Desertai be orkaitės/ Mieliniai kepiniai

Kraustomės ir spurgos

DSC_0742_4

aš pagaliau laukiu pirmadienio ir darbo – sakiau šiandien K. nes bus galima pasėdėt ilgiau nei penkiolika minučių. ir dar geriau – kokias dešimt valandų nereikės nieko sukraut, nupirkt, nunešt, iškraut ir bandyt surast, kurioj spintelėj laikysim

bet nesupraskit neteisingai – kraustymasis ten, kur namai jau tikrai tavo, yra toks geras ir galingas reiškinys, kad net kai nebeturi jėgų pakelt užpakalio nuo kėdės, vis dar surandi energijos šypsotis. trečiąkart kitur perkeliamam puodui, sienai, nes koooookia šitų tapetų tekstūra, ar monitoriui – vėlų vakarą rašant apie pakeliui kepamas spurgas


aš labai mėgstu Užgavėnes, tikriau, labai mėgstu jų maistą (o kas nemėgsta) ir jau prieš gerą mėnesį buvau nusprendus, kad savaitgalį prieš kepsiu šitas spurgas ir jos bus labai geros, todėl pasakosiu ir jums. o jūs, savo ruožtu, pirmadienį nusipirksit trūkstamų produktų ir antradienio rytą kvėpinsit namus mielėm ir įkaitintu aliejum

viskas įvyko pagal planą (nepaisant po namus besimėtančių dėžių, neaišku kur padėto cukraus ir to, kad labai nėra laiko) (ir dar to, kad sumaišiau antradienius ir Užgavėnės pas mane atėjo anksčiau) spurgos – taip pat pagal planą – labai geros. purios ir tankios, dėl trynių ir sviesto tešloj – primenančios brioche tešlos bandeles (tik geresnės, nes spurgos!). su šaukteliu džemo viduj ir cukraus pudros kiautu – lygiai, kiek reikia, saldžios. ir nors procesas atrodo ilgas ir keblus – daugiausiai laiko užima laukimas, kol tešla suputos, suburbuliuos ar pakils, t.y., laikas, kai galima skaityt knygą ar žiūrėt filmą (o namiškiams sakyt, kad gaminu – ir tai nebus melas)

žodžiu, žiemą aš jau išvariau. ir ką tik pagūglinau – kita proga spurgoms (nes kai valgai spurgas tada, kai kalendorius leidžia, jos neturi kalorijų. tikrai tikrai) bus tik pirmą birželio penktadienį

DSC_0819_2

Spurgos su džemu

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16-18 spurgų Gaminimo laikas: 3 valandos

Ingredientai

  • 240 ml pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 1 kiaušinis
  • 1 kiaušinio trynys
  • 75 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 30 g tirpinto sviesto
  • 350-450 g miltų
  • 1/2 litro aliejaus
  • 200-300 g tirštos uogienės ar džemo
  • 100 g cukraus pudros

GAMINAM

1

Pieną pašildom iki maždaug 35 laipsnių. Suberiam mieles, dedam žiupsnelį cukraus, išmaišom ir paliekam 5 minutėms, kol suputoja.

2

Į pieną su mielėmis suberiam 150 g miltų, gerai išmaišom, pridengiam švariu rankšluostėliu ir paliekam šiltai 25-30 minučių.

3

Kiaušinį, kiaušinio trynį, cukrų, vanilinį cukrų ir druską gerai išplakam. Supilam į pakilusią tešlą ir maišom, kol masė tampa vientisa. Supilam tirpintą sviestą ir darsyk išmaišom.

4

Suberiam 200 g miltų ir įrenginiu, kuris turi tešlos minkymo kablį, minkom. Jei tokio įrankio neturim, maišom, kol maišosi, o po to minkom rankomis. Jei tešla labai limpa, beriam dar miltų, tačiau saikingai - tešla turi būt šiek tiek lipni. Iš viso minkom maždaug 10 minučių. Išminkytą tešlą dedam į dubenį, pridengiam rankšluostėliu ir padedam šiltai, kol tešla padvigubės - maždaug 45-60 minučių.

5

Stalviršį ir kočėlą pabarstom miltais. Pakilusią tešlą kelis kartus perminkom, dedam ant stalviršio ir kočiojam iki maždaug centimetro storio (kepdamos jos labai pūsis - mažiausiai trissyk, tad nesusigundykit tešlos kočiot storiau). Jei tešla labai elastinga ir iškočiota grįžta atgal, paliekam ją porai minučių ant stalviršio pailsėt ir kočiojam toliau.

6

Iš tešlos išspaudžiam 7-8 cm skersmens skritulius. Rikiuojam juos ant miltuoto paviršiaus, palikdami kelių centimetrų tarpus. Tešlos likučius perminkom, iškočiojam ir vėl išpaudžiam skritulius. Ir šitaip tol, kol tešlos nebelieka. Spurgas pridengiam rankšluostėliu ir paliekam 30 minučių pakilti.

7

Vidutinio dydžio storadugniam puode ar keptuvėj įkaitinam aliejų - jo turėtų būt bent per du pirštus. Jei turim maisto termometrą - aliejus tinkamas, kai yra 175-180 laipsnių. Į įkaitintą aliejų po 2-3 dedam spurgas - tiek, kad jos laisvai plaukiotų. Kepam pora minučių, tuomet apverčiam ir kepam antratiek. Jei spurgos labai greit ruduoja, vadinasi, aliejus per karštas ir reikėtų sumažinti kaitrą. Jei ruduoja labai lėtai - kaitrą reikėtų kiek padidinti.

8

Iškepusias spurgas kiaurasamčiu ištraukiam ir dedam ant popierinio rankšluosčio, kuris sugers riebalų perteklių. Džemą sudedam į konditerinį švirkštą, cukraus pudrą suberiam į lėkštelę. Kai spurga pravėsta iki tiek, kad nebedegina pirštų, konditerinio švirkšto galu praduriam jai šoną ir prileidžiam džemo - maždaug arbatinį šaukštelį. Įdarytą spurgą apvoliojam cukraus pudroje ir dedam ant grotelių, kad atvėstų.

9

Arba nededam ir valgom dar šiltas. Gardžiausios - tą pačią dieną, bent dieną ar dvi pastovėjusios sandarioje dėžutėje - irgi labai neblogos.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą