Desertai/ Desertai be orkaitės/ Kiti/ Pusryčiai

Sausainių sviestas!

dsc_0074

pirmąsyk apie sausainių sviestą sužinojau, kai Aušra papasakojo apie Velnio maistą. bet tada Lietuvoje jo nebuvo, todėl iškepiau tortą su riešutų sviestu ir sausainių reikalus beveik užmiršau – tik jeigu kur keliaudavau ir pasitaikydavo užsukt į didesnį prekybos centrą, visada pasidairydavau bakalėjos lentynose – gal netyčia bus, bet arba pasirinkdavau ne tas šalis, arba ne tas parduotuves, todėl nieko neradau

iki šios vasaros. nes vasarą susipakavom į automobilius ir šešiese patraukėm šturmuot Slovakijos kalnų, pirmąsyk savarankiškai. nuvykom sėkmingai (tik kažkokią skardą, kur šalia duslintuvo, pametėm), dar sėkmingiau įsikūrėm ir kitąryt patraukėm link Priecne sedlo – K. sakė, kad nieko baisaus, blogiausiu atveju, prieš lipdama, nužliumbsiu kokį posmelį iš siaubo, kad statu, grandinės ir niekur nepririšta, bet atgal negrįšiu (nes kokios keturios valandos kelio) ir vis tiek įlipsiu. ir jis buvo teisus – mudvi su Jule truputį parypavom, kad omg-čia-neįmanoma-bepročiai-aš-čia-mirsiu, bet užlipom, o K., nelyg kalnų ožys užlipęs bekelėm, kantriai mūsų laukė tam vieninteliam kvadratiniam viršūnės metre, ant kurio sustojama penkiolikai sekundžių, kol kojos nustoja drebėt, ir pradedama leistis žemyn kita perėjos puse, ir tada pasipiršo, ir aš sutikau (nors iš tos laimės – nelabai pamenu, bet žiedas ant piršto, tai logiška šitaip manyti), ir lenkų turistai mus sveikino, o paskui klausė, kaip, po velnių, mes įsigudrinom į tokias vietas kopt su sandalais (čia kalnų sandalai, – sakėm mes), ir tada leidomės žemyn, ir labai skubėjom, nes paskutinis traukinukas, kuris sutaupys pusantros valandos ėjimo miškais, yra už dviejų valandų, o ženklai sako, kad eisim dar pustrečios, ir mes taip lėkėm, kad man sopėjo plaučius, bet spėjom į priešpaskutinį traukinį, ir tą vakarą mano kojos atrodė šitaip, o kitą dieną nebebuvo jėgų, tik sunkumas blauzdose ir vargas lipt laiptais, todėl blūdijom miestais ir nuvažiom į tesco. ir čia yra trumpoji versija pasakojimo, kaip aš pirmąsyk paragavau sausainių sviesto (vos tik grįžom į laikiną būstą – tada apsisukom ant kulno (ok, teisybę kalbant, tai kitądien, kai vėl važiavom pro tesco) ir grįžom atgal paimti visų lentynoje likusių stiklainėlių (nesvarbu, kad tebuvo trys))

ir įsimylėjau. ir išsyk ėmiau gailėtis savęs tądien, kai paskutinis stiklainėlis ištuštės, o iki kitos vasaros ir Slovakijos bus likę neišmatuojamai daug. todėl ėmiau gūglint ir tam momentui atsakingai ruoštis. ir štai ką sužinojau: tradicinis sausainių sviestas, dar vadinamas Speculla arba Biscoff, malamas iš Speculaas/Speculoos sausainių, kuriuos sugalvojo olandai, bet labai greitai ėmė kepti ir belgai bei vokiečiai. sausainiai buvo kepami ploni (bet storesni nei, pvz., imbieriniai), labai traškūs (vadinasi, sviestiniai), karameliniai (vadinasi, su ruduoju cukrumi) ir būtinai – su prieskoniais: cinamonu, gvazdikėliais, muskatu, imbieru, kardamonu, baltaisiais pipirais; o ant sausainių viršaus būtinai įspausdavo raštą. 2007 metais belgai sugalvojo sausainius sumalt kartu su augaliniais riebalais ir baaam – sausainių sviestas, kuris labai greit pasidarė populiarus visam pasauly (bet ne tiek, kad lietuviškiems prekybininkams pasidarytų įdomu)

