Desertai/ Pyragai/ Tortai

Neteisybė ir morkų-sūrio pyragas

dienomis sūpuojuos omg-sukūriau-klasę-ir-ji-veikia – aš-nesuprantu,-kodėl-ji-veikia-ir-išvis-nieko-nesuprantu supynėse, vakarais sukioju varžtus į baldus (niekad nemaniau, kad lova gali tilpt į tokio mažumo dėžes (kad tokios mažos dėžės gali tiek svert – irgi nemaniau)) ir ieškau skrydžių bilietų į kijevą ir zanzibarą (nes apie tuos, katruos su maaa nusipirkom savaitgaliui, jau viskas išgūglinta)

o mano pirkinys, naktim sapnuotas, kėpso kampe ant spintelės su visais savo spindinčiais tešlos minkymo kabliais ir šluotelėm – dažniau paglostomas nei įjungiamas. ir man sopa širdį – kad nėra kada, kad savaitgalių planai rikiuojasi nepalikdami vietos mielinėms tešloms ir morengams, kad vakarai – kokie trumpi! – išbyra pro pirštus nespėjus išgert arbatos (nes reikia įsidėt kažką rytoj pietums ir pakeist padangas, dar grindys nešluotos ir kiti dalykai, kurie savo esme nei smagūs, nei pasaulį geresniu darantys, betgi neisi į darbą su nelyginta suknele). naktys ilgos, sakytų senoji aš, bet naująjai rytoj reiks skaityt dokumentaciją

ir mane apima didis neteisybės jausmas – kodėl, sakykit, kai suaugi, reikia rinktis tarp žaislų ir laiko turėjimo jais žaist. ir kodėl, kai suaugi, imi šitiek skųstis


DSC_0375_1

šitą pyragą (su labai ryškiom pretenzijom vadintis tortu) jau kepiau saują kartų (kai dar neturėjau žaislų, bet buvo laiko, žinoma) – ir dar bent tiek kepsiu. nes morkų pyragas yra gerai, cheesecake – irgi, o kai jie kartu, tai, kaip sakydavo Kašuba (o gal dar ir dabar sako, tik niekas manęs neįleidžia į mifą paklausyt), nors pasismeik iš ekstazės. jei vis dar nekepėt nieko, kas nėra višta, su morkom – dabar jau tikrai laikas

keletas pastabų:

nurodyti kiekiai yra nedideliam pyragui, kokiems 6 valgytojams, jei tai – desertas po vakarienės; jei neturi 15-16 cm skersmens formos, tik didesnes – viską dauginkit iš dviejų ir kepkit 23-25 cm dydžio formoj. tik tuomet keisis kepimo laikas – reikės maždaug 60-70 minučių

kreminis sūris – ne rikota ir ne maskarponė. anksčiau mūsuos turėjom tik philadelphia, tačiau dabar atsirado puikių, piniginei draugiškesnių, alternatyvų – aš dažniausiai perku latvišką Rasa (tik aš nesuprantu, kodėl lietuvių prekybininkams taip norisi kuo daugiau pieno produktų varškiniais vadint – žiū, baltas, tirštas ir iš pieno, bet ne jogurtas – vadinasi, varškė kažkokia forma) arba Rimi gyvenančio prekinio ženklo ICA. mačiau, dar Lidl’as kažkokio turi, turiu įtarimų, kad irgi tiktų

grietinė – nepamirškit grietinės. sūrpyragio sluoksnio tekstūrą palengvina ir kitaip pagerina, o kremui priduoda subtilios rūgštelės (nes citrina, pvz., būna labai tiesmuka) ir viską užneša vienu lygmeniu viršun

DSC_0464_3

Morkų-sūrio pyragas

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: 16 cm skersmens pyragas

Morkų masei:

  • vidutinio dydžio morka
  • 90 g neutralaus skonio ir kvapo aliejaus (rafinuoto saulėgrąžų ar rapsų)
  • 25 g rudo cukraus
  • 75 g balto cukraus
  • kiaušinis
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 85 g miltų
  • 1/4 nubraukto šaukštelio sodos
  • 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis malto muskato
  • žiupsnelis druskos

Sūrio masei:

  • 225 g kreminio sūrio
  • 50 g cukraus
  • kiaušinis
  • šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 60 g riebios grietinės

Kremui:

  • 40 g sviesto
  • 120 g kreminio sūrio
  • 50 g cukraus pudraus
  • šaukštas riebios grietinės

Gaminam:

1

Orkaitę įjungiam kaisti - 175 laipsniai. 16 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium, šonus ištepam sviestu.

