Desertai/ Sausainiai

Buvo truputis šokių ir sausainiai su zefyrais

dsc_0047

rytas pasitiko baltas, kiek maudė galvą, nes vakar buvo draugų, iKNOW ir vyno (kol dar galima, kol Ponas neapvilko tautiniais rūbais), geriant kavą skambėjo džiazas, o išėjus laukan peršlapo batai. iš aliexpress atkeliavę led’ai perdegė ir, kol krovėm kuprines, švietėmės žvakėm (nes taip geriau nei įjungt kitą šviestuvą tam pačiam kambary)

K. pasakojo apie nuomos kainas San Franciske ir kiek laiko per dieną skaito Warren Buffett (80 procentų darbingo laiko, sakė), paskambino mama, o pietums valgėm pusryčius. oras lauke pasidarė šlapias ir tirštas. maximoj nebuvo šviežios ciabattos, kieme – patogios vietos automobiliui, bet buvo truputis vidinės ramybės dūšioj ir šokių su vilnonėm kojinėm ant slidžių grindų

tada peržiūrėjau tapiną, suvalgiau Miglę ir nusprendžiau, kad kol dar ne atostogos ir ne Italija, metas sugrįžt

dsc_0122aš truputį susirgau momofuku ir Christina Tosi. jos desertai yra geri, bet be to, kad geri, kur kas svarbiau tai, kad įdomūs – tiek valgytojui, tiek (ypač) kepėjui: septynių skirtingų sluoksnių tortai, trupiniai, kurie paskui gerai-ant-visko, kremai, prieš tai pakepami orkaitėj, tekstūros, sūrumas pramaišiui su saldumu, žodžiu, išmėginau jau 5 skirtingus tortus, ir dar bent tiek turiu sąraše

bet siūlau pradėt nuo paprastesnių dalykų – sausainių su kukurūzų dribsniais, šokoladu ir zefyrais (zefyrais čia ir toliau vadinu tai, kas angliškai vadinama marshmallow (sykį mačiau lietuviškai juos pavadintus maršmalais, bet gal tiek to) – kad nekiltų nesusipratimų, nes nesu tikra, kas pavyktų naudojant tokius)

keletas pastebėjimų – momofuku desertai paprastai yra labai, ta prasme, LABAI saldūs, todėl, gyvenimo pamokyta, cukraus kiekį dažniausiai mažinu bent ketvirčiu. saldžiai sūrūs (todėl nepagailėkit druskos) kukurūzų dribsnių traškučiai/trupiniai tinka ne tik į šituos sausainius – jie paskanina graikišką jogurtą ir labai tinka bert ant ledų

galutinis rezultatas – traškūs kukurūzai, tąsūs zefyrai, trapus sausainis – tekstūros, tekstūros! – buvo netgi geriau nei tikėtasi

dsc_0092

Sausainiai su zefyrais, kukurūzų dribsniais ir šokoladu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 20-25 sausainiai

Ingredientai

  • 225 g sviesto
  • 150 g cukraus (originale - 250 g)
  • 150 g rudojo cukraus
  • šaukštelis vanilės ekstrakto
  • kiaušinis
  • 240 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 šaukštelio sodos
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 270 g kukurūzų dribsnių traškučių (receptas apačioje)
  • 100 g pieniško šokolado
  • 75 g mažų zefyrų

GAMINAM

1

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros. Šokoladą sukapojam, zefyrus susmulkinam iki riešuto dydžio gabalėlių. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, soda ir druska.

2

Sviestą išplakam su abiejų rūšių cukrum ir vanile. Plakam 2-3 minutes, kol masė pasidaro puri ir vienalytė. Įmušam kiaušinį ir plakam dar 7-8 minutes.

3

Mentele ar šaukštu į masę įmaišom miltus. Kai tešla jau vientisa, suberiam kukurūzų dribsnių traškučius ir šokoladą. Maišom, kol pasiskirsto daugmaž tolygiai. Sudedam zefyrus, darsyk permaišom.

4

Kepimo skardą ar didelę lentelę/padėklą išklojam plėvele. Padalijam tešlą į 20-25 maždaug vienodas dalis (aš dalinau po ~50 gramų, pavyko 24 sausainiai). Iš kiekvienos dalies tarp delnų greitai susukam kamuolėlį ir jį spustelim iki maždaug 1-1,5 cm storio disko.

5

Dėliojam ant skardos/lentelės/padėklo, uždengiam plėvele ir padedam į šaldytuvą mažiausiai valandai, kad sviestas, esantis tešloje, sukietėtų.

6

Įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium. Išdėliojam sausainius, palikdami bent 10 cm tarpus (aš kepiau po 6 standartinės orkaitės standartinėje skardoje). Kepam 12-15 minučių, kol sausainio pakraštėliai ir paviršius kiek parunda.

7

Traukiam lauk, leidžiam bent 10 minučių atvėst ir tada perkeliam ant grotelių. Labai rekomenduoju neskubėt šitoj vietoj - kurį laiką iš orkaitės išimti sausainiai būna labai minkšti ir jų perkelt nesulaužant gali nepavykt.

Kukurūzų dribsnių traškučiai

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: ~350 gramų Gaminimo laikas: 30 minučių

Ingredientai

  • 170 g nesaldintų kukurūzų dribsnių
  • 40 g cukraus
  • 40 g lieso pieno miltelių
  • 4 g (maždaug šaukštelis) druskos
  • 130 g sviesto

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaisti - 120 laipsnių. Sviestą išlydom.

2

Kukurūzų dribsnius beriam į didelį dubenį ir rankom ar bulvių košės grūstuvu traiškom, kol lieka 1/4 prieš tai buvusio tūrio. Suberiam cukrų, pieno miltelius ir druską, išmaišom. Vis dar maišydami supilam sviestą. Kukurūzų dribsniai apsivelia cukrum ir pieno milteliais, vietomis sulimpa.

3

Kepimo skardą išklojam kepimo popierium ir tolygiu sluoksniu paskleidžiam kukurūzus. Kepam 20-25 minutes sykiais pamaišydami, kol kukurūzai vos vos pakeičia spalvą. Traukiam lauk ir prieš naudojimą kiek atvėsinam.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą