Desertai/ Tortai

Nešventiškai ir labai kalėdinis tortas

dsc_0035

mes apkarstėm kalėdinėm lemputėm lentynas, suvalgėm penkis kilogramus mandarinų, net playlistų, rodos, tinkamų suradom, o lauke taip žiema ir taip slidu, kad mieliau į darbą žingsniuoju, kvėpdama netyrą savanorių prospekto orą, nei bandau sėkmingą kelionę nuo vilkpėdės kalno savo taburete ant ratų (kuri, kol nuvažiuoju iki darbo, vis tiek nespėja sušilt). ir nieko. nė krislo laukimo džiaugsmo

ir velniop, – sakau. dar vieną seriją ir tada pagalvosiu. bet tas serialas sujaukia smegenis ir vietoj ką-kam-padovanoti mintiju, kad žmonės, Ramūnai, kur kas sudėtingiau nei karvės (tikrai geras serialas – apie jį pasakojau aną savaitę darbe, ir užvakar, kai žaidėm alias, ir vakar, kai sėdėjom ant sofos ir kalbėjom apie Dantę (koks šviesus nūdienos jaunimas, pagalvotumėt. ir būtumėt neteisūs, nes nėra to žodžio, kuriuo negalėtum pavadint katino (pastarnokas, pvz., būtų labai gražus vardas)), – todėl dabar ir jums sakau)

(kas man yra su tais skliausteliais)

bet grįžtant prie kalėdų. aš vis pagalvoju, kad jei nesinori jų laukti – šviesiai ir gražiai, ne grinčiškai – gal, tik gal, viskas yra gerai; taip gerai, kad nereikia ateities džiaugsmo koncentruot į tris kūčiukais ir girliandom apkarstytas dienas, o paskui labai liūdėt, nes baigėsi arba, kaip neretai nutinka, nepateisino lūkesčių ir laimė, kurios tikėtasi, buvo skiesta labiau nei alus pigiam bare kur nors pašilaičiuose

džiaugtis dabar ir kept (ironija, kvapniausias gyvenimo prieskoni) kalėdinius tortus


aš jau minėjau, kad man lengva momofuku manija. ypač – tortų. jie gaminami pagal algoritmą – iškepamas biskvitas, tada jis pjaustomas skrituliais ir konditeriam žiede sluoksniuojamas aukštas tortas: biskvitas sulaistomas, tada dedamas minkštas kremas, jame įspaudžiama trupinių, ant viršaus tepamas sviestinis kremas, ant viršaus guldomas dar vienas biskvitas, tada viskas kartojama, viršus aptepamas kremu ir sukraunama krūvelė trupinių, galiausiai – tortas užšaldomas. daug skirtingų sluoksnių, skirtingų skonių ir tekstūrų, kurie visi sykiu gerkle nuslysta ypatingai gardžiai. o gražumas!

bet šitas tortas nėra momofuku, veikiau – improvizacija ta tema. bet kokia pavykus! receptą suradau, kai ieškojau, ką dar galėčiau iškept su sausainių sviestu (nes šitos manijos lengva nepavadinsi, niekaip). ir su kiekviena pagaminta torto dalim vis labiau džiūgavau. kardamoniniai – apelsiniai balto šokolado trupiniai turėtų būti valgomi vieni – kaip saldainiai, spanguolių kremas – tepamas ant šviežiai keptos duonos kiekvieną rytą, biskvito likučių naikinimas gimdė mintis o-davai-aš-iš-šitos-tešlos-kepsiu-keksą-ir-valgysim-jį-su-pienu, o sausainių sviesto kremą, jei ne tortas, būčiau šaukšteliu suvalgius čia ir dabar. viską sudėjus krūvon gavosi labai kalėdinis (nes jos pasiveja ir užliūliuoja kvapais – kad ir vienam vakarui) tortas – nes a) apelsinai-kardamonai-spanguolės-sausainiai, b) šitas tortas yra šventė

tad jei vis dar nenusprendėt, ką kepsit kalėdoms – kviečiu įtraukt šitą tortą į galimų kandidatų sąrašus. neišsigąskit darbų gausos – vieną vakarą tortui su indų plovimu paskyriau pora valandų (pasiruošiau sviestą biskvitui, kol jis vėso, kepiau trupinius, kol kepė jie – maišiau tešlą biskvitui ir t.t.), kitą – sviestiniam kremui ir konstravimui – nepilną valandą; viskas tik skamba baugiai

