Mėsos patiekalai/ Rimtas maistas

Šiapus ir švediški mėsos kukuliai

aš nežinau, nuo ko pradėt – galvoj šnypštimai ir garas, žodžiai nesirikiuoja į junginius, kurie turėtų prasmę – patys savaime, be kontekstų, be neišrašytų papildinių ir tikslinančių aplinkybių

neramaus miego, traškančių žandikaulio sąnarių ir pykčio mėnesius, rodos, palikau anoj savanorių žiedo pusėj. kartu su pušynais ir biurais tryliktam aukšte, su nepatogiom sofom priešais televizorių ir nenoru, jog rytai išauštų

šiapus yra mūsų namai, šiapus yra drąsa padėti lentynon visa, kas pasiekta, ir vėl būti junior, šiapus vakarai ilgesni (noriu galvoti, kad ten, kur palikom, vis dar tamsu – todėl ir galvosiu), pilni žmonių, juoko ir keistos ramybės (aš vis bijojau, kad nepažinsiu ir, kai vieną dieną ji pagaliau nutiks, aš toliau inertiškai gyvensiu nerimu vietoj auskarų pasipuošus; dabar liko tik du dalykai, kurių bijau nesuprast – kad kažkas negerai su mano automobiliu (nes ten kažkas barškės, aš negirdėsiu, ir vienąsyk, būtiniausiai – kai važiuosiu autostrada, dings stabdžiai) ir kad jau gimdau (nes šito baiminasi visos ne nėščios ir nė nežinančios, ar išvis nori vaikų, moterys))

šiapus yra šeštadieniai kaip šitas – šviesūs ir lėti – kai nereikia išgyvent savaitės per dieną


mes planuojam savaitės meniu – pietus į darbą nešamės iš namų, vakarais būnam pernelyg alkani sugalvot vakarienes ir atstovėt eiles parduotuvėse – todėl savaitgaliais sukrentam ant sofkės ir, kartais pakeldami užpakalius patikrint, ar dar yra ryžių, dėliojam patiekalų planą ir mintyse dėkojam už internetinę maisto prekybą

tie planai turi daug taisyklių – būtinai reikia virt sriubos, bent sykį per savaitę valgyt žuvį ir ankštinius, maistas, skirtas pietums, turi būt skanus, kai pašildai (atia, vištienos kepsny), ir – šita man labiausiai patinka – išbandyt bent vieną naują patiekalą

o su tom naujovėm visaip nutinka – būna, kad suvalgom tik todėl, kad pagaminta, būna, jog visai pavyksta ir žadam pakartot, bet tai niekuomet nenutinka, ir dar būna taip, kaip su šitais kukuliais – išsyk prasimuša į labiausiai pageidaujamų sąrašus ir tada jau valgom kas antrą savaitę (protingą laiko tarpą, žinoma). tekstūra – švelnūs, skoniu – išraiškingi, ir dar tas padažas! o jei dar buvių košės šalia – visiškai comfort food: šildo ir pilvą, ir dūšią

Švediški mėsos kukuliai

SPAUSDINTI RECEPTĄ
Kiekis: ~20 kukulių Gaminimo laikas: 1 valanda 20 minučių

Kukuliams:

  • 2 riekės baltos duonos
  • 100 m riebios grietinėlės
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 300 g maltos jautienos
  • 200 g maltos kiaulienos
  • kaupinas šauktelis rudojo cukraus
  • šaukštelis druskos
  • 1/4 šaukštelio šviežiai maltų pipirų
  • 1/4 šaukštelio muskato
  • žiupsnelis džiovinto imbiero
  • kiaušinis
  • sviesto ir aliejaus kepimui
  • 1/4 stiklinės jautienos sultinio

padažui:

  • 2 šaukštai nuo kukulių kepimo likusių riebalų
  • 2 šaukštai miltų
  • 400 ml jautienos sultinio
  • skystis, likęs kepimo formoje po kukulių kepimo
  • 120 g grietinės
  • druskos
  • pipirų

Kepam kukulius

1

Duoną suplėšom ir užpilam grietinėle. Leidžiam pamirkti bent 10 minučių.

2

Svogūną smulkiai supjaustom. Keptuvėje išlydom gabalėlį sviesto ir pamaišydami kepam svogūnus, kol jie pasidaro permatomi ir kiek apskrunda, maždaug 10 minučių.

3

Įjungiam orkaitę kaisti - 175 laipsniai.

4

Jautieną, kiaulieną, cukrų, druską, pipirus, muskatą, imbierą, kiaušinį, išmirkusią duoną ir svogūnus gerai išminkom. Formuojam stalo teniso kamuoliuko dydžio kukulaičius.

5

Keptuvėje ant kiek aukštesnės nei vidutinė ugnies įkaitinam po šaukštą aliejaus ir sviesto. Kukuliačius apkepam iš visų pusių, maždaug 5 minutes. Jie turi tik apskrusti, o ne iškepti iki galo. Keptuvėje po kepimo likusių riebalų į kriauklę neišpilam, atsidedam - naudosim padažui.

6

Iškepusius kukulius dedam į kepimo formą, supilam sultinį, uždengiam folija ir dedam į orkaitę. Kepam 40 minučių. Iškepusius dedam į indą ir gaminam padažą. Vėlgi, kepimo formoje likusio skysčio neišmetam, irgi supilsim į padažą.

Gaminam padažą

1

Nedideliam prikaistuvy ant vidutinės ugnies įkaitinam riebalus. Suberiam miltus ir nuolat maišydami juos truputį apkepam - maždaug pusę minutės.

2

Nuolat maišydami (geriausia - šluotele) supilam jautienos sultinį ir kepimo formoje likusį skystį. Pamaišydami kaitinam, kol sutirštėja.

3

Nukeliam nuo ugnies, įmaišom grietinę, pagardinam druska bei pipirais ir apipilam karštus kukulius.

4

Laukiantys pavasario valgo su šviežiom daržovėm, bet dar geriau - su bulvių koše ir saldžiarūgštėm marinuotom daržovėm.

Susiję įrašai

No Comments

Parašyk komentarą