taigi, tam, kad manęs neištiktų Biscoff’o krizė, reikėjo dviejų dalykų – išsikept sausainių ir sumalt sviestą. bet kol stiklainėliai dar nebuvo visai tušti, vis atidėliojau, kol vieną dieną, šaukšteliui vis dažniau atsimušant į stiklinį dugną, pasibėdavojau Julei, kad va, reikės kažko griebtis, bet kiek reikalų – jei nepavyks, bus visai neaišku, kas dėl to kaltas: neteisingai iškepti sausainiai ar neteisingai sumaltas sviestas, kodėl, sakau, kodėl Speculaas sausainių mes šitoj Marijos (ar, veikiau, Širinskienės) žemėj neturim. ir kai Julė pasakė, kad matė, jog lidl’as lyg ir tokio tipo sausainiais savo kalėdinį asortimentą papildė…

žodžiu,jau kitą vakarą išsiaiškinau, kad sausainiai – išties tie, todėl viskas išsyk supaprastėjo. dar pora valandų paklaidžiojus internetuos išsirinkau tris receptus. planas buvo toks – pagaminu visus tris, šalia pasisatatau originalo likučius, išdegustuojam ir išrenkam panašiausią į tikrąjį. tada skelbiu jo receptą, Lietuvą užvaldo Biscoff manija ir maxima jo pagaliau atveža (nes baigsis Kalėdos, baigsis ir sausainiai lidl’e). planas nepavyko. ragavom sviestus ką tik sumaltus, ragavom kitą rytą ir kitą vakarą, ir visaip – visi jie buvo geri. skirtingų konsistencijų, intensyvumų, bet visi – tik per miniatiūrinį žingsnelį nuo to, ką kabinom iš Slovakijoj pirkto stiklainio

ir jei šito rašinėlio negana, kad įtikinčiau, jog nuvažiuotumėt iki lidlo, kalėdinių skanumynų lentynoj susirastumėt 600 g pakelį sausainių (už eurą su biškiu) (nebandžiau, bet galiu lažintis, kad bet kokie sviestiniai sausainiai į sviestą puikiai susimaltų – gal ne tokį kalėdinį, gal, pvz., šokoladinį, bet vis tiek – labai gerą) ir skirtumėt 5 minutes gaminimui, tai nežinau, ką dar berašyt. gal, nebent, kad jį galima valgyt vieną, tept ant skrebučio ar sūrio, kabint obuolio skiltelėm, dėt į pyragus, kremus, keksiukų vidų, maišyt su varške ar jogurtu, dėt į pieniškus koktelius, bet svarbiausia – galima jo primalti, sudėt į gražų stiklainėlį, perrišt kaspinu ir šitaip turėt vieną šauniausių maistinių dovanų (bent jau šįmet, nes kitąmet, kaip jau supratot, bus pilnos maximų lentynos)


taigi, sausainių sviestas nr. 1 (numeruojama pagal tai, kokiu eiliškumu gaminau – su gerumu šitie skaičiai neturi nieko bendra) – kadangi jame pridėtinių riebalų yra sąlyginai mažai, skonis labiausiai sausainiškas, bet konsistencija – mažiau sviestinė. tepasi sunkokai, ypač pabuvęs šaldytuve, tačiau ilgiausiai negenda (nes nėra pieno produktų) ir labai tinka maišyti į tortų kremus ar suplakt su varške pusryčiams

dsc_0695

Sausainių sviestas nr. 1

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 250 ml Gaminimo laikas: 5 minutės

Ingredientai

  • 250 g Speculaas sausainių
  • šaukštas rudo cukraus
  • šaukštelis cinamono
  • 1/4 šaukštelio malto muskato
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 šaukšteliai auksaspalvio cukraus sirupo
  • šaukštas neutralaus skonio aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • 60 g vandens

GAMINAM

1

Sausainius beriam į smulkintuvą ir sumalam iki trupinių. Dedam cukrų, cinamoną, muskatą ir vanilės ekstraktą. Dar kartelį permalam, kol viskas susimaišo ir cukrus kiek pasmulkėja.

