Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas/ Vyno draugai

Jokių atostogų ir pilno grūdo miltų tarta

kaip čia taip nutinka, kad atostogų lauki kokį mėnesį, kas vakarą užmerkus akis jau beveik matai vandenyną ir, rodos, net uodi sūrų orą, bet užtenka praeiti trims dienoms nuo momento, kai lėktuvo ratai bumbteli į asfaltą Vilniuj, ir jauties taip, lyg jokių atostogų nė nebūtų buvę

jokių akmenuotų miestų su laiptų-laiptelių, įkalnių-nuokalnių labirintais, nuo kurių kitądien sopa užpakalį
jokių ką tik iš krosnies ištrauktų focaccia barese po eurą-pem, dėl kurių keldavomės anksti ir eidavom pusantro kilometro į vieną pusę (kodėl po kiekvienos kelionės parsivežtas šitą-būtinai-gaminsiu praktiškai niekada nesimaterializuoja)
jokių vėjų, košiančių per visą kūną, kai žvelgi 20 metrų žemyn ir po kojom – tik bangos
jokių knygų traukiniuose ir dvidešimties tūkstančių žingsnių kasdien
jokio per 15 minučių persimainiusio dangaus, neįtikėtinai ryškios vaivorykštės ir jau tikrai tikrai jokios saulės, kuri maloniai šildytų nugarą, kol valgai ledus (tik tas strazdanų ryškumas lieka neišaiškintas)

dsc_0184


viena akim aš vis dairaus ir į atskirą folderį kraunu receptus su pilno grūdo miltais. nes kai tiek laiko, visomis įmanomomis priemonėmis (išskyrus sapnus, bent jau kol kas) į galvą kalama, kad reikia valgyti mažiau sniego baltumo miltų, net aš patikiu ir bandau šitaip daryti (kai kalbama apie ne-desertus, žinoma. geriau rečiau, bet iš sviesto-cukraus-kenkėjiškų-miltų, o ne avokado-datulių-ko-nors-be-glitimo, bet dabar ne apie tai)

su pilno grūdo miltais bėda ta, kad nors jie ir miltai, ir kviečių, veikia jie kitaip nei įprasti, tik ne visuos receptuos į tai atsižvelgiama, todėl sykiais vietoj dailių, kiek murzinų, nesaldžių bandelių pavyksta akmenėliai ir pusryčiams lieka tik grikiai (kad jau apie nepavykusius – aš vis dar ieškau receptų gardiems pilnagrūdžiams lietiniams ir picai (jei tai išvis įmanoma), any ideas?). bet kartais pasitaiko ir kas nors neblogo, pvz., šitas tartos pagrindas

be to, kad mažiau-riebalų-daugiau-skaidulų, šita tešla turi ir kitą pliusą – pagaminama greičiau ir paprasčiau nei sviestinė, o minkymo smagumas! elastinga, klusni ir nelimpa. ir skani – mažumėlę riešutinė ir maloniai sūri. tiesa, patys pagrindo pakraštėliai, kur nebūna įdaro, yra labiau kieti nei traškūs, ir kiek nepatogūs oriai atpjauti, bet vis tiek graužiasi gardžiai (iš likučių iškepti sausainėliai prie sriubos – irgi)

dsc_0729

Pilno grūdo miltų tarta su vištiena, karamelizuotais svogūnais ir grybais

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 28 cm skersmens tarta

vištienai

  • 400 g vištienos kumpelių mėsos
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio kumino
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
  • šaukštas aliejaus kepimui

tešlai

  • 125 g miltų
  • 125 g pilno grūdo miltų
  • šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio džiovinto čiobrelio
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 120 ml šalto vandens

svogūnams

  • šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 4 vidutinio dydžio svogūnai
  • 1/2 šaukštelio drukos
  • šviežiai malti pipirai
  • šaukštelis balzamiko actos

grybams

  • šaukštas sviesto kepimui
  • 200 g grybų (naudojau šaldytus baravykus, bet tinka ir pievagrybiai)
  • žiupsnis druskos
  • 1/2 šaukštelio čiobrelio

tartos užbaigimui

  • 2 kiaušiniai
  • 2 skiltelės susmulkinto česnako
  • 150 g rikotos
  • 80 g tarkuoto čederio (ar kito gerai besilydančio sūrio)
  • druska
  • pipirai

gaminam

1

Iš pradžių užmarinuojam vištieną: supjaustom kąsnio dydžio gabalėliais, sumaišom su druska, pipirais, kuminu bei rūkyta paprika, pridengiam lėkštele ir paliekam kambario temperatūroj, kol gaminsim visa kita.

