Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas

Planavimas ir jautiena aluje

DSC_0275-3

mano gyvenimas yr planai, neišmatuojamo ilgumo sąrašai galvoj, naršyklėj ir darbiniam sąsiuviny. iš vakaro planuoju naują dieną, šeštadieniais – kitos savaitės maistą, kuprinę kelionei galiu pradėt kraut savaitę prieš, jau pirmadienį pradėdu zyst K. ausin dėl to, ką veiksim savaitgalį (šį ar tą, už poros mėnesių). žvelgiant racionaliai – labai geras įgūdis: veik niekada nieko nepamirštu, paskirstytas laikas – sutaupytas laikas (tik kam, mielieji, kam), ir vėluoju kur nors tik tada, kai nutinka nuleista padanga ar panašios bėdos (pilnam paveikslui: kai lauke temperatūra naktį nukrenta žemiau penkiolikos laipsnių šalčio, kur nors važiuoti išsiruošiu dvidešimčia minučių anksčiau – nes o jeigu taip netyčia ims ir neužsives – nors šitaip yra nutikę lygiai vieną sykį, šiltą pavasarį, kai akumuliatorius tiesiog numirė. bet maža ką), o darbe mane už šitai išvis ant rankų nešiot galima (bet nenešioja. ir saldainius neša per retai)

bet yra dalykų, kurie atsisako vykti pagal planą. aš, rodos, viską apmąstau, sudėlioju į krūvas ir eiles, numatau sunkumus ir užkertu jiems kelius bei takelius. o dalykai vis tiek nevyksta taip, kaip suplanuota. barbora atveža per mažai morkų ir jų nebepakanka pyragui, žygio dieną – netikėtai net sinoptikams – subjūra oras, suserga kolega ir svarbų susitikimą reikia nukelti (visus iš paskos einančius darbus – irgi) ir taip toliau. ir šitokios smulkmenos, šitie neįsivaizduojamai maži ir nereikšmingi dalykai staigiu spyriu išmuša grindis iš po kojų – nervinuosi ir pykstu, kad kažkas, tik pamanykit, neatsižvelgė į tai, jog mano mintyse viskas turėjo įvykti kitaip. bet čia nieko tokio – nusiraminu ir pyragą kepu mažesnį, o vietoj žygio perku bilietus kinan

ir yra dalykų, kurie nesuplanuojami. žinai, kad jie įvyks. žinai, kad turėsi kažką dėl to padaryt. bet nežinai nei kada, nei ką konkrečiai. ir va tada visi planavimo gerumai ir džiugesiai ima daužyti kumščiais į pilvą, nukėlinėja stogą ir nerimu skalauja skrandį. ir šaltu protu suvokiu, kad viskas, ką dabar turiu daryti, tai žinoti artimiausią savo veiksmą, o jį atlikus paaiškės kitas. kad laike nesusidedantys dalykai vėliau išsirikiuos tiesia linija su datomis ir valandomis, tik reik truputį palaukt. bet šaltas protas tokiais atvejais – kaip tas draugas, kuris žino viską apie viską ir moko tave, kaip gyventi – klausai, linksi galva, bet iš esmės nei girdi, nei girdėt nori (ir dažnai nesupranti, kodėl išvis su juo draugauji)

šitaip ramus kraustymosi ir naujų lėkščių laukimas paskęsta o-tai-kada-skambint-interneto-tiekėjui-kad-neliktumėm-be-ryšio ir kituose, panašiai gyvybiškai svarbiuose, dalykuose, o visko planavimo karalaitė šaldytuvo rinkimosi džiugesius išmaino į embriono pozą ant sofos dėliojant dar vieną sudoku (K. vis sako, kaip jam liūdna, kad aš negeiminu – geiminu ir dar kaip!)