bet prieš tai – truputis techninių dalykų. tortui reikia dalykų, kurių yra ne kiekvienoj virtuvėj ir, pasirodo, nė vienam didžiajam prekybos centre:

pieno milteliai – Lietuvoje kol kas jų radau tik delonoj, bet jei važiuosit per Lenkiją – ten, net mažuose prekybcentriuose, jie gyvena šalia kavos. mūsuos prie kavos gyvena sojų pagrindu gaminami grietinėlės milteliai, nežinau, kaip pavyktų su jais. jei bandysit – praneškit

torto surinkimui reikės 15-16 cm skersmens konditerinio žiedo ir acetato juostos. konditerinis žiedas nuo kepimo formos užsegamosios dalies skiriasi tuo, kad yra aukštesnis ir, dažniausiai, vientisas. jei tokio nėra, nieko tokio, esu kepus naudodama tą pačią užsegamąją dalį, tik tortą tada reikėtų daryti kiek žemesnį ir platesnį, t.y., 18-20 cm. tik tuomet ir patį biskvitą reikėtų kepti didesnėje skardoje (žr. pastabą po biskvito receptu) ir trumpiau

acetato juostos reikės maždaug metro – dusyk apjuosti konditerinį žiedą iš vidinės pusės. ją brangiai pardavinėja smagu kepti ir tastyfun, pigiai – kepejas.com, bet jie ne visada turi. galima, žinoma, apsieiti ir be jos – vėlgi, daryti žemesnį ir platesnį tortą ar, labiau rekomenduoju, pasiimti kelias juostas storo, bet dar lankstaus, popieriaus ir apsukti jį maistine plėvele. gal ir nebus taip patogu, kaip su acetato juostomis, bet vis tiek pavyks

sausainių sviesto problemą jau išsprendėm

cukraus kiekį mažinau (nes amerikiečiai valgo kur kas saldesnius dalykus, nei pratę mūsų gomuriai) ir buvo pats tas, bet nurodžiau ir originalius kiekius, maža ką

dsc_0054

Apelsininiai balto šokolado trupiniai su kardamonu

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 60 g nugriebto pieno miltelių
  • 40 g miltų
  • 12 g kukurūzų krakmolo
  • 25 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio malto kardamono
  • tarkuota vieno apelsino žievelė
  • 55 g sviesto
  • 90 g balto šokolado

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaisti - 125 laipsniai. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium. Sviestą išlydom.

2

Nedideliam dubeny sumaišom 40 gramų pieno miltelių, miltus, krakmolą, cukrų, druską, kardamoną ir tarkuotą apelsino žievelę. Maišydami šluotele supilam sviestą. Miltų mišinys turėtų sušokti į didesnius ir mažesnius trupinius. Jei niekaip trupiniai niekaip nesiformuoja, nepaisant to, kiek maišoma, išlydom dar 10 g sviesto ir supylę vėl išmaišom.

3

Trupinius suberiam ant kepimo skardos. Jei yra didesnių nei pusantro centimetro per kurią nors vietą, juos padalijam pusiau. Kepam 20 minučių, kol pakeičia spavą iki auksinės ir visi namai nesvietiškai kvepia. Atvėsinam.

4

Šaltus trupinius sumaišom su likusiais 20 gramų pieno miltelių. Šokoladą išlydom mikrobangėje ar vandens vonelėj ir maišydami supilam ant trupinių-miltelių mišinio. Maišom tol, kol nebelieka šokoladu neapsivėlusių trupinių. Masę vienu sluoksniu paskleidžiam ant kepimo popieriaus ir leidžiam sustingti. Kai sukietėja, didesnius gabalėlius sulaužom.

5

Suberiam į sandarų indelį ir laikom šaldytuve iki prireiks (jei tai yra ilgiau nei 3-4 dienos, laikom šaldiklyje)

Spanguolių kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 1/2 šaukštelio želatinos
  • 150 g vandens
  • 240 g šviežių ar šaldytų spanguolių
  • 120 g cukraus (originale - 150 g)
  • 2 kiaušiniai
  • 115 g šalto sviesto
  • šaukštelis vanilės ekstrakto

GAMINAM

1

Į nedidelį indelį pilam 30 g vandens ir suberiam želatiną. Paliekam brinkti.

2

Suberiam spanguoles į nedidelį prikaistuvį ir užpilam 120 gramų vandens. Kaitinam ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol spanguolės susmenga.