2

Minkom tešlą: sumaišom abiejų rūšių miltus, druską ir prieskonius. Supilam aliejų ir vandenį. Iš pradžių maišom šakute, kai nebesimaišo, minkom rankomis, kol tešla pasidaro vienalytė ir sulimpa į gražų kamuolėlį. Tartos kepimo formą ištepam sviestu.

3

Paviršių, ant kurio kočiosime, pabarstom miltais. Iš tešlos iškočiojam apskritimą, kiek didenį už tartos kepimo indą. Kočioti patogiausia vis pasukant tešlą 45 laipsnių kampu - šitaip ji kočiojasi tolygiai į visas puses. Jei pradeda lipti, pabarstome miltais. Iškočiotą tešlą perkeliam į kepimo formą (patogiausia tai daryti susukant tešlą ant kočėlio ir išvyniojant ant formos). Gerai prispaudžiam tešlą prie formos kraštelių, kad neliktų oro puslių. Aštriu peiliu nupjaunam tešlą ten, kur ji išlipa iš formos. Uždengiam plėvele ir dedam bent pusvalandžiui į šaldytuvą.

4

Kol vėsta tešla, karamelizuojam svogūnus. Juos suraikom pusžiedžiais. Nedideliam prikaistuvyje ant vidutinės ugnies įkaitinam sviestą ir aliejų. Suberiam svogūnus, sumažinam kaitrą iki mažos ir vis pamaišydami kepam tol, kol svogūnai susmenga ir paruduoja. Tai trunka, priklausomai nuo svogūnų, kaitros ir karmos, nuo 20 iki 40 minučių. Link proceso pabaigos pagardinam druska, pipirais ir balzamiko actu.

5

Kadangi svogūnams dėmesio reikia labai saikingai, tuo pačiu iškepam grybus: supjaustom juos riekelėmis ir kepame svieste, kol dailiai apskrunda. Prieš kepimo pabaigą pasūdom ir pagardinam čiobreliu.

6

Įkaitinam orkaitę iki 175 laipsnių. Traukiame iš šaldytuvo tešlą, ją subadom šakute. Ant tešlo viršaus klojam lakštą kepimo popieriaus, ant jo beriame ryžių/kruopų/pupelių tiek, kad būtų pilna ir prispaustų tešlą prie kepimo formos kraštų - nors dabar ji laikosi tvirtai, kai gaus karščio, neprilaikoma nuslys žemyn, susigarankščiuos ir iš tartos pagrindo liks blynas. Kepam 15 minučių. Orkaitės neišjungiam.

7

Įkaitinam šaukštą aliejaus ir sudedam pasimarinavusią vištieną. Kepam ant kiek aukštesnės nei vidutinė kaitros vis pamaišydami tol, kol šonai vietomis apskrunda.

8

Nuo iškepusio pagrindo nuimame svorį ir kepimo popierius. Tolygiai paskirstom vištieną, grybus ir svogūnus.

9

Tartos užbaigimui kiaušinius išplakam su rikota ir smulkintu česnaku. Įmaišom sūrį, beriam druskos ir pipirų. Plakinį šaukštu paskirstom ant vištienos, grybų ir svogūnų. Grąžinam į orkaitę ir kepam 20-25 minutes, kol kiaušinių ir sūrio plakinys sutvirtėja iki vietomis apskrunda. Gardžiausia valgyt su gaivesnėm salotom ir česnakiniu graikiško jogurto padažu. Galima patiekti ir šaltą, kaip užkandį prie vyno.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Ramunė
    2016.11.17 11:01

    Faina, kad sugrįžot!

    • Komentuoti
      inga
      2016.11.21 20:23

      Jausmas abipusis! 🙂

    Parašyk komentarą