2

Jei smulkintuvas leidžia, nesilaudami malti supilam sirupą ir aliejų. Jei tokių galimybių nėra, supilam per 2-3 kartus, kaskart permaldami.

3

Po truputį, neišjungdami smulkintuvo, arba per kelis etapus, vis permaldami, supilam vandenį. Vandens pilam tol, kol tekstūra pasidaro panaši į riešutų sviesto - tiršta, bet jau tepama.

4

Laikom šaldytuve.

Šaltinis: Craftsy. prie recepto yra ir krūva patarimų, pasižiūrėkit


sausainių sviestas nr. 2 – jame daugiausiai riebalų, todėl labai malonios tekstūros ir šauniai tepasi, bet ganėtinai trumpo galiojimo, nes pilama pieno (ketvirtą dieną po pagaminimo dar buvo geras, tam, kad būtų galima pažiūrėti, kas nutinka vėliau, pasirodo, reikėtų nesuvalgyt jo viso). tik labai patariu nevalgyti vos tik sumalto – gardžiausias buvo, kai šaldytuve pastovėjo pernakt

dsc_0118

Sausainių sviestas nr. 2

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 400 ml Gaminimo laikas: 10 minučių

Ingredientai

  • 120 ml pieno
  • 50 g Muscovado cukraus (tamsiausio rudojo cukraus, kokį turit)
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 180 g Speculaas sausainių
  • 65 g sviesto/kepinių margarino
  • 1/2 šaukštelio citrinos sulčių
  • žiupsnelis druskos

GAMINAM

1

Pašildom pieną iki 35-40 laipsnių. Suberiam cinamoną bei cukrų ir maišom, kol šis ištirpsta. Sausainius sulaužom (nelabai smulkiai) ir suberiam į pieno-cukraus mišinį. Sykiais pamaišydami luktelim, kol visas pienas susigers į sausainius ir jie pavirs šlapia mase be kietų gabalėlių. Masę sudedam į blenderį.

2

Sviestą (originale - sukietinti augaliniai riebalai; mūsuos tam artimiausias yra kepinių margarinas) išlydom. Dalimis, vis permaldami, sviestą supilam į sausainių masę. Supilam citrinos sultis, kiek pasūdom ir darsyk permalam.

3

Sudedam į stiklainėlį ir laikom šaldytuve. Ragaujam bent po valandos vėsinimo, dar geriau - kitąryt.

Šaltinis: serious eats


sausainių sviestas nr. 3 – toks tarpinis variantas tarp anų dviejų – gal kiek labiau tąsus nei tepamas, nesvietiškai švelnus ir labai gerai eina vienas pats. dėl galiojimo nesu tikra – pilama pieno, bet jis sutirštintas, todėl turėtų stovėti bent pora savaičių

dsc_0999

Sausainių sviestas nr. 3

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 250 ml Gaminimo laikas: 5 minutės

Ingredientai

  • 150 g Speculaas sausainių
  • 25 g rudojo cukraus
  • 100 g nesaldinto sutirštinto pieno
  • 10 g kambario temperatūros sviesto
  • šaukštelis citrinos sulčių
  • 1/4 šaukštelio malto cinamono
  • žiupsnelis druskos

GAMINAM

1

Sausainius ir cukrų sudedam į blenderį ir sumalam iki trupinių. Supilam sutirštintą pieną ir malam, kol masė pasidaro vienalytė, maždaug minutę.

2

Sudedam sviestą, citrinos sultis, cinamoną bei druską ir darsyk permalam, kol niekur nebegeltonuoja sviestas. Laikom šaldytuve.

Šaltinis: wandercooks

 

Susiję įrašai

10 Komentarai

  • Komentuoti
    Indrė
    2016.11.30 12:40

    Aš taip pat planuose turiu gaminį šį kremą ir maišyti stiklainėlyje su namine Nutella 🙂 Nusižiūrėjau receptą su kokoso pienu, įdomu kas gausis. Reiks kažką bandyti maišyti tarp šitų ir savo recepto, ačiū už patirtį 🙂

  • Komentuoti
    inga
    2016.12.01 08:51

    aha, mačiau krūvas receptų su kokosų sviestu ir pienu, svieste nr. 3 irgi siūlo keisti jais, jei norisi veganiško varianto. bet aš kažkaip išsigandau, kad jausis kokosai, o aš baisiai norėjau atkurti originalą, kuriame jų nė užuominos 🙂 pasidalinki, kas pavyko!

  • Komentuoti
    Nešventiškai ir labai kalėdinis tortas | omnomnom
    2016.12.04 21:02

    […] inga apie Sausainių sviestas! […]

  • Komentuoti
    Indrė
    2016.12.05 22:02

    Bandysiu likus kelioms savaitėms iki Kalėdų, o po to prieš pat jas ir pasidalinsiu įspūdžiais:) Gyvenu Vokietijoje, tai čia to kremo ir pirkti yra…tik man noris homemade dovanėlių saviems padaryti ir pabandyti 🙂

    • Komentuoti
      inga
      2016.12.12 11:50

      gardžių bandymų!

  • Komentuoti
    Dalia
    2016.12.12 11:07

    Labai patiko kremas. Gal turite jau patirties kiek daug maž jis geras? Noriu kalėdoms, bet nesinori kučių vakarà jį gaminti 🙂 nes kai kas ir kelios dienos po kalėdų.

    • Komentuoti
      inga
      2016.12.12 11:47

      visi šaldytuve gali išbūti bent savaitę, ilgiau nemėginau. numeris 1 ir numeris 3 turėtų stovėti ilgiau, bet negaliu pasakyti konkrečiai 🙂

  • Komentuoti
    Otis
    2017.01.10 15:43

    Labas 🙂 Skaičiau apie šį sviestą, bet pats pagaminti nesiryžau. Tik atėjau su naujiena! 🙂 Kaip supratau skaitydamas Jūsų įrašą, šio sviesto nėra pirkti pas mus, bet šiandien buvau Aibės parduotuvėje ir visai atsitiktinai lentynoje pamačiau šį išgirtąjį sviestą! 🙂 Pagalvojau „Geras!“ 🙂 Bet vėliau truputį nusivyliau ir išsigandau… Šiuo metu jo kaina su akcija 3,99 euro!!! Ar tikrai jis toks brangus? Ar kaip visada pas mus čia perlenkta su kainomis? Be akcijos jis kainuoja 6,99euro!!! Pagalvojau, kad siaubingai didelė kaina už nedidelį indelį ir deja nepirkau. Pats sviestas olandiškas ir tų sausainių įeina 58%. Nežinau ar jį galima vadinti geru, ar ne… Gal kas nors susigundys nusipirkti… 🙂 Ieškoti reikia lentynoje prie uogienių ir medaus… Tik nežinau ar jo galima rasti visose Aibės parduotuvėse.

  • Komentuoti
    inga
    2017.01.13 16:27

    ooo, katroj čia aibėj (nes, kiek žinau, aibės labai labai skiriasi savo asortimentu)? o kaina, taip. jis nėra pigus, bet Slovakijoj 3,99 be akcijos kainavo – septyni pinigai yra tikrai smarkiai per daug 🙂

  • Komentuoti
    Otis
    2017.01.15 20:27

    Aš radau Lazdynuose 🙂 Nėra čia labai didelė ta parduotuvė, bet, jei susigundysit, tai tikiuosi čia tas sviestas ir aš nepamelavau 😀

  • Parašyk komentarą