Desertai/ Pyragai/ Tortai

Sekmadienių rytai ir Kalėdų repeticija

1_1

viskas kažkaip lyg per rūką. dienos, bėgančios duomenų eilutėse, vakarai, pasimetę tarp kalėdų ir naujų gyvenimų, miglomis pasidengusios valandos, kai vis grimzti gilyn į miegą, bet nerimas užkopia gerklomis iš krūtinės ir akys vėl didelės, savam kūne nebetelpi ir nuo pagalvės tik įsisopa sprandą

bet lieka tokie rytai, kaip šitas; kai prieš plikydama kavą valandėlę pasivartai lovoj su knyga ir grįžta mūzos, triūbomis pūsdamos įkvėpimą: rašyti, čežinti dovanų popierių, gūglinti šaldytuvus bei lovas ir juoktis, kvatoti, nepajėgiant liautis, kol ima trūkti oro, kol užmiršti, kur visa prasidėjo – dar aną sekmadienį, kai per tris valandas priėmėm vieną tų – svarbių ir didelių, mėnesiais trunkančių – sprendimų, ar užvakar, kai automobilis sustojo vidury stačios įkalnės ir atisakė važiuoti toliau – ratai sukosi, padangos cypė, visur dvokė svylančia sankaba, o mėlynas džiaugsmas, mažo litražo varikliu, nė per centimetrą aukštyn – ir tada panika, tokia gryna ir tyra, kalanti per smegenis kūju ir drebinanti galūnes; ir nė nežinau, kas juokingiau – neeiliniai gabumai šitaip užstrigt ar ta reakcija nelyg į pasaulio pabaigą (išspręstą per tris minutes, kai apsikeitėm vietomis ir K., tiesa, ne iš pirmo karto, bet privertė ratus sukibti su asfaltu ir užvažiuot tuos penkis metrus, kurių trūko)

tokie rytai, kai žinai, kad diena priklauso tau, kad vienodai gerai būsią ir trintis visądien su pižama iš kampo į kampą (iš filmo į filmą, į knygą, į internetus), ir pasidažius lūpas keliaut į pusdienio trukmės brunchą su mimozom ir benediktais ar važiuot vakarienės į kauną, ir susitvarkius vonią pradėt ką nors naujo courseroj; kai kiekviena ląstele jauti, kad esi savo pasaulio karalius (ar Negan’as, ar Ezekiel’is), kai persisuka žarnos pagalvojus, jog pirmadienį, kai visos būtinybės replėm spaus šonkaulius, šitos būsenos liks tik trupiniai ir niekas dėl to nebus kaltas, tik tu pati

tokiais rytais išsikeli paprastus tikslus – nepamest


šitą pyragą kepiau prieš dvi savaites, nes norėjau sudėliot kažką, kas per kalėdas patiktų mąąą (kepinys numeris vienas šįmet bus šokoladinis, nes daugumai, o mąąą su tokiais nelabai). ir tada galvojau, kad taip, sūrpyragis, bet reik kažkaip kalėdiškai, gal aguonos, tada pagūglinau, sužinojau, kad lenkai tokius kepa, bet man vis kažkas netiko – tai aguonų per maža, tai sūrio masė neskamba. vėliau prisiminiau, kad lyg kažką tokio mačiau lietuviškuos bloguos, atradau, kad pas Nidą, kur sūrpyragis rodės būtent toks, kokio noriu, bet aguonos labiau pagrindas nei įdaras

ir šitokiu būdu galų gale nusprendžiau, kad darysiu paprastą sausainių padą, tuomet klosiu aguonų įdarą, kurį gaminsiu iš kokios nors aguonų masės, kurią rasiu parduotuvėj (nes man nepatinka, kaip aguonas sumala blenderis, o mėsmalės neturiu), ir toliau kepsiu garų voniose, kaip siūlo Nida

panašu, kad visus sprendimus priėmiau teisingai, nes tokį pat kepsiu į K. į darbą, ir savo kolegiškiems kalėdų pietums, ir vešiuos namo – pirkinių sąrašėly varškės kilogramais, o kiaušiniai dešimtimis – taip gerai viskas pavyko, o ir aktyvių pastangų maža: viskas padaroma per 20 minučių, tik kept ir vėsint reikia kantriai

keletas pastabų. aguonų masę pirkau sausą, skirtą kepinių įdarams (60% maltų aguonų, 40% smulkaus cukraus), bet galima pasigaminti ir patiems; nurodytam kiekiui reikės 150 g aguonų užplikyti verdančiu vandeniu ir leisti pastovėt pora valandų. pilt į sietelį, palikt nuvarvėt. du kartus permalam mėsmale ir bert 100 cukraus pudros. toliau gaminant papildomai į įdarą 40 g vandens pilti nereikia – tik sviestą, vanilinį cukrų ir kiaušinius.
varškę naudojau skirtą kepiniams, paprastai pardavinėjamą kibirėliuose. labai rekomenduoju nesusižavėti vaniline, imti paprastą (ana labai, ta prasme, LABAI sintetikos skonio). arba galima pirkti paprastą pusriebę varškę ir ją pertrint per sietelį arba porąsyk permalt mėsmale

