Desertai/ Pyragai/ Sausainiai

Nuovargio rūšys ir trupininis pyragas

DSC_0956_1

penktadienį, stovėdama balkone veidu į saulę, stipriai užsimerkiau ir akimirkai pajutau, kad jau – labai subtiliai, per laipsnį šiltesniu spinduliu, per sprindį (reliatyviai, žinoma, reliatyviai) aukščiau kylančiu disku, per gūsį susitraukusiu vėju – ateina pavasaris (dar labai gali būti, kad čia tik psichosomatika – kai labai nori ką nors jausti, jauti: iš smegenų į kūną, ne atvirkščiai)

o gal tik nuovargis – momentinis, kai atsijungi dar prieš padėdama galvą ant pagalvės, ar tas, esminis, kai reikia, kaip rašė Grajauskas, kad kas nors pagaliau pasikeistų, nors metų laikas. bet vienu metu galima būti pavargusiai tik vienaip – kai vokai švininiai ir lengvai pykina, nes šitaip labai nori miego, nebereikia pavasario, kraustytis ar naujų veiklų – tik pajust antklodės vėsą ir užsimerkt

todėl reikalai, reikalai! notarai (kokio gerumo tai verslas – kuo mažiau automatizuoji ir optimizuoji, tuo daugiau uždirbi; iš vieno biuro į kitą, popierinėmis dokumentų kopijomis ir nuorašais, parašais sąsiuviniuose – aš kaskart truputį nustembu, kur jie visi slėpėsi, kai įžengėm į technologijų amžių), dėžės (nes kartonas, pasirodo, irgi tampa prabangos preke. ir aš labai noriu kartais pabambėt dėl kainų, bet vietoj to randu bendradarbių, kurie neseniai kraustėsi), pasimatymai (kompensuoti mažiau romantiškai neišplautų grindų problematikai), draugai ir seminarai, kuriuose mokaisi susimauti su malonumu, o po to – kaip juda tavo pečiai ir alkūnės

ir tuomet – ironija, karaliene mano – laukimas vargina mažiau


kai kalba pasisuka apie ką čia iškepti, aš dažniausiai atsidarau dar nebandytų receptų sąrašėlį. nes jis ilgas ir auga kur kas greičiau nei aš sugebu dėliot varneles, žymėdama jau išmėgintus. bet anądien pasakiau sau stop – gyventi žadu dar labai ilgai, cukraus atsisakyt neketinu, kam ta skuba. nes aš labai noriu klasikinio tinginio, paprasto kekso ir trupininio pyrago

ypač – trupininio pyrago. minkšto, bet jau sausainiškai trapaus, su vyšnių uogiene ir stikline pieno. pažiūrėjau, ką apie šitą mano norą sako internetai ir radau, kad dauguma receptų siūlo tas pačias proporcijas, kokiomis kepdavau šitą pyragą paauglystėj. bet tai buvo ne visai tai, ko norėjau dabar – gali būti, kad prisiminimai mane kiek apgauna, bet anas pyragas būdavo vos vos kietokas. bet labiau tikėtina, kad tiesiog norėjau pasitikrinti savo žinias apie tešlą ir kas vyksta, kai mažiau miltų, daugiau sviesto ir kiaušinių. rezultatas man daugiau nei patiko – vaikyste kvepiantys namai ir tas trapus minkštumas, kurio norėjau

DSC_0024_3

Trupininis pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 35x25 cm dydžio pyragas

Ingredientai

  • 450 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelė
  • 175 g šalto sviesto
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 500 g tirštos saldžiarūgštės uogienės*

GAMINAM

1

Miltus sumaišom su cukrumi, kepimo milteliais ir smulkiai sutarkuota geltonąja citrinos žievelės dalimi. Šaltą sviestą supjaustom lazdyno riešuto dydžio gabalėliais ir sudedam į miltus. Sviestą pirštais trinam miltų mišinyje, kol masė pradeda priminti žvyrą ir nebelieka didelių sviesto gabalėlių. Stengiamės dirbti greitai, kad sviestas nespėtų labai ištirpti - ir nuo kambario, ir nuo rankų šilumos.

2

Į masę įmušam kiaušinius ir minkom, kol masė sulimpa. Vėlgi - nepersistengiam, sviesto per ilgai rankose nešildom. Masę padalijam į 6 dalis. Iš kiekvienos padarom 3-3,5 cm skersmens volelį. Kiekvieną atskirai suvyniojam į maistinę plėvelę ir dedam valandai-pusantros į šaldymo kamerą. Šitaip paruošta tešla greičiau sušals ir bus patogiau tarkuojama.

3

Didesnę kepimo formą (aš naudojau 25x35 cm stačiakampę) išklojam kepimo popieriumi. Orkaitę įjungiam kaisti - 180 laipsnių.

4

Stambia tarka tiesiai į kepimo formą tarkuojam 4 dalis tešlos, pirštais vis paskirstydami, kad pasidengtų visas formos dugnas. Kai dugnas jau uždengtas, šaukštu ant viršaus paskirstom uogienę - tolygiai, per visą plotą. Ant viršaus užtarkuojam likusią tešlą - stengiamės, kad visur būtų maždaug vienodai, bet nereikia, jog uogienės nesimatytų.

5

Kepam 40-50 minučių, kol uogienė pradeda burbuliuoti, o viršus pasidaro švelniai rudas. Valgom šiltą ar atvėsintą. Nesuvalgytą laikom sandarioje dėželėje kambario temperatūroje.

PASTABOS

* geriausiai tinka vyšnių, spanguolių, serbentų, agrastų, aviečių - braškes ir mėlynes pasilikit blynams

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą