kristina
    2014.01.24 22:55

    Labai gražiai ir gardžiai atrodo: taip ir norisi ne tiktai akis paganyti, bet ir pačiai pagaminti:)

  • Komentuoti
    Rūta
    2014.02.06 13:23

    Žiauriai skanus sūrio pyragas. Tik man kiekvieno šokolado masė gavosi skirtingo tirštumo. Balto šokolado – skysčiausias, juodo – tirščiausias, tai sluoksniai liejosi ne taip sklandžiai. Gal juodo šokolado rekėjo dėti mažiau? Na, bet nepaisant šito – pyragas siaubingai skanus, pritariu K. nuomonei 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.02.23 18:43

    antru sykiu kepdama ir aš pastebėjau, kad tešla nevisai vienodai (gal anąkart nepastebėjau, nes labai mažus sluoksnelius liejau) – pataisiau šauktu grietinėlės į juodo šokolado masę. 🙂

  • Komentuoti
    Anonimiškas
    2014.03.10 21:26

    is tikruju,tai sitoks iskalbingumas- Dievo dovana,o tokia kantrybe gaminant – dviguba Dievo dovana:)

  • Komentuoti
    Rūta
    2017.06.19 07:33

    O kokius sausainius naudojat cheesecakams? Nerandu geriausių.

    • Komentuoti
      inga
      2017.06.19 08:38

      Man labiausiai patinka paprastučiai Gaidelio arba Arbatiniai. Dar visai nieko – klevų sirupo skonio Selgos. Labai gardu, jei po ranka yra migdolinių ar kokosinių! Ir Oreo, jei norisi labiau šokolado.

    Parašyk komentarą