Desertai/ Pyragai

Lūkesčių gatvė ir morkų pyragas.

dsc_0493

man reikia šito savaitgalio, o dievai, kaip reikia. ne dėl Koperniko muziejų ir ne dėl papildomo ryto miegui (kurio nebus). kad vėjas prapūstų kiaurai ausų ir dingtų sunkumai kojose – kažkokios gręžiančios dienos

šitaip būna, kai visi maži ir po vieną visiškai nereikšmingi dalykai supuola krūvon: niekada neprišąlantis rankinis vieną rytą užblokuoja dešinį ratą (žinau, kad žiemą rankinio palikinėt nederėtų, žinau. lygiai taip pat žinau, kad rūkymas kenkia, kad rytais reikia valgyti košes, kad serialai žiūrimi serijomis, o ne sezonais – tik kokia nauda iš tokių žinojimų, kokia), sugenda reikalingiausio rūbo užtrauktukas, pabėga fotoaparato nustatymai ir liejasi vaizdas, pamiršti padaryti ką nors svarbaus darbe ir nupirkt duonos papildymą (nes kai gyveni su ja, maistas perkamas kartą per savaitę, paskui – tik papildymai)

ir šitaip, sykiu su miego stygiumi, prisikaupia. smegenys išsisluoksniuoja, atsiskiria dalimis (kaip sykiais sviestas palieka cukrų, kai verdi karamelę) ir pradeda rodytis, kad ryt, devintos meet’e, vietoj skaičių derėtų papasakot, kad vilniuj yra Lūkesčių gatvė; sakyti, kad, taip, tikrai tokia yra, ten, žinot, tarp Žaros, Vakaro ir Sutemų. gal net sušukt iškėlus rankas – alegorijų miestas! – ir sušukus išeit – šiaip sau, įspūdžiui sustiprint

ne, šiaip, juokauju, – nederėtų


aš labai norėjau morkų pyrago. tokio ryškiai oranžinio (iš tikrųjų, kai bandžiau nuspręst, kurį kept, spalva buvo lemiamas faktorius), su sūriniu kremu ir traškiais riešutais. panorėjusi kokias dvi savaites ir iškepiau

dsc_0581-1

Morkų pyragas su mascarponės kepure ir sūriai karamelizuotais riešutais

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16 cm skersmens pyragas

pyragui

  • 75 ml aliejaus
  • 100 g cukraus
  • didelis kiaušinis
  • 140 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio sodos
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis muskato
  • vidutinio dydžio morka (100-120 g)
  • sauja džiovintų spanguolių

kremui

  • 30 g kambario temperatūros sviesto
  • 125 g maskarponės
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 30-40 g cukraus pudros

sūdytos karamelės riešutams

  • 3 šaukštai rudo cukraus
  • 2 šaukštai vandens
  • šaukštas sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 80 g riešutų (rinkausi migdolus ir anakardžius, tinka bet kokie)

gaminam

1

Pirmiausiai kepam pyragą. Orkaitė on - 160. 16 cm skersmens formą ištepam riebalais arba išklojam kepimo popierium.

2

Smulkiai sutarkuojam (kaip bulves kugeliui) morką. Per pusę ar į tris dalis supjaustom spanguoles. 

3

Aliejų gerai išplakam su cukrum. Įmušam kiaušinį, darsyk gerai išsukam.

4

Miltus, sodą, kepimo miltelius (soda minkština morkas, tačiau jeigu kildintumėme vien tik ja, gali jaustis nemalonus poskonis, mat tešloje per mažai rūgšties, katra prigesintų), cinamoną ir muskatą sumaišom ir beriam į aliejaus-cukraus-kiaušinio masę. Gerai išmaišom. Sudedam sutarkuotą morką ir spanguoles. Darsyk išmaišom.

5

Pilam tešlą į kepimo formą ir kepam 40-50 minučių, kol įkištas ir ištrauktas medinis iešmelis lieka sausas. Atvėsinam.

6

Kol pyragas vėsta, gaminam riešutus. Į keptuvę beriam cukrų bei druską, pilam vandenį ir dedam sviestą. Kaitinam ant vidutinės ugnies, kol masė ima putoti. Leidžiam pavirti maždaug minutę ir beriam riešutus. Sykiais pamaišydami kaitinam 2-3 minutes, kol karamelė sutirštėja ir meiliai apsikabina riešutus. Išberiam ant kepimo popieriaus ir, kol karamelė dar karšta, šakute riešutus atskiriam vieną nuo kito (aš truputį patingėjau, todėl turėjau riešutų plokštę, kurią laužiau iki galo nepravėsiusią, todėl karamelė vietomis sulūžo cukraus kristalais ir nebuvo labai gražu - nedarykit taip). Atvėsinam.

7

Kremui visus ingredientus gerai išplakam.

8

Atvėsusį pyragą perkeliam į lėkštę, aptepam kremu ir nuguldom riešutais. Dedam pusvalandžiui šaldytuvan, kad kremas sutvėrtų. Kaičiam arbatos ir omnomnom.

Šaltinis: Red Star to Lone Star – tik mažiau sluoksnių ir cukraus.

Verdiktas: toks visiškai teisingas morkų pyragas. jei turit namie besiraukančių prieš pačią morkų pyrago idėją, nusipirkit baltų morkų, iškepkit šitą ir pristatykit, kad čia tiesiog pyragas. o kai nemėgėjas pradės dievagotis, kad čia vienas-geriausių, piktdžiugiškai šypsokitės

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Kiaunė
    2015.02.12 21:17

    Net nežinau, dėl ko labiau džiaugiuosi – dėl naujo morkų pyrago recepto (labai jau jie man patinka), ar dėl atgijusio veiksmo šiame tinklaraštyje. Ploju katučių atistojusi abiem progom!

  • Komentuoti
    ir
    2015.02.13 08:27

    O aš taip pasiilgau Ingos.Paskaičius blogą dar labiau pasiilgau.
    Labai.
    Ir tavo brolis pasirodo mane pažįsta ir visada darbe sveikinasi. Fainas jis.
    Kada kavos/arbatos/ pieno…? Turbūt net vyno taurę sutikčiau išgert, kad tik tamsta pagaliau surastų tam laiko .
    Už savo žodžius atsakau.
    Kad ir penktadienis. 13. (maža ką, juk smegenis ne itin gerai veikia prabėgusi savaitė)

  • Parašyk komentarą