2

Paruošiam morkų pyrago tešlą: morką nuskutam ir sutarkuojam sūriui skirta tarka (ta, kuri stambesnė nei bulvėms ir mažesnė nei burokėliams). Sutarkuotos masės turėtų būti apie 85-90 g. Jei pavyko daugiau, dalį suvalgom, jei mažiau - skutam dar vieną morką.

3

Aliejų išplakam su abiejų rūšių cukrum, kol cukrus aptirpsta ir masė pabąla. Įplakam kiaušinį ir vanilinį cukrų. Miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir muskatą gerai išmaišom atskiram dubeny. Beriam į tešlą ir nedidelėmis plaktuvo apsukomis arba šaukštu išmaišom - plakti ar kitaip labai stengtis nereikėtų, tik tiek, kad miltai įsimaišytų. Sudedam tarkuotą morką ir darsyk išmaišom.

4

Paruošiam sūrio masę: kreminį sūrį, cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinį ir krakmolą išsukam iki vientisos masės. Įmaišom grietinę.

5

Į kepimo formą supilam pusę morkų tešlos, ja tolygiai uždengiam dugną. Šaukšteliu ant viršaus išdėliojam pusę sūrio masės - nelyginam, nemaišom, marmuro efekto išgaut nebandom - paliekam išdėliotus didelius kauburėlius. Lygiai tą patį padarom su likusia morkų tešla: išdėliojam šalia/ant sūrio masės šaukšteliu. Tuomet jau tolygiai ant viršaus kraunam likusią sūrio masę ir jos paviršių išlyginam.

6

Kepam maždaug 45-55 minutes, kol šonai sutvirtėja, bet pyrago centras, pajudinus kepimo formą, dar šiek tiek juda. Iškepusį ataušinam ant spintelės iki kambario temperatūros, o po to bent valandai dedam į šaldytuvą. Ištraukus pyragą iš orkaitės, išimam iš šaldytuvo kremui skirtus sviestą ir kreminį sūrį - kol pyragas auš, jie atšils iki kambario tempartūros.

7

Kai pyragas atvėsta ir sutvirtėja, paruošiam kremą: sviestą, kreminį sūrį ir cukraus pudrą gerai išplakam. Įmaišom grietinę, tolygiai aptepam pyrago viršų ir dedam nakčiai (ar bent 3-4 valandoms į šaldytuvą). O tada jau - pilnais žandais.

Susiję įrašai

2 Komentarai

  • Komentuoti
    Laima
    2017.03.29 07:51

    Kaip taikliai viskas pasakyta.. ir aš nesuprantu..kodėl tiek visko reik pasidaryt ir kodėl vakarai tokie trumpi… 🙂 ech… 🙂 pyragas labai gundo 🙂 ar tiktų bulvių krakmolas?

    • Komentuoti
      inga
      2017.03.29 11:32

      man kartais rodos, kad jei staiga imtumėm ir nebedarytumėm, pasaulis vis tiek suktųsi – su dulkių sluoksniu ant knygų lentynų ir sumuštiniais pietums – bet suktųsi 🙂
      tiktų – tekstūra nežymiai pasikeistų, bet nieko esminio. tačiau saldiems kepiniams vis tiek rekomenduoju įsigyt kukurūzų krakmolo (net ir nedidelės pakuotės užteks labai ilgam, tik laikykit subėrus į sandarų indą) – jis tokių masių tirštinimui tinka geriausiai

    Parašyk komentarą