5_2

Sūrio pyragas su aguonomis

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 22 cm skersmens forma Gaminimo laikas: 20 min gaminimo, 2 val. kepimo, naktis - vėsinimo

Pagrindui

  • 130 g sviestinių sausainių
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 50 g sviesto

Aguonų įdarui

  • 250 g aguonų įdaro kepiniams
  • 40 g vandens
  • 40 g sviesto
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 kiaušiniai

Sūrio pyragui

  • 500 g pertrintos varškės
  • 250 g maskarponės
  • 180 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 25 g kukurūzų krakmolo
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g riebios grietinėlės

Gaminam

1

22 cm skersmens apvalią kepimo formą nuimamais kraštais apsukam keliais sluoksniais folijos. Pyragą kepsim garų vonelėje, todėl svarbu, kad per kepimo formos siūles nepribėgtų vandens. Dugną išklojam kepimo popierium, šonus ištepam sviestu (arba viską išklojam kepimo popieriumi - tada pyrago šonai bus gražiai pasigarbanoję).

2

Pagrindui sausainius sumalam iki smulkių trupinių, sumaišom su cinamonu. Sviestą išlydom, sumaišom su sausainių trupiniais ir suberiam į kepimo formą. Paskirstom tolygiai per visą dugną ir šaukšto apačia arba delnu suspaudžiam, kad palaidi trupiniai suliptų. Dedam į šaldytuvą.

3

Aguonų įdarui išlydom sviestą. Aguonas sumaišom su vandeniu, kiaušiniais ir vanile, supilam sviestą ir darsyk išmaišom. Pasidedam į šoną.

4

Įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai. Užkaičiam pilną virdulį vandens, pasiruošiam gilią kepimo formą, didesnę už tą, kurioje kepsim pyragą.

5

Sūrio pyragui varškę sumaišom su maskarpone. Šitas pyragas nemėgsta, kad į jį būtų priplakta oro, todėl geriausiai visus maišymo procesus daryti šluotele ar mentele. Į varškės-sūrio masę suberiam cukrų, vanilinį cukrų ir krakmolą, darsyk išmaišom. Po vieną įmaišom kiaušinius. Supilam grietinėlę ir išmaišom paskutinįsyk.

6

Iš šaldytuvo išsiimam pagrindą, ant jo supilam aguonų įdarą ir išlyginam. Ant jo tolygiai paskirstom sūrio masę. Kepimo formą dedam į didesnę kepimo formą, ją dedam į orkaitę ir pripilam verdančio vandens tiek, kad apsemtų bent trečdalį kepimo formos, kurioje yra pyragas.

7

Kepam 15 minučių, tuomet sumažinam kaitrą iki 120 laipsnių ir kepam dar 80 minučių. Tuomet orkaitę išjungiam ir palaukiam 20 minučių. Tada praveriam orkaitės dureles ir pyrago nejudinam dar 15 minučių. Tuomet jau išimam iš orkaitės, leidžiam atvėsti iki kambario temperatūros, uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą nakčiai. Gardžiausiais - šaltas.

Susiję įrašai

8 Komentarai

  • Komentuoti
    Dalia
    2016.12.20 21:09

    Sveiki,

    jei reikia dėti į vandenį, tai negali būti atsegama forma?

    • Komentuoti
      Dalia
      2016.12.20 21:10

      Atsiprašau neperskaičiau pradžios atidžiai 🙂

      • Komentuoti
        inga
        2016.12.20 21:19

        Formą galima ir neatsegamą naudot, tada nereiks vargt su folijom, bet tada pyrago išėmimas gali komplikuotis 🙂

  • Komentuoti
    Dowwe
    2016.12.20 21:16

    Kukurūzų krakmolą galima keisti kitų (t.y. bulvių) ar nevalia?

    • Komentuoti
      inga
      2016.12.20 21:26

      Nesu bandžiusi, bet teoriškai turėtų tikt – gal ir bus čiut kitokia tekstūra, per plauką labiau želinė, bet klausimas, ar tiek, kad būtų jaučiama. Bet čia teoriškai. Praktiškai – kepiniuose visada geriau grūdų krakmolas. 🙂

      • Komentuoti
        Loreta
        2016.12.21 10:07

        YES! Šitas bus ant mūsų Kalėdų stalo! Ačiū! Ir dar ačiū už keksiukus, moliūginius sausainius ir biscotti! Jaukių artėjančių švenčių!

  • Komentuoti
    Gina
    2017.02.11 10:01

    Sveiki,
    jeigu gaminu 26skersmens formoje, kaip su laiku kepant orkaiteje?

    • Komentuoti
      inga
      2017.02.13 08:26

      Gina, jei atitinkamai didinat ir produktų kiekius, kepti reikėtų tiek pat laiko. Jei nedidinat, trumpinčiau kepimą 120 laipsnių iki 50-60 minučių, bet pasakyti tiksliai negaliu – nemėginau. 🙂

    Parašyk komentarą