3

Virš kokteilių plaktuvo dedam smulkų sietelį, į jį supilam spanguolių masę ir šaukštu makaluodami stengiamės, kad sietelyje pasiliktų visos žievelės, o plaktuve - kuo daugiau spanguolių tyrės. Žieveles išmetam.

4

Į spanguolių tyrę suberiam cukrų ir plakam, kol cukrus ištirpsta (spanguolių masė dar šilta, todėl tai vyksta visai greitai). Įmušam kiaušinius, išplakam iki vientisos masės. Pilam ją atgal į prikaistuvį (prieš tai pasirūpinę, kad ten nebūtų pasilikusios kokios žievelės). Kokteilių plaktuvo indą išplaunam ir išsausinam - jo tuoj prireiks, bet kadangi ten buvo žalių kiaušinių, naudoti neplauto nevalia.

5

Kubeliais supjaustom šaltą sviestą. Virš garų vonelės ar mikrobangėj ištirpdom išbrinkusią želatiną.

6

Spanguolių masę nuolat maišydami kaitinam ant nedidelės ugnies. Vos tik užverta, puodą nukeliam nuo ugnies ir supilam į kokteilių plaktuvą. Ten pat sudedam sviestą, supilam želatiną ir vanilės ekstraktą. Išplakam iki vienalytės masės.

7

Supilam į sandarų indelį ir atvėsinam. Dedam šaldytuvan ir prieš naudojimą pašaldom bent valandą. Šaldytuve laikyti galima iki savaitės.

Biskvitas su beurre noisette/ruduoju sviestu

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 180 g cukraus (originale - 250 g)
  • 60 g rudojo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g pasukų
  • 65 g neutralaus skonio aliejaus
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 185 g miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos

GAMINAM

1

Pirmiausiam paruošiam beurre noisette (nes nerandu vertimo - rudasis sviestas neskamba kaip vakarėlis, niekaip) - nedideliam prikaistuvy ant silpnos ugnies vis pamaišydami kaitinam 60 g sviesto. Iš pradžių jis pasidaro permatomas, o puodo dugne pradeda matytis pieno baltymų nuosėdos. Kadangi jos dugne, tai gauna daugiau karščio ir pradeda ruduoti. Kai nuosėdos pasidaro tamsiai rudos, o namai kvepia riešutais ir karamele, kaitrą išjungiam ir leidžiam sviestui ataušt iki kambario temperatūros.

2

Įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai. 24x34 cm dydžio* kepimo formą išklojam kepimo popierium. Puodelyje pasukas sumaišom su aliejumi ir vanilės ekstraktu. Dubenėlyje sumaišom miltus, kepimo miltelius ir druską.

3

Beurre noisette, likusius 40 gramų sviesto ir abiejų rūšių cukrų plakam elektrinio plaktuvo maksimaliu pajėgumu 2-3 minutes, kol masė pabąla, o cukrus aptirpsta. Sumažinę plaktuvo pajėgumą iki minimalaus po vieną įplakam kiaušinius (kiaušinis = minutė plakimo). Nesiliaudami plakti plona srovele supilam aliejaus-pasukų mišinį. Padidinam plaktuvo apsukas iki vidutinių, plakam 6-7 minutes, kol masė pasidaro vientisa ir plakant nebesimato atskirų riebalų lašelių. Jei tiek laiko nepakako, paplakam dar kelias papildomas minutes.

4

Suberiam miltų mišinį ir gerai išplakam - ant dubens sienelių neturėtų boluoti sausi miltai, tešla turėtų būti vientisa ir be gumulėlių.

5

Tešlą supilam į kepimo formą, išlyginam viršų ir kepam 25-30 minučių, kol vidun įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas lieka sausas. Traukiam iš orkaitės, leidžiam 10 minučių aušti formoje, tada perkeliam ant grotelių ir atvėsinam iki galo. Naudojam iš karto arba po suvyniojam į maistinę plėvelę ir laikom šaldytuve iki 5 dienų.

PASTABOS

*iš visų turimų, išsirenkam tokią kepimo formą, kurioje iškepus biskvitą, iš jo, su labai minimaliu likučių kiekiu, galėtumėm išpjauti du 15-16 cm skersmens apskritimus ir du 15-16 cm skersmens pusapskritimius - idealiu atveju formos dydis yra 24x34 cm. Jei tokios nėra, galima kepti didesnėje, bet tada ir tortą reiks gaminti didesnį skersmeniu, mažesnį - aukščiu. Jei turimos kepimo formos yra netoli to, ko reikia, pasitikrinkit, ar tilps du dailūs apkritimai. Jei tilps, reikia pažiūrėti, ar likučių pakaks sulipdyti dar vieną apkritimą - jis bus torto apačioje, todėl gali būti sulipdytas ir iš daugiau dalių nei dvi.

