Desertai/ Pyragai

Bambėjimas ir mėlynės sausį

DSC_0963_2

buvau parašius įžangą apie žiemą. kaip trūksta saulės ir vitamino d, kaip pabodo pūkiniai paltai, vilnonės kojinės, blauzdinės ir pirštinės, sunkūs batai ir plaukus įelektrinantys kapišonai, kaip erzina ledas ant mašinos stiklo ir slidūs keliai

bet bambėjimas yra labai neproduktyvi veikla. pavasaris, lauksiu aš jo ar ne, vis tiek ateis. nepaskubinsiu, žodžiais nei botagėliu neparaginsiu, murkimu ausin neprišauksiu. be to, metų tiksluose įrašiau du mažiau – niurzgėjimo ir facebook’o (tarė ji ir nubėgo patikrinti, kaip socialinių tinklų žmonės kelia geriausią sausio vakarėlį – Ramūnai, Ramūnai!)

ir tik tiek


kuo nepasirūpinsi dabar, tą po pusantro mėnesio neši per visą kiemą, bandysi sugrūst į mašiną, o po tempsi į 4 aukštą laiptais – dabar akį merkdamas man sako kiekvienas kampas namuose. todėl pietums valgau lęšius su moliūgų tyre (minus vienas stiklainėlis iš spintelės, minus vienas maišelis iš šaldiklio, plius du taškai man), į jogurtą saujomis maišau avietes ir kepu vasarai suplanuotus pyragus

kai pyragas iškepė, ataušo ir buvo pradėtas valgyt, truputį nusivyliau. trupiniai – labai teisingi, kadangi mažai miltų, o cukraus daug – labiau karameliniai nei sausaininiai, bet pats pyragas, net ir su visai nekukliu kiekiu uogų, buvo kiek per sausas. bet nepeik pyrago be kito ryto (šitas butas manosi esąs liaudimi ir svaidosi išmintimi kiekviena pasitaikiusia proga) – palaikytas sandariai kambario temperatūroje biskvitas prisisiurbė drėgmės iš mėlynių ir didelių priekaištų jam nebeturėjau, o dar kitą dieną – nebeturėjau ir mažų (taip, mes pyragus, net ir neįspūdingai didelius, valgom ilgai, po gabalėlį prie pusryčių – aš bijau, kad tai ir yra buvimas suaugusiu, pačia niekšiškiausia to forma)

DSC_0032_3

Mėlynių pyragas su karameliniais trupiniais

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 24 cm skersmens pyragas Gaminimo laikas: 1 valanda 15 minučių

Trupiniams:

  • 40 g miltų
  • 100 g cukraus
  • šaukštelis cinamono
  • žiupsnelis druskos
  • 55 g šalto sviesto

Pyragui:

  • 240 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/3 šaukštelio druskos
  • 55 g kambario temperatūros sviesto
  • 150 g cukraus
  • 1 citrinos žievelė
  • didelis kiaušinis
  • šaukšteli vanilės ekstrakto
  • 125 ml pieno
  • 300 g šaldytų arba šviežių mėlynių/šilauogių

Gaminam

1

Trupiniams skirtus miltus, cukrų, cinamoną ir druską sumaišom. Sviestą supjaustom nedideliais kubeliais, suberiam į sausą mišinį ir pirštais suformuojam trupinius (trinam sviestą miltuose tarp pirštų, kol sviesto gabalėliais apkimba miltais ir masė panašėja į šlapą žvyrą. Dedam į šaldytuvą, kol gaminsim pyragą.

2

Įjungiam orkaitę kaisti - 190 laipsnių. 22-24 skersmens kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.

3

Pyragui miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Kitam dubeny sviestą plakam su cukrum iki purios ir balkšvos masės. Smukia tarka įtarkuojam geltonąją citrinos žievelės dalį, įmušam kiaušinį ir supilam vanilės ekstraktą. Plakam pora minučių, kol masė pasidaro vienalytė.

4

Šaukštu įmaišom 1/3 miltų mišinio, tada 1/2 pieno, vėl 1/3 miltų, likusį pieną ir likusius miltus. Suberiam mėlynes. Jei mėlynės šaldytos, beriam jas tiesiai iš kameros, neatšildytas. Nenusigąstam - mėlynės labai atšaldys tešlą ir ji, jau ir taip tiršta, sukietės dar labiau - pyragas vis tiek iškeps.

5

Tešlą sudedam į kepimo formą, išlyginam paviršių. Iš šaldytuvo traukiam trupinius ir jais tolygiai apibarstom pyrago viršų. Kepam 40-55 minutes (priklausomai nuo to, kokias uogas naudojot - šaldytos procesą ilgina). Bet kokiu atveju, niekada nepasikliaukit nurodomu kepimo laiku - orkaitės skirtingos, po 2/3 nurodyto kepimo laiko visada pasidomėkit, kaip pyragui sekasi - jei įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas neaplipęs tešla, vadinasi, iškepė.

6

Pyragui leidžiam 20 minučių vėsti formoje, tada nuimam kepimo popierių, perkeliam ant grotelių ir ataušinam iki galo. Galim valgyt iš karto arba dėti į sandarų indą ir palaukt rytojaus - kaip minėjau, šitas pyragas su laiku tik gerėja, tačiau kambario temperatūroje nederėtų laikyti ilgiau kaip tris dienas, antraip uogos gali pradėt rūgt.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą