Desertai/ Keksai ir keksiukai

Praskriejo, keksiukai ir slapti seneliai.

praskriejo, ką?

eglutės, aguonos, sidabrinis dovanų popierius ir fejerverkai – pykšt-pokšt-badūūūūūūkšt ir nebėr; liko tik metų datose taisymai ataskaitose, kai seni įpratimai pirštą veda labiau dešinėn. ir nauji įkvėpimai, nauji planai, naujos pradžios.

bet negalima, kol nepadarytos pernykščių apžvalgos, kol raštiškai nepamota ir spyriu nepalydėta pro duris

o metų būta gerų, sakyčiau, geriausių, katrie iš visų dvidešimt keturių šešiolikos buvę.

nes susitikom, nes pavasariai, nes parašiutai, nes jūros, nes pabaigti universitetai, nes teisingos darbovietės, nes kraustymaisi


nes kai ryte ant stalo palieki lėkštę keksiukų, vakare nebebūna (lėkštės irgi!)

Keksiukai su avietėmis ir citrusiniu glaistu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16-18 keksiukų

trupiniams

  • 150 g miltų
  • 80 g cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 100 g šalto sviesto
  • šaukštelis vanilinio cukraus

tešlai

  • stiklinė šaldytų aviečių
  • 115 g minkšto sviesto
  • 110 g cukraus
  • didelis kiaušinis
  • 250 g miltų
  • 1 ir 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio sodos
  • žiupsnis druskos
  • 250 ml pasukų
  • šaukštelis vanilės esktrakto

glajui

  • šaukštas pieno
  • šaukštas citrinos sulčių
  • šaukštas apelsino sulčių
  • vieno apelsino žievėlė
  • stiklinė cukraus pudros

gaminam

1

Trupiniams skirtus miltus, cukrų bei druską sumaišom. Įpjaustom šaltą sviestą ir pirštais suformuojam trupinius (įkišam blūdan ir trinam lyg druską barstydami). Kai visas primena šlapią žvyrą, dedam šaldytuvan, kol pagaminsim keksiukus.

2

Orkaitė on - 205 laipsniai. Keksiukų formon pridėliojam popierėlių. Tešlai skirtus miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską sumaišom.

3

Avietes ką tik iš šaldiklio dedam maisto smulkintuvan ir keliais paspaudimais susmulkinam. Tuomet aviečių kamuolėliai atsiskiria ir uogų rūgštelė tolygiau pasiskirsto po keksiuką. Dedam atgal šaldiklin, kol suplaksim tešlą.

4

Sviestą išplakam su cukrumi. Kol pabąla. Tuomet įmušam kiaušinį ir plakam dar bent minutę, o geriausiai - dvi. Padedam mikserį šonan. Šaukštu įmaišom pusę miltų masės, tuomet pusę pasukų ir vanilės ekstraktą, likusius miltus ir likusias pasukas. Nepermaišom. 

5

Suberiam avietes, pamaišom, kol uogų gabalėliai tolygiai pasiskirsto, bet dar nepradeda tešlos dažyt. Užpildom tešla formeles - maždaug du trečdalius kiekvienam. Traukiam iš šaldytuvo trupinius ir tolygiai apibarstom visus keksiukus. 

6

Šaunam orkaitėn, kepam 10 minučių, sumažinam temperatūrą iki 180 ir kepam, kol dailiai apskrunda. 

7

Tuo tarpu nuo švariai nuplauto ir nusausinto apelsino nutarkuojam oranžinę dalį (balta - karti, todėl nepersistengiam trintuvėn bebrūžindami). Sumaišom su pienu, citrinos ir apelsino sultimis. Suberiam cukraus pudrą (galima berti ir mažiau, jei norisi skystesnio). 

8

Apšlakstom glajumi dar karštus keksiukus.

9

 

Šaltinis: the cafe sucre farine

Verdiktas: o-dievai, kokio gerumo. Minkšti ir baisiai purūs, o trupiniai niekad nieko nepagadina. Bet smagiausia dalis – glajaus saldumas idealiai dera su aviečių ir citrinų rūgštim. Ir lepesinų kvapas…


ačiū Viktorijai, kad vėl pakvietė Kalėdų Senelį Slapuką!

ir dar labiau ačiū Valerijai iš Cukerkos, nes jos tiklarašty yr auksinė frazė _skanu, kas saldu_. oj, t.y., ačiū už jaukią, smagią, saldžią ir sveiką dovaną. nesvietiškai gražūs popierėliai, nesvieeeeetiškai!

dsc_0415

Susiję įrašai

3 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2014.01.09 16:54

    Sviestą išsukame su sviestu 🙂

  • Komentuoti
    Insolente.
    2014.01.09 18:13

    oj :))

  • Komentuoti
    jurate
    2014.01.15 14:18

    Jei su lepesinų kvapu, tada būtinai kepsiu :)))

  • Parašyk komentarą