Sausainių sviesto kremas

SPAUSDINTI RECEPTĄ

Ingredientai

  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 40 g cukraus pudros
  • 150 g kambario temperatūros sausainių sviesto
  • 60 g pieno

GAMINAM

1

Sviestą išplakam su cukraus pudra iki purios ir vienalytės masės. Įplakam sausainių sviestą.

2

Supilam pieną ir šaukštu maišom tol, kol pienas įsimaišo. Gali atrodyt beviltiška, bet tikrai tikrai įmanoma. Kai niekur nebesimato pieno, darsyk išplakam (jei plaksim išsyk įpylę pieno, labai tikėtina, kad jis ne įsimaišys į sviestą, o dėl savo skystumo išsitaškys ant sienų).

3

Naudojam nedelsiant.

Kalėdinis tortas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 15-16 cm skersmens tortas

  • 60 ml pieno
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • biskvitas su beurre noisette/ruduoju sviestu
  • spanguolių kremas
  • apelsininiai balto šokolado trupiniai su kardamonu
  • sausainių sviesto kremas

1

Pieną sumaišom su vanilės ekstraktu.

2

Iš biskvito konditeriniu žiedu išpjaunam du 15 cm skersmens skritulius ir du pusskritulius (arba kas pavyksta). Kepimo žiedą nuvalom ir dedam ant plokščios lėkštės. Į žiedą dedam du puskritulius. Jeigu to dugnui uždengti nepakanka, į tarpelius prikraunam biskvito likučių. Apatinis biskvito sluoksnis gali atrodyti netgi šitaip, svarbiausia, kad nebūtų tuščių erdvių ir biskvitas būtų meilei prisiglaudęs prie žiedo sienelių.

3

Tarp žiedo ir biskvito, palei žiedo sienelę, įspraudžiam vieną, maždaug 50 cm ilgio, acetato juostą. Nepaliekam raukšlių.

4

Teptuku tolygiai užtepam 1/3 pieno. Dedam 1/2 spanguolių kremo, išlyginam, tolygiai išbarstom 1/3 visų trupinių. Juos lengvai spustelim į spanguolių kremą. Šaukšteliu ant trupinių tolygiai išdėliojam 1/3 sausainių sviesto kremo ir šaukštelio galu jį paskirstom taip, kad nebesimatytų nei spanguolių, nei trupinių (jis tirštas, tad jį užtepti yra mažumėlę sudėtinga).

5

Dedam vieną iš likusių dviejų biskvitų (mažiau gražų). Virš jo turėtų kyšoti koks centimetras ar du acetato juostos. Tarp jos ir antro biskvito dedam antrąją acetato juostą. Viskas turėtų atrodyti maždaug taip.

6

Viską pakartojam: 1/3 pieno, 1/2 spanguolių kremo, 1/3 trupinių, 1/3 sausainių sviesto kremo. Uždedam paskutinį biskvitą, sulaistom likusiu pienu, aptepam likusiu kremu, papuošiam likusiais trupiniais. Tortą suvyniojam į plėvelę ir dedam į šaldiklį bent parai - ten jis gali būti iki dviejų savaičių. Šitas žingsnis yra būtinas (ir labai patogus, nes tortą galima pasigamint labai iš anksto).

7

Pusdienį iki valgymo tortą perkeliam į šaldytuvą. Kai jau reikia tiekti, nuimam konditerinį žiedą, tada po vieną nulupam acetato juostas, pradėdami nuo apatinės.

8

Valgom ir didžiuojamės savim.

 

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Julė
    2016.12.04 22:29

    Oho spanguolės — žinoki, išsyk peržvelgiau kremo receptą, ar nesislepia jame kokie dažikliai. (ne)Kalėdinis stebuklas, išties!

  • Komentuoti
    inga
    2016.12.05 17:17

    taip, kremas labai ryškus pavyksta. ir šiaip neįtikėtinai geras. dabar jau mąstau, kad su vyšniom irgi turėtų gautis. ir tada dar mąstau, kad gal, kad jau taip, reik juodą mišką tokiu būdu kept!

  • Parašyk komentarą