ne, nesakykit, manim būt kebloka


boeuf carbonnade a la flamande – jautiena su svogūnais, troškinta, pageidautina, belgiškam aluje. toks nebaisiai tolimas belgiškas prancūziškojo bœuf bourguignon, t.y., jautienos, troškintos vyne, giminaitis. receptų, kaip visada, yra visokių – su papildomai pilamu jautienos sultiniu, su pomidorais, su raudonųjų serbentų džemu, su grybais ar viskuo išsyk. aš pasirinkau labai bazinį variantą iš Food and Wine – apkepti jautieną, apkepti svogūnus, viską užpilti lietuvišku (tenesuklaidina nuotrauka, ten alus, skirtas tortui, bet apie tai – už dviejų įrašų) alumi ir porai valandų pamiršti orkaitėje

ir buvo puiku! jautiena minkšta ir krentanti, svogūnų ir alaus padažas išvis kos(t)mosas, žodžiu, statau į vieną lentyną su Aušros burgundiška jautiena ir dabar, suradus tinkamą troškinimui šmotą jautienos (tokį ne visai liesą, gražiai raudoną, su nepageltusiais riebalų ruoželiais), jau turėsiu iš ko rinktis

ir dar – šitokių troškinių didysis gerumas yra tas, kad jie tokie pat gardūs, jei ne gardesni, kurį laiką pastovėję ir vėl pašildyti. vadinasi, pagaminę didesnį kiekį sekmadienio pietums, dar pora dienų turėsit ką neštis pietums į darbą ir kvapais varyt iš proto kolegas

Jautiena, troškinta aluje

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 4 porcijos Gaminimo laikas: 2,5 valandos

Ingredientai

  • 800 g jautienos mentės, sprandinės arba šonkaulių (jei jie su kaulais, imkit bent 1,2 kg)
  • druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 4 svogūnai
  • 2 kaupini šaukštai miltų
  • 500 ml tamsaus alaus (stout, ale ar pan.)
  • 1/2 šaukštelio džiovinto čiobrelio
  • 2 lauro lapeliai

GAMINAM

1

Įjungiam orkaitę kaisti - 180 laipsnių.

2

Jautieną supjaustom poros kąsnių dydžio gabalėliais. Pabarstom druska ir pipirais. Keptuvėje arba ketaus puode įkaitinam po šaukštą sviesto ir aliejaus. Per du kartus (sudėjus visą iš karto, bus maža vietos visiems gabalėliams dailiai apskrust) apkepam jautieną - po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Mėsą atidedam į lėkštę.

3

Svogūnus suraikom pusžiedžiais. Į tą patį indą, kuriame kepėm jautieną, dedam likusius sviestą ir aliejų. Suberiam svogūnus ir vis pamaišydami kepam, kol jie susmenga ir pasidaro permatomi, maždaug 10 minučių. Suberiam miltus ir maišom, kol visi svogūnai pasidengia miltais. Supilam alų, beriam druskos, pipirų ir čiobrelio, dedam lauro lapus ir kaitinam, kol užverda.

4

Jei tai darėm ketaus puode, į ten esančius svogūnus su alumi sudedam jautieną, pamaišom, kad jautiena būtų apsemta padažu, uždengiam ir dedam į orkaitę. Jei apkepėm keptuvėj, surandam indą, kuris tiktų orkaitei ir turėtų dangtį. Sudedam ten mėsą ir padažą, uždengiam ir orkaitėn. Jei tokio indo nėra, susirandam giliausią ir sandariausią turimą kepimo formą ir vietoj dangčio naudojam kelis sluoksnius folijos, apsunkdami indą kaip įmanoma sandariau.

5

Orkaitėje troškinam maždaug 2 valandas. Per tiek laiko jautiena turėtų suminkštėt ir subyrėt šakute pakutenta. Jei dar nebyra, orkaitę išjunkit, bet neatidarykit ir troškinio neišimkit - orkaitės būna karštos dar ilgai, jautiena baigs troškintis nesukdama elektros skaitliukų.

6

Skanu valgyt su makaronais, šviežia čiabata arba salotom, bet užvis geriausia - su bulvių-morkų koše ir marinuotais agurkais.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą